Χ. Θεοχάρης: Τρόικα και κυβέρνηση έχασαν το μέτρο και εγκλωβίστηκαν

Οι τυπολατρικές νομικές διαδικασίες εμπόδισαν στην ουσία τις μεταρρυθμίσεις αναφέρει ο κ Χ. Θεοχάρης

O κ. Χάρης Θεοχάρης υποψήφιος βουλευτής της β΄ Αθηνών με το Ποτάμι μιλά στο bankingnews.gr γι’ αυτά που έκανε ως Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, γιατί δέχθηκε την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη να είναι υποψήφιος με το Ποτάμι.
Ποιος είναι ο ρόλος της Δημόσιας Διοίκησης και ποιος πρέπει να είναι της πολιτικής.
Ο κ. Θεοχάρης υποστηρίζει ότι η Τρόικα εγκλωβίστηκε. Οι όροι χρηματοδότησης της χώρας συμπεριέλαβαν ακραίες απαιτήσεις όπως ήταν η τιμή του ψωμιού ή του γάλακτος.
Ακόμη οι τυπολατρικές νομικές διαδικασίες εμπόδισαν στην ουσία τις μεταρρυθμίσεις που να σημειωθεί έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Το Ποτάμι ως μια φρέσκια πολιτική δύναμη μπορεί να φέρει αλλαγές προς το συμφέρον όλων.
Ο Χ. Θεοχάρης στο bankingnews: Τρόικα και κυβέρνηση έχασαν το μέτρο και εγκλωβίστηκαν
κ. Θεοχάρη, η πολιτική αποδείχθηκε «επικίνδυνη» για εσάς.
Αντί να …απομακρυνθείτε πηγαίνετε πάνω της. Το Ποτάμι σας δίνει την ευκαιρία. Τί θέλετε να πετύχετε;
Κατά την άποψή μου, ρόλος της πολιτικής είναι να προχωρά σε στρατηγικό σχεδιασμό κάθε τομέα δραστηριότητας του Κράτους και να θέτει συγκεκριμένους στόχους στη Δημόσια Διοίκηση.
Από εκεί και πέρα είναι θέμα της Δημόσιας Διοίκησης να πετύχει τους στόχους της.
Πώς; Με διαφάνεια, γνώση, αξιολόγηση των επιδόσεών της και περιορισμό των κακών πρακτικών του παρελθόντος.
Αυτό το μοντέλο αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Και αυτό θεωρώ ότι υποδεικνύει τον τρόπο που καλείται να λειτουργήσει κάθε Δημόσιος Φορέας προς όφελος των πολιτών. Αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους.
Το γεγονός ότι η Γ.Γ.Δ.Ε. πέτυχε τους στόχους της, σημαίνει ότι το Κράτος εξασφάλισε τους απαραίτητους πόρους για την πληρωμή μισθών συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων, δαπανών για την Παιδεία, την Υγεία, το σύνολο των δραστηριοτήτων του.
Αντίθετα, όταν η Δημόσια Διοίκηση δε λειτουργεί αποτελεσματικά, αυτό αποτελεί επιπλέον βάρος για τον απλό πολίτη και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη. Αδυναμία είσπραξης των Εσόδων π.χ. οδηγεί νομοτελειακά σε νέους άμεσους ή έμμεσους φόρους, όπως η αύξηση του ΦΠΑ κλπ.
Οι διαπραγματεύσεις που έκανε η πολιτική ηγεσία όταν κατείχατε τη θέση του ΓΓΔΕ , πιστεύετε ότι υπήρχαν άλλα περιθώρια; Η Τρόικα ήταν αμετακίνητη και σκληρή στις θέσεις της;

 

 

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα περιελάμβανε την επίτευξη φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων.
Για την ακρίβεια επέβαλε εξαιρετικά γρήγορη και επίπονη δημοσιονομική προσαρμογή. Ο τρόπος που θα φτάναμε σε αυτήν την προσαρμογή δεν ήταν θέμα Τρόικας. Οι δανειστές ωστόσο αξιολογούσαν αν οι προτάσεις της Κυβέρνησης οδηγούσαν στην επίτευξη των στόχων ή μη.

 

Σε ό,τι αφορά την ύπαρξη ή μη περιθωρίων διαπραγμάτευσης, θεωρώ ότι τελικά αυτοεγκλωβιστήκαμε και εμείς και η Τρόικα στον παραλογισμό των εκατοντάδων prior actions (προαπαιτούμενα).
Δεν είναι δυνατό η χρηματοδότηση μιας χώρας να κρίνεται π.χ. από την πολιτική που εφαρμόζεται στην αγορά του ψωμιού ή του γάλακτος.
Αλλά δεν είναι δυνατό και μία χώρα να κρύβεται πίσω από τυπολατρικές νομικές διαδικασίες προκειμένου να μην προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουμε κάνει εδώ και δεκαετίες.
Όπως είναι η απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων για να επανέλθω στο παραπάνω παράδειγμα.
Από τη θέση του ΓΓΔΕ λάβατε πρωτοβουλίες που έλυσαν γραφειοκρατικά θέματα .
Ποια ήταν αυτά, και ποιες αλλαγές πρέπει να γινουν στη Δημόσια Διοίκηση, έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική;
 
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, 5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις κατατίθεντο είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω ταχυδρομείου στις εφορίες. Σχεδόν καμία συναλλαγή με το Δημόσιο δεν προχωρούσε ηλεκτρονικά.
Θυμηθείτε τις ουρές στα Ταμεία για να πληρωθούν στο τέλος του χρόνου τα… τέλη κυκλοφορίας.
Κληθήκαμε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να φέρουμε αποτελέσματα.
Και το κάναμε με τη συνδρομή αξιόλογων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης. Θέσαμε στόχους, δουλέψαμε με τον τρόπο που ήδη σας περιέγραψα και τα αποτελέσματα ήρθαν πολύ γρήγορα.
Δεν ήταν εύκολο το έργο μας, προφανώς και έγιναν λάθη, αλλά τελικά θεωρώ ότι κάναμε σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Ο Δημόσιος Υπάλληλος είναι εκτελεστικό όργανο στα χέρια του εκάστοτε υπουργού.
Μπορεί να εφαρμόσει το νόμο χωρίς να χάσει τη θέση του;

 

 

Όταν η πολιτική παρεμβαίνει στη Δημόσια Διοίκηση, τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά και για τη χώρα, αλλά και για τον πολιτικό. Αποτυχία π.χ. στην είσπραξη των Εσόδων λόγω πολιτικών παρεμβάσεων, οδηγεί σε επιπλέον φόρους.

Αντίθετα, η αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, δίνει βαθμούς ελευθερίας και στην πολιτική ηγεσία.
Και για να είναι αποτελεσματική η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να είναι ανεξάρτητη.
Αυτό συνεπάγεται ότι ο κάθε Δημόσιος Υπάλληλος, όχι μόνο θα μπορεί να εφαρμόσει το νόμο, αλλά θα έχει και θα αισθάνεται ανά πάσα στιγμή τη στήριξη της διεύθυνσης στην οποία εργάζεται.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
[email protected]
www.bankingnews.gr