Άρθρο Obama κατά Brexit

Με άρθρο του στην Daily Telegraph o αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, παρεμβαίνει στην Βρετανική πολιτική και καλεί τους Βρετανούς να απορρίψουν την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο άρθρο του, που δημοσιεύθηκε μια ημέρα πριν τη συνάντηση του αμερικανού προέδρου με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Καμέρον, ο κ. Ομπάμα γράφει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μετριάζει την Βρετανική επιρροή, την μεγεθύνει».

«Μια ισχυρή Ευρώπη δεν είναι απειλή για την παγκόσμια ηγεσία της Βρετανίας• ενισχύει την παγκόσμια ηγεσία της Βρετανίας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες σχέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας, επικαλούμενος τον πρόεδρο Φράνκλιν Ρούσβελτ για να σημειώσει πως οι δυο χώρες μοιράζονται κοινά συμφέροντα.

«Θα πω, με την ευθύτητα ενός φίλου, ότι το αποτέλεσμα της απόφασής σας είναι θέμα βαθύτατου ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ. Οι δεκάδες χιλιάδες των Αμερικάνων που αναπαύονται στα νεκροταφεία της Ευρώπης είναι ένα σιωπηλό σύμβολο του πόσο συνδεδεμένες είναι η ευημερία και η ασφάλειά μας».

Ανέφερε επίσης πως αν και η Βρετανία αντιμετωπίζει πολλές παρόμοιες προκλήσεις με τις ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της μετανάστευσης, της οικονομικής ανισότητας και της τρομοκρατίας, ωστόσο ο καλύτερος τρόπος για να τις αντιμετωπίσει είναι μέσω της συλλογικής δράσης.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει προκηρύξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου για το θέμα της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ψήφος που αποτελεί επίσης δοκιμασία για την εμπιστοσύνη του βρετανικού λαού στην ηγεσία του Κάμερον. Η κυβέρνησή του στηρίζει την παραμονή στην ΕΕ και ελπίζει πως η παρέμβαση του Ομπάμα θα μπορέσει να πείσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν κατά του Brexit.