Χ.Α: Συνεχίστηκε η συσσώρευση - Σε χαμηλά… 4ετίας ο τζίρος - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Χ.Α: Συνεχίστηκε η συσσώρευση – Σε χαμηλά… 4ετίας ο τζίρος

26.08.2016 18:10
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
capital.grΜε μικρές απώλειες έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να αντισταθμίσει εν μέρει την επίδραση των ρευστοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο, ενεργοποιώντας τις στηρίξεις από αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές.ΧΑ: Συνεχίστηκε η συσσώρευση - Σε χαμηλά… 4ετίας ο τζίρος

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,09% στις 565,34 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 564,19 μονάδων (-0,29%) και 567,51 μον. (+0,30%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 24 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 28,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 418 χιλ. τεμάχια

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,53%, στις 1.503,35 μονάδες, ενώ στο +0,80% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 707,23 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,76% στις 639,47 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,72%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,07%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 3,83%

Αν και ελαφρώς αυξημένος σήμερα ο τζίρος, το Χ.Α. δεν κατάφερε για ακόμη μία ημέρα να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον των μεγάλων χαρτοφυλακίων. Οι συναλλαγές περιορίστηκαν και πάλι στις τραπεζικές μετοχές, με μόνο τον ΟΠΑΠ, από τις μη τραπεζικές, να εμφανίζει έντονη κινητικότητα, διακινώντας 1 εκατ. μετοχές, ήτοι τον 4πλάσιο όγκο των προηγούμενων ημερών, μέσω κυρίως δύο πακέτων (283 χιλ. τεμαχίων) στις τιμές των 7,2450 και 7,2550 ευρώ.

Όπως σημειώνει και ο Μ. Χατζηδάκης, επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, στο εβδομαδιαίο σχόλιό του, από τον Αύγουστο του 2012 είχε να καταγραφεί τόσο χαμηλή μέση ημερήσια επίδοση συναλλαγών σε εβδομαδιαία βάση στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Η ειδησεογραφία αναλώθηκε κυρίως στην πιστωτική διευθέτηση της μεγάλης υπόθεσης του Λιανικό εμπορίου της “Μαρινόπουλος” αλλά και την προετοιμασία για την προώθηση των 14 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόση από την πρώτη αξιολόγηση.

Οι τράπεζες βρήκαν ωφέλιμο χώρο να ανακτήσουν ένα μικρό μέρος από το χαμένο έδαφος του Ιουλίου ενώ μικρές διακυμάνσεις σημειώθηκαν με αφορμή τις επικείμενες αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI και του Stoxx 600. Δεν προσφέρεται για πολλά συμπεράσματα ο Αύγουστος, ήταν περίπου διαδικαστικός μήνας που απλά έφερε χρονικά πιο κοντά γεγονότα που θα έχουν ισχυρότερο ήχο στις Αγορές.

Μοιραία λοιπόν, η συναλλακτική ξηρασία ακολούθησε την αδράνεια των νέων επαναλαμβάνοντας το μοτίβο ακριβώς τέσσερα χρόνια πριν, όταν βρίσκονταν και πάλι στα ίδια περίπου επίπεδα τιμών.

Για την ιστορία ο Σεπτέμβριος του 2012 ήταν από τους καλύτερους μήνες σε απόδοση (+8,5%) ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα τριπλασιάστηκε σε μέσα επίπεδα (63,7 εκατ. ευρώ από 21.9 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο). Το αν θα υπάρξει και τώρα “Επιστροφή στο Μέλλον” θα εξαρτηθεί κυρίως από την ταχύτητα υλοποίησης των προαπαιτούμενων που σταδιακά ανεβαίνουν στο προσκήνιο έχοντας ένα οριακό χρονοδιάγραμμα έως το τέλος Οκτωβρίου.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την συσσώρευση τιμών σε ακόμα στενότερο εύρος διακύμανσης το οποίο αυτή την εβδομάδα περιορίστηκε σε 14 μονάδες του Γενικού Δείκτη συμβαδίζοντας με την συναλλακτική επίδοση. Οι πολλές ημέρες –ουσιαστικά ακινησίας- παραμονής στα τρέχοντα επίπεδα έφεραν πιο κοντά στο Γενικό Δείκτη τους κινητούς μέσους των 50 και 30 ημερών και πλέον η σύγκλιση τους γίνεται σε διάστημα λιγότερο από 20 μονάδες.

Συσσωρεύσεις τόσο μεγάλης χρονικής μορφής δίνουν μεγάλες κινήσεις στην εκτόνωση τους. Βάζοντας επομένως σαν όριο τις 575 και τις 545 μονάδες, που αποτελούν τα άκρα του εύρους διακύμανσης του Γενικού Δείκτη από τις 12 Ιουλίου, η διαφυγή προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση θα έχει σημαντικό δυνητικό περιθώριο. Προς το παρόν οι ταλαντωτές και MACD είναι αδιάφοροι χωρίς να ενθουσιάζουν ή να τρομάζουν με την διαγραμματική τους εικόνα.

Συμπερασματικά, η τάση θα έρθει με τους όγκους. Αν ο Αύγουστος ήταν μήνας διακοπών για όλους, ο Σεπτέμβριος έχει πιο πυκνά γεγονότα και εξελίξεις σε κάθε οικονομικό επίπεδο για να παραμείνει η ίδια εικόνα. Σημαντική παράμετρος των τάσεων είναι και το εξωτερικό στο οποίο η εμμονή στα υψηλά έτους δείχνει ότι παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται οι επενδυτές δεν φαίνεται να ακούν ιδιαίτερα τις προειδοποιήσεις για επερχόμενη διόρθωση καθώς την ίδια στιγμή δεν αναγνωρίζεται κάποια αγορά ή κατηγορία αξιών που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ανάχωμα σε ένα πτωτικό ενδεχόμενο, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό, η Alpha Bank δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποιήσης, κλείνοντας με απώλειες 3,05%, ενώ την ακολούθησε και η Πειραιώς με απώλειες 2,24%. Αν και μέσα στην εβδομάδα υπήρξαν ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, σήμερα ήταν η πρώτη πτωτική συνεδρίαση και για τις δύο μετοχές.

Απώλειες που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν και οι Grivalia, Motor Oil, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια, με την τελευταία να επηρεάζεται από τα συγκρατημένα σχόλια των αναλυτών αναφορικά με τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου που ανακοίνωσε μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης.

Με μικρές απώλειες κινήθηκαν οι ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ, ενώ τελικά χωρίς πρόσημο έκλεισαν οι Eurobank, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχαλκο. Θετικά, αλλά με συγκρατημένα κέρδη έκλεισαν οι Λάμδα, Τιτάν και ΕΕΕ, άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΜΕΤΚΑ, Ελλάκτωρ, Jumbo, Αegean, ενώ η Folli Follie ξεχώρισε με το +2,23% που σημείωσε.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017