«Έκρηξη» αρχικών δημόσιων εγγραφών (IPO) στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ στις επόμενες εβδομάδες - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

«Έκρηξη» αρχικών δημόσιων εγγραφών (IPO) στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ στις επόμενες εβδομάδες

18.05.2016 00:05

«Έκρηξη» αρχικών δημόσιων εγγραφών (IPO) στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ – του παλαιότερου χρηματιστηρίου του κόσμου – αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι Ολλανδοί τρέχουν να προλάβουν το Brexit.

Μετά τις υποτονικές κινήσεις στις αρχές του έτους, τώρα ολοένα και περισσότερες ολλανδικές επιχειρήσεις ανακοινώνουν τα σχέδιά τους για εισαγωγή στη χρηματιστηριακή αγορά της χώρας, προτού κορυφωθεί η αβεβαιότητα για την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου έχει αρχίσει, ενώ από την έκβασή του θα κριθεί εάν η Μεγάλη Βρετανία παραμείνει ή όχι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

AdTech AdΚαθώς η ολλανδική οικονομία δεν μπορεί να παραμείνει ανέπαφη από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τα σχέδια για τις δημόσιες εγγραφές στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ έχουν πραγματικά «πάρει φωτιά!». Δεν είναι τυχαίο πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το πρακτορείο Bloomberg, το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται να είναι το πιο θερμό τρίμηνο – από πλευράς IPOs για τις ολλανδικές εταιρείες – σε διάστημα 17 ετών!

Τρεις εταιρείες έχουν ήδη δημοσιοποιήσει τα σχέδιά τους για εισαγωγή στο ολλανδικό χρηματιστήριο. Ντεμπούτο κάνουν μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας η κρατική ασφαλιστική ASR Nederland και η SIF Holding, ενώ ακολουθεί στις 27 Μαΐου η Royal Philips.

Τη δημόσια εγγραφή της στην ολλανδική χρηματιστηριακή αγορά «στο άμεσο μέλλον» έχει προαναγγείλει και η Basic-Fit, ενώ η Ceva Logistics ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει σύντομα τη δική της IPO.

«Με το φάντασμα του Brexit να πλανάται πάνω από την Ευρώπη, η νευρικότητα στις αγορές ολοένα και εντείνεται. Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότερες εταιρείες τρέχουν να προλάβουν τις δημόσιες εγγραφές τους στην ολλανδική αγορά, πριν την έλευση του Ιουνίου», δηλώνει ο Rob Oudman, τραπεζίτης στη συμβουλευτική εταιρεία Houlihan Lokey. «Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι ολλανδικές επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν γνωστή την πρόθεσή τους για δημόσια εγγραφή εντός του Μαΐου», προσθέτει.

Νευρικότητα στις αγορές

Αρκετές ολλανδικές εταιρείες – όπως ακριβώς και άλλες επιχειρήσεις διεθνώς – αποφάσισαν να κινηθούν «συντηρητικά» στις αρχές του έτους, υπό το βάρος της τότε αυξημένης αβεβαιότητας στις αγορές, αναβάλλοντας για αργότερα τα σχέδια για εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Bloomberg, το 2015 οι ολλανδικές εταιρείες άντλησαν ποσό ύψους 8 δισ. ευρώ, μέσω των δημόσιων εγγραφών, στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.

Το 50% του εν λόγω ποσού προήλθε μόνο από την αρχική δημόσια εγγραφή της κρατικής ABN Amro, τον περασμένο Νοέμβριο.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Ήταν μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο όταν η εταιρεία SIF αποφάσισε να αναβάλλει τα σχέδιά της για δημόσια εγγραφή στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, επικαλούμενη «τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές».

Τρεις μήνες μετά η εταιρεία «ξεπαγώνει» τα σχέδια της, υπό τον φόβο του Brexit και τώρα τρέχει να προλάβει τη δημόσια εγγραφή της εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

«Ανακοινώσαμε τον περασμένο Φεβρουάριο την αναβολή των σχεδίων μας για εισαγωγή στο ολλανδικό χρηματιστήριο, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας και των μη ευνοϊκών, τότε, συνθηκών. Στο μεσοδιάστημα δεν σταματήσαμε ποτέ να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις αγορές. Το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας ήταν και παραμένει υψηλό», δήλωσε πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της SIF, Jan Bruggenthijs.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017