Έγραψε το “6” μπροστά το Χ.Α.- Προ των πυλών για την αλλαγή της κύριας πτωτικής τάσης

Το τελευταίο ημίωρο “αποφάσισε” το Χρηματιστήριο Αθηνών ποια κατεύθυνση θα λάβει, κλείνοντας τελικά με σημαντικά κέρδη και πάνω από το “πολυπόθητο” όριο των 600 μονάδων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,20% στις 605,92 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 595-607 μονάδων ή από το -0,56% έως το +1,40%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 116,92 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 157,69 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,58%, στις 170,15 μονάδες, ενώ στο +2,26% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 684,86 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,26% στις 51,84 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 5,43%, ενώ έχει περιορίσει στο 4% τις απώλειες από την αρχή του έτους, απέχοντας πλέον 22 μονάδες από το επίπεδο που ξεκίνησε το 2016. Ο τραπεζικός δείκτης περιόρισε στο 12,02% τις απώλειες από την αρχή του έτους, ενώ ο FTSE 25 τις έχει περιορίσει στο 7,19%.

Η τελική εικόνα του Χ.Α. σήμερα δεν ανταποκρίνεται στο μεγαλύτερο μέρος της σημερινής διακύμανσης, με τους επενδυτές να αμφιταλατεύονται, την περισσότερη ώρα για τις θέσεις που θα πρέπει να λάβουν στην εγχώρια αγορά. Ενδεικτικό της εναλλαγής του επενδυτικού συναισθήματος σήμερα ήταν το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης δοκίαμσε δέκα φορές να διαπεράσει τις 600 μονάδες, καταφέρνοντας τελικά να ολοκληρώσει την προσπάθεια το τελευταίο ημίωρο.

Έως τις 16:00, οι επενδυτές προσπαθούσαν να αποκωδικοποιήσουν τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων τόσο για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα όσο και για το πακέτο των έκτακτων μέτρων που απαιτείται για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αποτυπώνοντας την ανασφάλεια τους στο ταμπλό.

Αν και επιβεβαιώθηκε ότι έχει υπάρξει πρόοδος, δεν αποσαφηνίστηκε η σύγκλιση των δύο πλευρών, ώστε το Χ.Α. να αρχίσει να κινείται με μεγαλύτερη ορατότητα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σταδιακά η αγορά θα αρχίσει να προσμετρά το τίμημα για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας που δεν είναι άλλο από ένα δυσβάστακτο φορολογικό πλαίσιο για επιχειρήσεις και πολίτες.

Έτσι, οι επενδυτές δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο οποίος ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα χρειαστεί ένα πακέτο έκτακτων μέτρων για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος καθώς και έναν αξιόπιστο μηχανισμό για την εφαρμογή τους.

Πάντως οι τεχνικοί αναλυτές θεωρούν ότι βρισκόμαστε προ των πυλών για την αλλαγή της κύριας πτωτικής τάσης, που κυριαρχεί στο ΧΑ εδώ και περίπου 2 χρόνια. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να συντρέξουν πολλοί παράγοντες, με τον κυρίαρχο να είναι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Εάν αυξηθεί όμως επικίνδυνα ο πολιτικός κίνδυνος χωρίς να υπάρξει αξιολόγηση, τότε η επόμενη μέρα δεν θα μπορεί να προβλεφθεί με αισιοδοξία.

Όπως αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης, της Beta Securities, το τέλος του Eurogroup της Παρασκευής μπορεί να μην έφερε το αποτέλεσμα που επιθυμούσε η Ελληνική πλευρά, άφησε ωστόσο μια εικόνα τελικού σταδίου ως προς το κλείσιμο των ανοικτών θεμάτων για το σκέλος της αξιολόγησης. Αν και ο χρονικός ορίζοντας ως προς το τελικό “οκ” δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια, από τα λεγόμενα και των δύο εμπλεκόμενων πλευρών φαίνεται ότι η πρόοδος που έχει συντελεσθεί μπορεί να φέρει σύντομα αποτέλεσμα.

Τα νέα δεδομένα σε συνδυασμό με το αναθεωρημένο πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 έρχονται σε συνέχεια της ανακοίνωσης την προηγούμενη εβδομάδα της ΕΚΤ ως προς την πρόθεση εξαγοράς μέρους των ομολόγων του EFSF που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες. Η ροή και η πυκνότητα των νέων έχει μια συνεκτικότητα που η Αγορά έδειξε να πιστεύει αφού εκτός από τον συνήθη ύποπτο τραπεζικό κλάδο η κίνηση των μετοχών στο ταμπλό είχε μεγαλύτερη συμμετοχή τόσο σε συναλλαγές όσο και σε πλήθος πρωταγωνιστών.

Τεχνικά οι αγοραστές εκμεταλλεύτηκαν το πλεονέκτημα που τους έδωσε η διαφυγή της προηγούμενης εβδομάδας και με οικονομία στις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις έφεραν τον Γενικό ∆είκτη μια ανάσα από τα επίπεδα της αρχής του έτους. Το μεγάλο λευκό κερί της Πέμπτης ήταν καθοριστικό για την επαναφορά του MACD σε αγοραστική θέση φέρνοντας όλους πλέον τους βραχυπρόθεσμους τεχνικούς δείκτες σε ανοδική τάση.

Οι ταλαντωτές έχουν ακόμα περιθώρια μέχρι να εισέλθουν στην υπεραγορασμένη ζώνη η οποία ενδεχομένως συμπίπτει με τα επίπεδα των 620 – 625 μονάδων. Εκτός του ότι η συγκεκριμένη ζώνη τιμών αποτελεί το σημείο αφετηρίας της χρονιάς αποτελεί ένα πολύ κομβικό τεχνικό πεδίο αναφοράς αφού από εκεί διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών με κατερχόμενη φορά. Η περιοχή αυτή είναι η επόμενη αντίσταση τιμών στην οποία οι συναλλαγές θα ενταθούν και η διάσπαση ή η αστοχία διάσπασης είναι σημείο κλειδί για την μεσοπρόθεσμη πορεία του Γενικού ∆είκτη.

Στο ταμπλό τώρα, αν και ο τραπεζικός κλάδος σήμερα άλλαξε πολλές φορές πρόσημο, τελικά η Eurobank και η Alpha Bank, με κέρδη 6,96% και 6,60% αντίστοιχα έκαναν τη διαφορά, ενώ θετικά συνέβαλαν και οι μετοχές των Βιοχαλκο (+5,98%) και Ελλάκτωρ (+3,94%), με την τελευταία μάλιστα ενδοσυνεδριακά να είναι από τις λίγες που δεν είδαν το αρνητικό πρόσημο, κινούμενη έως και το +7%.

Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε ΜΕΤΚΑ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Εθνική, ενώ άνω του +1% έκλεισε οι Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια και Grivalia, ενώ Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Folli Follie έκλεισαν με μικρά κέρδη.

Στον αντίποδα, η Aegean έκλεισε με απώλειες 2,45%, οι Motor Oil και ΕΥΔΑΠ με πτώση 1% και 1,08% αντίστοιχα, ενώ η Πειραιώς δεν κατάφερε να ακολουθήσει το ανοδικό τραπεζικό κλίμα, κλείνοντας στο -0,75%. Άλλωστε είναι η μετοχή που έχει περιορίσει σημαντικά τις απώλειες από την αρχή του 2016, υπεραποδίδοντας από την ανάκαμψη που ξεκίνησε στις 11 Φεβρουαρίου, με την αγορά να θέτει, όπως φαίνεται άλλες “προτεραιότητες”. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Γεκ Τέρνα.

Στον Mid Cap, η Χαλκόρ έκλεισε με κέρδη 7,08%, η Φουρλής στο +5,84%, η Σωληνουρία Κορίνου στο +5,33% και η MIG στο +4,52%. Άνω του 2% τα κέρδη σε ΟΛΘ, Υγεία, Αττικής και Πλαστικά Θράκης, ενώ αντίθετα, μόλις τέσσερις μετοχές έκλεισαν στο κόκκινο.

* ,