Χ.Α.: Σχόλια, εκτιμήσεις, επισημάνσεις και συμπεράσματα... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Χ.Α.: Σχόλια, εκτιμήσεις, επισημάνσεις και συμπεράσματα…

03.12.2014 08:39
Χ.Α. – Αγορά: Η αντίδραση της αγοράς θα πρέπει να αποδοθεί στο βασικό σενάριο που κυριαρχεί και θέλει συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Τρόικα καθώς και συμφωνία για την νέα πιστωτική γραμμή ECCL δηλαδή ένα νέο μνημόνιο που θα αντικαταστήσει…. το μνημόνιο.Τεχνικά η ανοδική διάσπαση των 985 μονάδων θα μπορούσε να δώσει κίνηση έως τις 1035 μονάδες και υπό όρους έως τις 1050 μονάδες….αν και οι περισσότεροι συγκλίνουν στην άποψη ότι οι 1020 μονάδες είναι το όριο της αγοράς.

Η αγορά λοιπόν προσμετρά και αξιολογεί βραχυχρόνια θετικά το σενάριο της επικείμενης συμφωνίας με την Τρόικα ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις θα κρίνουν την τάση στο χρηματιστήριο….και μόνο….

Παράλληλα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στην κρισιμότατη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 4 Δεκεμβρίου, όπου υπάρχει προσδοκία ότι θα ανακοινωθεί πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί θα είναι πολύ θετικό νέο.

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Τρεις οίκοι καλύπτουν την ΕΛΤΕΧ Ανεμος, πέντε-έξι την Frigoglass και ουδείς την ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ!!!

ΘΕΤΙΚΑ μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με τις πιέσεις να αποκλιμακώνονται και την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διολισθαίνει στο 7,55%.

ΧΑΡΑΚΙΕΣ: Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα η διάσπαση των 319 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, έδωσε είσοδο στο “intraday”, με επόμενες αντιστάσεις στις 326 και 332 μονάδες.

Κίνηση χαμηλότερα των 311 και ακόμα περισσότερο χαμηλότερα των 305 μονάδων, απαιτεί κινήσεις “stop loss” από όσους έσπευσαν να ανοίξουν θέσεις “long”.

ΧΑΡΑΚΙΕΣ(Ι): Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 980 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις κίνησης προς τις 1015 μονάδες.

Κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 100 – 1015 απαιτούν κινήσεις “stop loss” από τους “short”.

ΕΥΔΑΠ: Με ατού τα 229 εκατ. ευρώ στα ταμεία της και τον ανύπαρκτο δανεισμό της ισοσκελίζει την υστέρηση εφέτος σε κέρδη, ebitda  και τις ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες…

ΕΥΔΑΠ(Ι): Με το χθεσινό της +6,27% κάλυψε και με το παραπάνω τις απώλειες των προηγούμενων (5) συνεδριάσεων.. Αποτιμάται σε 758 εκατ. ευρώ με την book value στα 8,9000 και στο ταμπλό 7,1200 ευρώ.

ΕΥΔΑΠ(ΙΙ): Διόρθωσε πολύ από τα προ 4μήνου υψηλά της στα 9,9500 ευρώ υποχωρώντας μέχρι τα 5,0000(!!) ευρώ (30-10), στα 7,5000 ευρώ το μέσο της διαδρομής της και εκτιμούμε ότι δεν έχει περιθώρια μπροστά της που να δικαιολογούν την ανάληψη ρίσκου στη παρούσα φάση…

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ – επανάληψη: Όπως είναι γνωστό, στον τομέα της φορολόγησης, είναι επιεικώς άνιση η μεταχείριση μεταξύ των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας και του Έλληνα φορολογούμενου.

Οι ελληνικές ΑΕΕΠ, έχουν effective tax rate 3,5%, ενώ η ακίνητη περιουσία του ιδιώτη φορολογείται με 40%-60% και οι ελληνικές επιχειρήσεις με 26%!

Δεν μπορεί, δηλαδή, να συνεχιστεί αυτό το σκανδαλώδες καθεστώς ευνοϊκής μεταχείρισης, σε εταιρείες που δεν παράγουν ή μη μόνον αγοράζουν ακίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές, εκμεταλλευόμενες την μεγάλη οικονομική κρίση και πληρώνουν φόρο μόνο 3,5%.

Το καθεστώς αυτό αποτελεί τεράστια πρόκληση και στρέβλωση και είναι βέβαιο ότι σύντομα θα τελειώσει, καθώς αποτελεί μία από τις κύριες πηγές, από τις οποίες μπορούν να εξευρεθούν κεφάλαια πολύτιμα, για την οικονομία και την ανάπτυξη.

Από τη μείωση της σημερινής φορολογίας των μικρών και μεσαίας αξίας ακινήτων και την φορολόγηση με μεγαλύτερο συντελεστή των ΑΕΕΠ, εκτιμάται ότι το άμεσο όφελος θα είναι πολύ μεγάλο.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ (από τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance): Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα η διάσπαση των 319 μονάδων, για τον FTSE25 έδωσε είσοδο στο “intraday”, με επόμενες αντιστάσεις στις 326 και 332 μονάδες.

Κίνηση χαμηλότερα των 311 και ακόμα περισσότερο χαμηλότερα των 305 μονάδων, απαιτεί κινήσεις “stop loss” από όσους έσπευσαν να ανοίξουν θέσεις “long”.

Eνώ τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 980 μονάδων, για τον γ.δ. θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις κίνησης προς τις 1015 μονάδες. Κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 100 – 1015 απαιτούν κινήσεις “stop loss” από τους “short”.

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ Σχολιάζουν: Η κίνηση του γ.δ. προς τις 1.000 μονάδες δεν έχει πειστικά χαρακτηριστικά καθώς είναι βραχύβια, σε επιλεγμένους Δεικτοβαρείς τίτλους και με μικρούς όγκους.

Τα δεδομένα δεν επιτρέπουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο να αφουγκραστεί τα δεδομένα του εξωτερικού περιβάλλοντος που διαμορφώνουν προσδοκίες βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομίας για το επόμενο έτος, επιβοηθούμενη από την χαμηλή τιμή του πετρελαίου.

Η Ε.Ε., ωστόσο, παραμένει στην παγίδα του αποπληθωρισμού καθιστώντας αναγκαία την επίσπευση των πρωτοβουλιών του Μάριο Ντράγκι για χορήγηση περισσότερης ρευστότητας

Και την υλοποίηση του σχεδίου Γιούνκερ με τη υπερφιλόδοξη μόχλευση ποσών ύψους 21 δισ ευρώ που θα επιδιωχθεί να οδηγήσουν σε δράσεις ύψους 315 δισ ευρώ (!)

Τέλος, η βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 9μήνου που συνιστά προπομπό βελτίωσης και της καθαρής κερδοφορίας στο εγγύς μέλλον, κυριολεκτικά αγνοήθηκε καθώς απέχουν επιδεικτικά τα επενδυτικά κεφάλαια από την Ελληνική Αγορά, Ελλήνων ή ξένων.

“Την ίδια στιγμή δεν έχουν διευκρινισθεί λεπτομέρειες του θεσμικού πλαισίου για τη φορολόγηση των Ελλήνων επενδυτών και των συναλλαγών τους, ενώ είναι αδύνατη η επιβολή προστίμου σε παρανομούντες ξένους ελλείψει ΑΦΜ” τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup κ. Δημήτρης Τζάνας.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017