Χ.Α.:- Στην δίνη των πολιτικών εξελίξεων

Ένα µέτωπο έκλεισε και ένα άλλο φαίνεται να ανοίγει. Το καλοκαίρι του 2015 θα περάσει στην σύγχρονη µεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας ως το πιο ταραχώδες από πλευράς πολιτικών εξελίξεων καθώς η ψήφιση του τρίτου µνηµονίου δεν συνέβαλε και στο κλείσιµο των πολιτικών εκκρεµοτήτων.

Οι σηµαντικές απώλειες των ψήφων από βουλευτές του κυβερνόντος κόµµατος στις τρεις τελευταίες ψηφοφορίες στην Βουλή οδηγούν τις εξελίξεις και από ότι φαίνεται το ενδεχόµενο νέων κοινοβουλευτικών εκλογών εντός του Σεπτεµβρίου αποτελεί πλέον το επικρατέστερο σενάριο.

Όλα θα κριθούν την προσεχή Πέµπτη όπου προγραµµατίζεται η διενέργεια ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης στην Κυβέρνηση και δεδοµένου των πρόσφατων ισορροπιών και συσχετισµών που διαµορφώνονται εντός του Σύριζα αλλά και µεταξύ των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κοµµάτων η συµπλήρωση των 151 θετικών ψήφων είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Το σοβαρό ενδεχόµενο διενέργειας εκλογών το Σεπτέµβριο θα παρατείνει την στάση αναµονής των όποιων επενδυτικών κεφαλαίων θα ανέµεναν την ψήφιση του µνηµονίου για να επιστρέψουν στην Ελληνική αγορά. Επίσης θα επιβραδύνει την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών µε ότι αυτό συνεπάγεται για την δυνατότητα χρηµατοδότησης της οικονοµίας και την αποκατάσταση της κανονικότητας µετά την επιβολή περιορισµών στην διακίνηση κεφαλαίων.

Η επιδείνωση των συνθηκών ζήτησης και επένδυσης θα ενισχυθεί και από την εφαρµογή των µέτρων του µνηµονίου και την έναρξη είσπραξης φόρων εισοδήµατος ή άλλων έµµεσων φόρων. Υπό αυτό το πρίσµα οι βραχυπρόθεσµες προοπτικές φαντάζουν δυσοίωνες για την ελληνική αγορά, µεγάλο µέρος όµως αυτών των αρνητικών προσδοκιών έχουν αποτυπωθεί στις τιµές των µετοχών, ειδικά σε όσες έχουν µεγάλη έκθεση στην ελληνική οικονοµία και φυσικά στις τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά εφόσον οι εκλογές διεκπεραιωθούν χωρίς το αποτέλεσµα τους να θέσει σε αµφισβήτηση την υπάρχουσα συµφωνία η επόµενη συζήτηση θα αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους, εξέλιξη που αναµένεται να ξεκινήσει περί τα µέσα Οκτωβρίου. Η ύπαρξη αυτού του ενδεχόµενου µπορεί να λειτουργήσει σαν αντίβαρο αναστέλλοντας κινήσεις εξόδου επιθετικού χαρακτήρα από την ελληνική αγορά ευνοώντας περισσότερο την υιοθέτηση τακτικών αναµονής από τα χαρτοφυλάκια που παρακολουθούν την ελληνική Αγορά.

Τεχνικά, ο Γενικός ∆είκτης ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο διόρθωσης από τα χαµηλά έτους στις 708 µονάδες, καλύπτοντας µια απόσταση ακριβώς ίση µε το 50% από το ξεκίνηµα της έντονης πτώσης µετά την επανέναρξη των συναλλαγών στο ΧΑ στις 3 Αυγούστου. Σε αυτή την διαδροµή σηµειώθηκαν σηµαντικά κέρδη για όλες σχεδόν τις µετοχές του FTSE-25 ενώ σε επίπεδο Γενικού ∆είκτη η διόρθωση εκφράστηκε σε ποσοστό 15,2%.

Η πίεση των ξένων αγορών αρχικά και η χαµηλή συναλλακτική δραστηριότητα λόγω της παραδοσιακής εποχικότητας αποτέλεσαν τις βασικές αφορµές για να ξεθυµάνει η δυναµική της διόρθωσης και σε συνδυασµό µε την έλλειψη άλλων νέων έφεραν τον Γενικό ∆είκτη κοντά στην επόµενη στήριξη των 661 µονάδων.

Η επόµενη εβδοµάδα είθισται να είναι από τις πιο αναιµικές σε συναλλαγές (µαζί µε αυτές των Πασχαλινών και Χριστουγεννιάτικων διακοπών) και ως εκ τούτου θα είναι έκπληξη αν παρατηρηθεί διαφυγή του Γενικού ∆είκτη από την πρόσφατη ζώνη αντίδρασης (615 – 708 µονάδες).

Η αποφόρτιση των ταλαντωτών από τις υπερπουληµένες ζώνες πιθανόν να αποσβέσει τις διακυµάνσεις δίνοντας προβάδισµα στο σενάριο της συσσώρευσης στις επόµενες πέντε συνεδριάσεις. Χωρίς ιδιαίτερα γεγονότα, αποτελέσµατα ή ανακοινώσεις η ερχόµενη εβδοµάδα αναµένεται να επικεντρωθεί γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις.

Σηµείο αναφοράς η ερχόµενη Πέµπτη όπου µεταξύ άλλων λήγει οµόλογο ύψους 3,2 δις ευρώ το οποίο έχει στην κατοχή της ΕΚΤ. Τέλος επισηµαίνεται ότι την ερχόµενη Παρασκευή λήγουν τα συµβόλαια παραγώγων επί δεικτών για το µήνα Αύγουστο.

————————

Συνολική Κεφαλαιοποίηση της Αγοράς: 38,5 δισ. ευρώ

Μέση ηµερήσια αξία συναλλαγών (εβδοµάδα): 46,4 εκατ. ευρώ

∆(%) εβδοµάδα: -32,9%

Εισροές/ Εκροές Μετοχ. Αµοιβαία Εσωτερικού εβδ.: +0,1 εκατ. ευρώ

Εισροές/ Εκροές Μετοχ. Αµοιβαία Εσωτερικού έτος: -5,3 εκατ. ευρώ

—————————–

Min (Εβδ.): 665,05

Max (Εβδ.): 708,29

Min 2015: 615,08 (03 Αυγ.)

Max 2015: 945,81 (25 Φεβ.)

* ,