Χ.Α.: Συμπεράσματα από τα τρίμηνα που δημοσιεύτηκαν

Το αδύναµο ξεκίνηµα του α’ τριµήνου ήταν µάλλον αναµενόµενο και από ότι φαίνεται κατά τα 2/3 της χρονικής απόστασης που έχει διανυθεί και το δεύτερο τρίµηνο ακολουθεί την ίδια αναιµική πορεία.

 

Μπαίνοντας ωστόσο στην καρδιά της τουριστικής περιόδου η διατήρηση της αβεβαιότητας αναφορικά µε το κλείσιµο της συµφωνίας της Ελλάδας µε τους πιστωτές της κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία ως προς την αποκατάσταση σε πρώτο χρόνο της ρευστότητας και σε δεύτερο χρόνο της εξωτερικής ζήτησης.

 

Εποµένως οι προσδοκίες για υψηλότερες οικονοµικές επιδόσεις έχουν µετατεθεί για το δεύτερο εξάµηνο υπό την αυστηρή αίρεση ότι το στρες της αποπληρωµής δόσεων και τόκων έχει αποφορτιστεί και η τάση εκροών από τα τραπεζικά γκισέ έχει αντιστραφεί.

 

Το θετικό για τις διοικήσεις των επιχειρήσεων είναι ότι αυτή η περίοδος δεν είναι άγνωστη στην διαχείριση της. Ανάλογες συνθήκες είχαν καταγραφεί το 2012 και οι ενέργειες αντιµετώπισης µιας παρατεταµένης περιόδου χρηµατοοικονοµικής αβεβαιότητας έχουν πλέον κατηγοριοποιηθεί και κωδικοποιηθεί.

 

Ο αστάθµητος παράγοντας υπάρχει πάντα ωστόσο όταν ένα οργανισµός µαθαίνει να επιβιώνει σε εχθρικό περιβάλλον η οριακή βελτίωση των συνθηκών του οικοσυστήµατος που δραστηριοποιείται έχει πολλαπλασιαστικά όφελος στην αποτελεσµατικότητα του.

 

Η παράµετρος αυτή είναι ικανή να φέρει πιο γρήγορα αποτελέσµατα και αν και ακούγεται σαν επιθυµία αρκεί κανείς να διαπιστώσει τις επιδόσεις της περυσινής χρονιάς όπου υπήρξε η πρώτη βελτίωση. Από αυτή την περίοδο το όφελος δεν εξαφανίστηκε, η εγχώρια οικονοµική συγκυρία ξαναγύρισε σε ύφεση ωστόσο η µεγάλη εικόνα δεν παρουσίασε εικόνα διάλυσης και αυτό φαίνεται περισσότερο στα λειτουργικά αποτελέσµατα.

 

Οι οικονοµικές επιδόσεις της τελικής γραµµής είναι στο σύνολο τους αδύναµες, αυτό όµως έχει να κάνει και µε το εγχειρίδιο αντιµετώπισης κρίσεων και την θεσµική εµπειρία δύσκολων καταστάσεων που έχει αποκτηθεί από το 2009 και µετά. Όπως και να έχει οι ισχνές επιδόσεις του α’ τριµήνου για το σύνολο των εταιριών εξακολουθούν να βάζουν ένα θέµα περιορισµένου πλήθους επιλογών σε µετοχές.

 

Επιµέρους υπάρχουν εταιρίες που όχι µόνο άντεξαν αλλά έφεραν αποτελέσµατα που βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά µεγέθη. Σε αυτές έχουµε επιλέξει να εστιάσουµε λόγω των δοκιµασµένων και πολύ συνεπών διοικήσεων..

 

Στην βασική πεντάδα επιλογών µας διατηρούµε τον όµιλο Μυτιληναίου λόγω των πολύ ευνοϊκών συνθηκών που διαµορφώνονται διεθνώς στις τιµές του Αλουµινίου όπως και στα Ελληνικά Πετρέλαια λόγω της εξαιρετικής εικόνας των περιθωρίων διύλισης στο β΄ τρίµηνο και υψηλής λειτουργικής µόχλευσης.

 

Την οµάδα κλείνουν οι συντηρητικές αλλά δοκιµασµένες σε δύσκολους καιρούς µετοχές των Jumbo, ΟΠΑΠ και FFGroup. Σε ότι αφορά άλλες εταιρίες διατηρούµε την θετική άποψη για Motoroil, Σαράντη, Πλαίσιο, Τέρνα Ενεργειακή, Autohellas, Πλαστικά Θράκης, ενώ σε µικρότερες εταιρίες εστιάζουµε σε Κυριακίδη, Πετρόπουλο και Ευρωπαϊκή Πίστη.

* ,