Χ.Α.: Πριν ένα χρόνο και ένα χρόνο μετά… | Mikrometoxos.gr

Χ.Α.: Πριν ένα χρόνο και ένα χρόνο μετά…

20.03.2015 02:21

Θλίψη και… οργή για το πώς ένα ισχυρό momentum, μια σταθεροποίηση της οικονομίας με έξοδο στις αγορές και βελτίωση της ψυχολογίας καταστράφηκε ολοσχερώς

19.3.2015

Μόνο θλίψη, κατήφεια και προβληματισμό μπορεί να νιώσει κάποιος αν κοιτάξει και συγκρίνει νούμερα, δείκτες, μετοχές και αποτιμήσεις σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο σε σχέση με τι επικρατούσε ακριβώς ένα χρόνο πριν, ήτοι 52 εβδομάδες πριν!
Θλίψη και… οργή για το πώς ένα ισχυρό momentum, μια ξεκάθαρα βελτιωμένη πορεία της οικονομίας, με έξοδο στις αγορές, πλεόνασμα και καλυτέρευση της ψυχολογίας, καταστράφηκε ολοσχερώς με τα λάθη τόσο της κυβέρνησης Σαμαρά, όσο και της τωρινής.
Σε μια συγκυρία που διεθνώς οι αγορές έκαναν πάρτι, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 και συνεχίζουν, το Χ.Α. απώλεσε εντελώς το διετές momentum, καταγράφοντας απώλειες συντριπτικές, ενώ και η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο!
Ακριβώς σαν σήμερα, στις 19 Μαρτίου του 2014 ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα 3ετίας και στις 1.364,41 μονάδες, επιβεβαιώνοντας τη βελτίωση της κατάστασης στην οικονομία, μετά και τη μίνι σταθερότητα που επιτεύχθηκε μέσω της κυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά εκείνη την ημέρα ο Γενικός Δείκτης «έπιασε» το υψηλό των 1.379,42 μονάδων.
Ήταν η… κορύφωση μιας διετούς – ισχυρής – ανοδικής αντίδρασης που ξεκίνησε από τα χαμηλά 22,5 ετών και τις 471 μονάδες της 6ης Ιουνίου του 2012, όταν η χώρα βούλιαζε στο φάσμα της χρεοκοπίας και της φυγής από το ευρώ όπως (όλως παραδόξως) και σήμερα.
Το 2012 ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ενισχύθηκε σε ποσοστό 72,78% καθώς ήταν η χρονιά της μεγάλης «απόδρασης» από τα χαμηλά 22,5 ετών, ενώ το 2013 ο Γ.Δ. ενισχύθηκε σε ποσοστό 28,06% με την άνοδο της αγοράς να «ωριμάζει» και να διευρύνεται σε περισσότερες μετοχές.
Το πρώτο τρίμηνο λοιπόν του 2014 ήταν θετικό για το Χ.Α. με φόντο την έξοδο της χώρας στις αγορές τον Απρίλιο – έστω και με «ελεγχόμενες» εκδόσεις και την επιτυχή ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών όπου συγκέντρωσαν άνω των 8 δισ. ευρώ.

 

Μετά είχαμε τις διπλές εκλογές δημοτικές και ευρωεκλογές – με διαχειρίσιμη ήττα για την τότε κυβέρνηση, ενώ γενικώς υπήρχε η αίσθηση ότι κατάσταση σταθεροποιείται, κάτι που καθρεφτίζονταν και στα spreads που είχαν κατέλθει σε χαμηλά 3,5 ετών.

 

O… καταραμένος ανασχηματισμός που “σκότωσε” την αγορά

Το στρατηγικά μοιραίο λάθος για την κυβέρνηση Σαμαρά ήταν ο κάκιστης έμπνευσης ανασχηματισμός της 9ης Ιουνίου, που κατέστρεψε εντελώς ότι είχε χτιστεί έως τότε. Η απομάκρυνση τεχνοκρατών με μεγάλη σημειολογία και καθοριστικό στίγμα όπως ο Χ. Θεοχάρης και η είσοδος στην κυβέρνηση ανθρώπων όπως οι η κα Βούλτεψη και οι κ.κ. Ντινόπουλος και Γιακουμάτος, «σκότωσε» εντελώς ότι είχε επιτευχθεί έως τότε.
Δεν είναι τυχαίο αμέσως μετά τον ανασχηματισμό το Χρηματιστήριο νέκρωσε εντελώς, με μειωμένους όγκους και τζίρους, παύση κινήσεων ξένων, ενώ ο Γ.Δ. κατέγραψε απώλειες άνω του 30% μέσα στο επόμενο τρίμηνο!
Έκτοτε, η συνέχεια είναι γνωστή.
Το χρονικό του… τελειωτικού … θανάτου της αγοράς ήρθε στις 8 Δεκεμβρίου, όταν ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας!
Την επόμενη, στις 9 Δεκεμβρίου ο Γ.Δ. έκλεισε με απώλειες 12,78%, κάτι που είχε να γίνει 27 χρόνια από το 1987, ενώ σε τρεις ημέρες απώλεσε το 20% της αξίας του, κάτι που επίσης ήταν αρνητικό ρεκόρ 27ετίας!
Ήταν ξεκάθαρο ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε απότομα και άτσαλα, καθώς κλονίστηκε το κυριότερο για τις οικονομίες και τα χρηματιστήρια: Η εμπιστοσύνη!
Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης βολοδέρνει στη ζώνη των 730 μονάδων, καταγράφοντας απώλειες περί το 46% από τα επίπεδα που είχε ακριβώς ένα χρόνο πριν!
Ο FTSE 25 καταγράφει πτώση από τις 19 Μαρτίου 2014 σε ποσοστό 50,44%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση – συντριβή σε ποσοστό 74,21%.
Τεράστιες οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο με την Πειραιώς να χάνει το ίδιο διάστημα σε ποσοστό 82,34%, η Eurobank -81,80%, η Εθνική (που ήταν στα 4,10 ευρώ στις 19/3/2014) χάνει 74,63% και η Alpha Bank καταγράφει πτώση 62,38%.
Μεγάλη πτώση και στα warrants, με της Πειραιώς να σημειώνει πτώση – συντριβή σε ποσοστό 89%, της Εθνικής σε ποσοστό -86% και της Alpha Bank -76,43%.
Πτώση ασφαλώς και στο χώρο του FTSE 25 με τη MIG στο 68,80%, η ΔΕΗ στο -58,82%, Ελλάκτωρ -57%, ΓΕΚ Τέρνα -60,5%, Τέρνα Ενεργειακή -50%, ΕΛΠΕ -53,50% κ.ο.κ.

Aπόστολος Σκουμπούρης

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017