Χ.Α.: Το σύστημα δοκιμάζει τις αντοχές και μαζί τις αντοχές των κατόχων τίτλων - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Χ.Α.: Το σύστημα δοκιμάζει τις αντοχές και μαζί τις αντοχές των κατόχων τίτλων

11.01.2015 10:20

Η αγορά δοκίμασε για άλλη μία φορά τα χαμηλά της δίνοντας μικρή αντίδραση και κλείνοντας την εβδομάδα με απώλειες κοντά στο 7%. Μας μένουν 10 συνεδριάσεις για τις εκλογές με μοναδικό ενδιάμεσο γεγονός το EUROGROUP στις 18 του μήνα.

 

Η τάση κραταιά φλερτάροντας την πολύ σημαντική στήριξη της περιοχή του 740-760 που κατοχύρωση μπορεί να δώσει άμεση συνέχιση. Με βάση το σύστημα που ακολουθούμε το stop στον f25 έχει κατέβει στο 255 σε κλείσιμο ενώ αντίστοιχα στον ΓΔ σημαντικά υψηλότερα αναλογικά στο 841.

 

Θυμίζουμε πως η εβδομάδα έχει λήξη συμβολαίων στον f25. Οι περισσότεροι τίτλοι προσπαθούν να συντηρηθούν με τους αγοραστές να υπάρχουν αλλά και να μην βιάζονται από την στιγμή που η προσφορά υπάρχει καθημερινά.

 
Ο φόβος και η ελπίδα είναι τα δύο βασικά συναισθήματα που ουσιαστικά κυριαρχούν αυτή την περίοδο και όλα εξαρτώνται όχι μόνο από την πολιτική έκβαση αλλά από την συνέχεια των διαπραγματεύσεων. Η Ευρώπη προσπαθεί να ρίξει τους τόνους ενώ οι συζητήσεις για την συνέχεια του έργου και τις πιθανές λύσεις δίνουν και παίρνουν.

 

Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση άμεσα χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μιας και η χώρα θα συρθεί σε περαιτέρω ανασφάλεια. Ο χρόνος λειτουργεί εναντίον μας μιας και ήδη  λόγω των εκλογών είμαστε εκτός ορίων λόγω του ότι η αγορά έχει νεκρώσει και περιμένει τις εξελίξεις για να κινηθεί.

 
Το άγνωστο είναι αυτό που φοβίζει περισσότερο μιας και η λύση μπορεί να είναι μόνο πολιτική. Μπορεί τα δημοσιεύματα να μιλάνε για απροβλημάτιστη Ευρώπη παρόλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να μπει στην διαδικασία να φέρει την κατάσταση στα όρια οπότε πρέπει να βρεθεί μία οριστική λύση. Το θέμα χρέος είναι το εύκολο της υπόθεσης όσο και αν φαίνεται οξύμωρο. Το θέμα είναι τι θα ζητήσει από την Ελλάδα να υλοποιήσει για να προχωρήσει σε πρώτη φάση για το χρηματοδοτικό κενό που έχουμε για το 2015. Ο σκόπελος από πλευράς χρεών είναι μέχρι το καλοκαίρι παρόλα αυτά μία λύση πρέπει να βρεθεί πολύ συντομότερα μιας και ο χρόνος είναι εναντίον μας. Σκοπός μας είναι η κατάσταση να ηρεμήσει και η χώρα να καταφέρει να μπει σε ανάπτυξη μιας και χωρίς αυτή δεν αλλάζει σημαντικά το μέλλον της χώρας.

Στην παρούσα οι πολιτικές εξελίξεις έχουν προτεραιότητα και είναι φυσικό να οδηγούν την κίνηση. Πραγματικά η οικονομία είχε σημαντικά προβλήματα έχοντας παρόλα αυτά ισορροπήσει σε ένα βαθμό και πλέον οι πιθανές εκλογές διέλυσαν την όποια ισορροπία. Είναι δεδομένο πως οι αγορές θέλουν ψυχολογία και πολιτική ηρεμία για να λειτουργήσουν και φυσικά κινούνται με πάταγο σε περίπτωση μίας απόφασης που δεν περιμένουν.  Δεν μπορούμε να μπούμε σε διαδικασία πρόβλεψης αν βγει πρόεδρος  ή όχι παρόλα αυτά οι πιθανότητες δείχνουν ότι πάμε για εκλογές. Η αγορά παρόλα αυτά την  μεθεπόμενη πιθανώς εβδομάδα να παίξει το στοίχημα μιας και σε περίπτωση εκλογής προέδρου το πιο πιθανό είναι να δούμε από την αντίθετη κατεύθυνση όσα είδαμε στην ιστορική εβδομάδα που μας πέρασε. Αυτό που βιώνουμε στην αγορά δεν έχει λογική τουλάχιστον από πλευράς αποτιμήσεων και σε διαφορετική φάση θα μιλάγαμε με άλλα δεδομένα. Οπότε πιο σώφρον είναι να τηρήσουμε στάση αναμονής για τοποθετήσεις ή να πάρουμε έστω κάποια τεχνικά σήματα που στην παρούσα σε ημερήσια γραφήματα απέχουν αισθητά.

 

Τεχνικά η διάσπαση του 942 μας έδωσε έξοδο σε ημερήσιο γράφημα με την αγορά να πηγαίνει
ενδιαφέρον και που μας δείχνουν πιθανές κινήσεις τους, επίπεδα και stops. Η αγορά μας θυμίζουμε πως είναι αρκετά ρηχή και ελέγχεται εύκολα, υπενθυμίζοντας ότι οι ξένοι κατέχουν σημαντικά μετοχικά ποσοστά σε αρκετές εταιρίες στηρίζοντας τις θέσεις τους. Στο μυαλό μας έχουμε το τι συνέβη το 2012 κάτι που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα επαναληφτεί, θυμίζοντας πως η οικονομία  δεν είναι στην ίδια θέση με τότε.

Greek Market WEEKLY Overview
Daily position SHORT stop 255          

Τεχνικά το 940-1000  πλέον είναι το πολύ σημαντικό επίπεδο μεσοπρόθεσμης αντίστασης μας ενώ μία κατοχύρωση της περιοχή των χαμηλών μας μπορεί να μας δώσει συνέχιση της κίνησης χωρίς ουσιαστικά επίπεδα στήριξης. Οι 840 μονάδες είναι στην παρούσα κύρια αντίσταση σε περίπτωση αντίδρασης. Ο τραπεζικός κλάδος ήδη φλερτάρει με το ιστορικό του χαμηλό στην περιοχή των 85 μονάδων και που κατοχύρωση μπορεί να δώσει σημαντική συνέχιση. Από την άλλη η ΕΚΤ μένει να μας δείξει τις προθέσεις της μιας και από την στιγμή που θα ξεκινήσει το QE και όσο είμαστε μέσα στο πρόγραμμα με την παράταση που έχουμε πάρει πρέπει να στηρίξει την αγορά ομολόγων.

 

Οι περισσότεροι τίτλοι προσπαθούν να συντηρηθούν με τους αγοραστές παρόλα αυτά να μην βιάζονται περιμένοντας παράλληλα και τις εξελίξεις.

 

Από τίτλους ξεχωρίζει η συμπεριφορά του ΤΙΤΚ που έχει απόσταση ασφαλείας από τα πρόσφατα χαμηλά του ενώ είναι και Long με το stop στο 1859. Η ΜΕΤΚΑ με πολύ καλή συμπεριφορά αντίστοιχα απορροφάει τους αγοραστές στα επίπεδα παρόλα αυτά χρειάζεται μία κατοχύρωση του 874 αν θέλει να αποκτήσει μία καλύτερη τάση και κίνηση προς το σημαντικό 950 επίπεδο. Από τις μικρότερες το ΙΝΤΡΑΛΟΤ με το ΙΝΤΡΑΚΟΜ παραμένουν Long με σχετικά κοντινά stop και με καλό όγκο συναλλαγών.
Εν κατακλείδι παραμένουμε με αυξημένα μετρητά ή σε περίπτωση αγορών στα αγοραστικά σήματα έχουμε πολύ συγκεκριμένα stop loss. Μένουν  μόλις 10 συνεδριάσεις για τις εκλογές και οι δημοσκοπήσεις μπορούν να κάνουν την διαφορά οπότε δεν υπάρχει και ουσιαστικός λόγος στην παρούσα για ανάληψη μεγάλου ρίσκου. Μπορεί οι αποτιμήσεις σε κάποιες εταιρίες να είναι σε δελεαστικά επίπεδα παρόλα αυτά η προσφορά και η ζήτηση στους τίτλους κάνουν την διαφορά.
Να πούμε δε πως τις τελευταίες μέρες παρατηρείται προσφορά ακόμα και σε έντοκα με κοντινές λήξεις σε επιτόκια που φτάνουν και το 3,5% ενώ οι νέες εκδόσεις δεν ξεπερνάνε το 2%, γεγονός που δείχνει ότι η ανασφάλεια έχει έρθει στο ζενίθ.
Το σύστημα την περίοδο που διανύουμε δοκιμάζει τις αντοχές του και μαζί και τις αντοχές των κατόχων τίτλων. Η οικονομία είναι στην πιο εύθραυστη φάση της και η όποια κυβέρνηση πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα με τις κινήσεις της.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ

FAST FINANCE

Καλή εβδομάδα

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017