Χ.Α. - 9μηνα: Γιατί το τελικό αποτέλεσμα παρέμεινε σε χαμηλή πτήση - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Χ.Α. – 9μηνα: Γιατί το τελικό αποτέλεσμα παρέμεινε σε χαμηλή πτήση

14.12.2014 11:34

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αν ο φορολογικός συντελεστής ήταν πιο ευνοϊκός το πλήθος των εισηγμένων εταιριών που θα εμφάνιζε κερδοφορία θα ήταν και μεγαλύτερο και ισχυρότερο σαν απόλυτο μέγεθος.

Η αλήθεια είναι ότι όσο οι πιστωτικές συνθήκες στην αγορά παραμένουν απαιτητικές οι μέτοχοι θα πρέπει να αρκεστούν σε κερδοφορίες που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για μεγάλα μερίσματα.

Επίσης για κάθε ένα ευρώ κέρδους υπάρχει μια σημαντική προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρήση. Αν σε αυτό το στοιχείο προστεθεί και ο πολιτικός παράγοντας γίνεται προφανές γιατί το τελικό αποτέλεσμα παρέμεινε σε χαμηλή πτήση.

Επομένως τα 335 εκατ. ευρώ που έφεραν οι εμποροβιομηχανικές εταιρίες στο εννεάμηνο μπορεί να φαίνονται λίγα, είναι ωστόσο περισσότερο αποτέλεσμα κάποιας συντηρητικής τακτικής και λιγότερο μια αδυναμία να κατέβουν περισσότερα από τα 5,2 δις ευρώ των λειτουργικών κερδών στην τελική γραμμή.

Σε αυτή την συντηρητική τακτική εντάσσονται κινήσεις αναδιάρθρωσης, εθελούσιας εξόδου ή «δικαιότερης» αποτίμησης αποθεμάτων.

Από την άλλη πλευρά οι διοικήσεις φαίνονται περισσότερο διατεθειμένες να κρατήσουν το κόστος του τραπεζικού τους δανεισμού σε λογικά επίπεδα ενισχύοντας τα λειτουργικά τους αποτελέσματα, ώστε να ικανοποιούν τους συμβατικούς όρους των δανείων που τους έχουν χορηγηθεί.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017