Χ.Α.: Το πάνω χέρι ξανά στους πωλητές - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Χ.Α.: Το πάνω χέρι ξανά στους πωλητές

07.11.2014 14:42

Η μικρής εμβέλειας ανοδική διόρθωση χαμηλών όγκων δεν έχει μεγάλη συνέχεια καθώς τα αποτελέσματα των εταιριών ήταν καλά μεν, λίγα δε, για να αποσπάσουν την προσοχή των επενδυτών από τις εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους αλλά και τον πολιτικό παράγοντα.

Η επιφυλακτικότητα ενισχύθηκε και από την αύξηση της έντασης σε γεωπολιτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με ειδησεογραφία που τροφοδοτείται σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Η εστίαση της ελληνικής αγοράς εξακολουθεί να γίνεται από πάνω προς τα κάτω με πρώτο θέμα στην ατζέντα την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της  επόμενης χρονιάς.

Οι επόμενες 30 ημέρες που μεσολαβούν έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου αναγκαστικά θα έχουν ως σημείο αναφοράς α) την διαπραγμάτευση με την Τρόικα και την έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος β) ποια από τις τρεις λύσεις που μέχρι στιγμής έχουν πέσει στο τραπέζι θα επιλεχθεί ως προσφορότερη για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας το 2015 γ)

Αν θα υπάρξει τελικά ελάφρυνση στο χρέος μετά την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2012. Με αυτή την σειρά η πορεία των νέων θα αξιολογηθεί από το Χρηματιστήριο ενώ κάθε καθυστέρηση δεν συνεπάγεται ουδετερότητα αφού τα χρονικά περιθώρια μπορούν να θεωρηθούν «ασφυκτικά».

Τεχνικά η αγορά δείχνει πόσο εύκολα μπορούν χαθούν επίπεδα τιμών που δεν δένουν συναλλακτικά μεταξύ τους. Μέσα σε λίγες ώρες ο Γενικός Δείκτης «ακύρωσε» την άνοδο τεσσάρων συνεδριάσεων πολλαπλασιάζοντας μια απόλυτα φυσιολογική διόρθωση κατοχύρωσης κερδών σε  πτώση η οποία βρήκε το σύνολο σχεδόν των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις.

Οι πωλητές δείχνουν να ελέγχουν απόλυτα την τάση και παρά την… φιλότιμη προσπάθεια του Γενικού Δείκτη να ξαναδεί τις 980 μονάδες όπου κάτι θα μπορούσε να αλλάξει έστω και βραχυπρόθεσμα (κινητός μέσος όρος 30 ημερών) η προσφορά παραμένει οδηγός της κατεύθυνσης της ελληνικής αγοράς.

Με αυτά τα δεδομένα το σενάριο των νέων χαμηλών δεν άλλαξε η αντίδραση από την γρήγορη άνοδο από τις 885 μονάδες μπορεί να θεωρηθεί περαιωμένη. Τελευταίο προπύργιο των αγοραστών αποτελεί η ζώνη των 905 μονάδων από όπου ξεκίνησε η τελευταία ανοδική κίνηση.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και το σήμα του MACD αν και δεν έχει γυρίσει σε πτωτικό, έχει χάσει σε δυναμική που πιθανόν να εξαντληθεί στις επόμενες δύο ή τρεις συνεδριάσεις.

Ως εκ τούτου και με βάση τα όσα είναι ήδη γνωστά ο Γενικός  Δείκτης μετά από ένα σύντομο διάλλειμα επιστρέφει στο νευρικό μοτίβο που χαρακτηρίζει τις συνεδριάσεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό και την ερχόμενη εβδομάδα. Την αυλαία ανοίγει η Intralot και τα Ελληνικά Πετρέλαια το απόγευμα της Δευτέρας (10/11), ακολουθούν Σαράντης και Frigoglass (11/11) ενώ  την Πέμπτη αναμένονται τα αποτελέσματα του Τιτάνα.

Την Δευτέρα επίσης αναμένεται η ολοκλήρωση της διακοπείσας συνέλευσης της Τράπεζας Αττικής με θέμα την αύξηση του κεφαλαίου ενώ την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην δημοπρασία τριμήνων εντόκων γραμματίων αρχικού ύψους 875 εκατ. ευρώ.

Την ερχόμενη Παρασκευή τέλος αναμένεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή η ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου. Πιθανότατα η ανακοίνωση να αποτελέσει το μαθηματικό τέλος της ύφεσης αφού όλα δείχνουν ότι ο τουρισμός έχει συμβάλει τα μέγιστα στο γύρισμα του ΑΕΠ. Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση κοντά στο 2%.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017