Ψυχολογικής σημασίας η υποβάθμιση από τον Fitch

Η εβδομάδα που πέρασε μας έδωσε σημαντική ανοδική κίνηση και αγοραστικό σήμα με το κλείσιμο να μας δίνει διόρθωση. Το stop μας σε ΓΔ και f25 είναι στο 723 και 214 αντίστοιχα ενώ σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε μία κατοχύρωση των υψηλών της Τετάρτης για να μας δώσει συνέχιση η κίνηση.

 

Το βράδυ της Παρασκευής μας επιφύλλαξε μία σημαντική υποβάθμιση από τον Fitch όχι τόσον ουσιαστικής σημασίας όσον ψυχολογικής. Κι αυτό γιατί είμαστε εκτός αγορών ούτως ή άλλως, δείχνοντας παρόλα αυτά τον φόβο του για την προοπτική της οικονομίας. Το πιο σημαντικό στην παρούσα που θα μπορούσε να αλλάξει την ψυχολογία αλλά και να δώσει ανάσα ρευστότητας είναι η συμφωνία με τους θεσμούς όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση προτείνει.

 

Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το αύριο είναι ότι χειρότερα όχι μόνο για την χρηματαγορά άλλα πρωτίστως για την πραγματική οικονομία που ουσιαστικά παράλληλα κρατάνε στάση αναμονής μέχρις ότου δούμε που βαδίζουμε. Οι δηλώσεις μέσα και έξω μόνο κακό κάνουν ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μόνο για τον μήνα Απρίλιο είναι κάπου στα 3 δις με ένα μεγάλο κομμάτι να είναι ανανεώσεις εντόκων που μπορούν να ανανεωθούν από τον τραπεζικό κλάδο. Η συμφωνία μέσα στην εβδομάδα είναι απαραίτητη για να πάρουμε έστω μίαν ανάσα και όχι τελική λύση. Η ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα φαίνεται να πηγαίνουν καλά και μπορούν να βοηθήσουν έστω και βραχυπρόθεσμα.

 
Τεχνικά η αγορά έσωσε στην παρούσα τα προσχήματα χωρίς ακόμα να καταφέρει να κάνει την διαφορά. Από τις επιλογές μας έχουμε κάποια αγοραστικά σήματα χωρίς να έχουμε ξεπεράσει το 50% που συνήθως δίνει και τάση στο σύνολο της αγοράς. Δεν ξεχωρίζει σημαντικά κάποιος τίτλος με τους περισσότερους να κινούνται σε κάποιο εύρος τιμών χωρίς να αλλάζει η μεσοπρόθεσμη εικόνα τους.

 

 

Τα μεσοπρόθεσμα funds συντηρούν τις θέσεις τους και αυτό είναι το μόνο θετικό της υπόθεσης ενώ κάποια funds που μπήκαν στις σχετικά πρόσφατες ΑΜΚ των τραπεζών αποχωρούν (capital) με ζημιές που φτάνουν και το 70% με άλλα να απορροφούν την προσφορά στην παρούσα σε αποτιμήσεις αισθητά χαμηλότερες πιστεύοντας στο come back της χώρας. Ο τζίρος διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα κάτι που δημιουργεί προσδοκίες για το μέλλον. Ο ΕLA αυξήθηκε κατά 2 δις κάτι που δείχνει ότι οι εκροές συνεχίζονται και είναι ότι χειρότερο αν και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί εις το διηνεκές μιας με τον μεγαλύτερο φόβο της αγοράς τα capital controls μιας και θα είναι ότι χειρότερο μπορεί να τύχει στην οικονομία.

 

 

Εν κατακλείδι η αγορά κινείται μέρα με την μέρα μιας και τα δεδομένα και οι προσδοκίες δίνουν τον τόνο. Η μεσοπρόθεσμη αντίσταση μας έχει κατέβει στις 950 μονάδες με πιθανότητες να κατέβει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα το επόμενο διάστημα. Η εβδομάδα πολύ σημαντική μιας και σε περίπτωση συμφωνίας που είναι και μοναδική διέξοδος έστω και βραχυπρόθεσμα μπορεί να δοθεί έστω μία αισιοδοξία για την συνέχεια.

 

Όσο τα δεδομένα δεν αλλάζουν στην μεγάλη εικόνα η αγορά θα συνεχίσει στην καλύτερη περίπτωση να συντηρείται σε ένα εύρος τιμών. Το ίδιο συμβαίνει και στις τιμές των ομολόγων με τις αποδόσεις να είναι ίσως και οι μεγαλύτερες παγκοσμίως και τους περισσότερους να δανείζονται με μηδενικά επιτόκια. Η διέξοδος για την χώρα είναι μία και το καλό είναι πως υπάρχει σωσίβιο… που απλά πρέπει να το πιάσουμε… αν δεν θέλουμε να απομονωθούμε όχι μόνο από την Ευρώπη που ανήκουμε…

 

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ

* ,