Χ.Α.: θα μπορούσαμε και σήμερα να είμαστε “στο ίδιο έργο θεατές”…

Mε “ορατή και διά γυμνού οφθαλμού” την παρουσία της έντονης επιφυλακτικότητας, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση, ενώ ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος, δεν απέτρεψε τις εναλλαγές προσήμων.

Μάλιστα θα μπορούσαμε και σήμερα να είμαστε “στο ίδιο έργο θεατές” και οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, όμως σήμερα οι ενεργοί παίκτες “είχαν τον νου τους” και έδωσαν τις απαιτούμενες βοήθειες στον Δείκτη από Δεικτοβαρείς τίτλους, όπως οι ΟΤΕ (+2,94%), ΕΥΔΑΠ (+6,48%), ΕΧΑΕ (+3,67%), Τιτάν (+1,63%), Folli Follie Group (+2,3%), Motor Oil (+3,73%), Alpha Bank (+2,4%).

Θανάσης ΣταυρόπουλοςΘανάσης Σταυρόπουλος
[email protected]

Από την άλλη, για μία ακόμα συνεδρίαση η ΔΕΗ (-3,47%) υπέστη αξιοπρόσεκτες απώλειες, στον απόηχο της επικείμενης εξόδου της από τον δείκτη MSCI Standard Greece, ενώ μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (-7,01%), λόγω αποκοπής μερίσματος.

Παρά τις “φιλότιμες” προσπάθειες των ενεργών παικτών να δείξουν ότι “κάτι κινείται”, όσον αφορά τις επικείμενες εξελίξεις και ότι αυτοί που αγοράζουν στην παρούσα φάση, κάτι παραπάνω γνωρίζουν, θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς, δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε σκέψεις τοποθετήσεων, αν δεν “ξεκαθαρίσει το τοπίο”.

Αντίθετα μάλιστα και σύμφωνα με τους περισσότερο απαισιόδοξους, η τρέχουσα ειδησεογραφία σε καμία περίπτωση δεν συνηγορεί για αύξηση της διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου. Από την άλλη δείχνουν να μετριάζονται οι αρνητικές εκτιμήσεις, οπότε, πολύ ορθά, η Αγορά έχει επιλέξει την πλάγια κίνηση περιμένοντας τις εξελίξεις.

Από την άλλη, και η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο, ότι με μοναδικό “καύσιμο” τις προσδοκίες και τα σενάρια, δύσκολα ο Δείκτης θα δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 850 – 858.

Όμως ακόμα και σε περίπτωση επίτευξης κατ΄ αρχήν συμφωνίας, αυτή πρέπει να περάσει από την Ελληνική Βουλή και τα Κοινοβούλια των Εταίρων, ενώ τα προβλήματα στην Οικονομία θα παραμείνουν. Η πραγματική Οικονομία έχει πληγεί από την αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών ενώ οι εσωκομματικές αντιθέσεις, η πόλωση του πολιτικού σκηνικού, τα μεγάλα ζητήματα των Ιδιωτικοποιήσεων, των “κόκκινων” δανείων και η εφαρμογή της συμφωνίας θα προκαλούν αναταράξεις στην Χρηματιστηριακή Αγορά. Η μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών στις σημαντικές αντιστάσεις, αποτελεί λογική τακτική σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι αύριο είναι η λήξη των συμβολαίων Μαϊου, αμέσως μετά και κυρίως στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας (αν συνεχιστεί η ειδησεογραφική “ανομβρία”), δεν αποκλείεται η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να εγκαταλείψει την πλάγια τάση – συσσώρευση και να επιδοθεί σε κίνηση εκτόνωσης, προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση, σαν αποτέλεσμα της κόπωσης η οποία διακατέχει όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Εκτός από τον σημαντικά χαμηλότερο του χθεσινού, τζίρο (συμπληρώθηκαν πέντε συνεδριάσεις με μικτή αξία συναλλαγών χαμηλότερη από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ.), ίσως αξίζει αναφοράς η σημερινή διαφορετικότητα που παρουσίασαν τα Τραπεζικά warrants.

Έτσι, ενώ ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank (+8,13%) έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και με αξιοπρόσεκτα κέρδη, οι άλλοι δύο παραστατικοί τίτλοι έκλεισαν στο “κόκκινο” (ΕΤΕΤΠ, -2,83%) και στο “βαθύ κόκκινο” (ΠΕΙΡΤΠ, -9%).

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 815,85 (-1,67%) και 843,46 μονάδες (+1,76%), ενώ μετά τις 11.40 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Στις 17.00 βρέθηκε στις 833,86 (+0,6%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 833,42 μονάδες με κέρδη 0,55%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 76,3 εκατ. από τα οποία τα 5,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ).

Διακινήθηκαν, συνολικά, 116838875 τίτλοι, από τους οποίους οι 96167438 αφορούσαν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Σχετικά καλή η τελική εικόνα με 75 ανοδικές μετοχές έναντι 48 πτωτικών, ενώ 21 τίτλοι (όχι όλοι με πειστικές συναλλαγές) έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Αεροπορία Αιγαίου και ΔΕΗ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ. Από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, ίσως αξίζει αναφοράς η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της Folli Follie Group. Αν συνεχίσει να κινείται πλαγιοανοδικά, επόμενη “μάχη” θα κριθεί στα 30,00 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, 2η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Revoil (+6,43%) και 3η συνεχόμενη ανοδική για την Lamda Development (+2,6%). Συνεχίζουν να στηρίζουν τις επιλογές τους, οι αγοραστές, στην Frigoglass (+3,5%), ενώ μερική συναλλακτική αφύπνιση σημειώθηκε στο Γαλαξίδι (-19,25%), με … μάλλον αρνητικά αποτελέσματα.

Τέλος, η Centric (+22,73%), αποδεικνύεται σαν το πλέον κινητικό, συναλλακτικά, “χαρτί”, από την μικρή κεφαλαιοποίηση.

Θανάσης ΣταυρόπουλοςΘανάσης Σταυρόπουλος
[email protected]

* ,