Χ.Α: Ο μοναδικός φόβος του δεν είναι οι εκλογές, αλλά η πιθανή ρήξη με τους θεσμούς

Daily position longstop 1632

  • Greek Market WEEKLY Overview

Η εβδομάδα έκλεισε θεαματικά μιας και κατάφερε να ανακτήσει τις απώλειες των δύο τελευταίων συνεδριάσεων στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

  • To ημερήσιο stop μας στο Long δοκιμάστηκε και κράτησε δείχνοντας πόσο σημαντικό πλέον είναι το 600 επίπεδο στον ΓΔ.
  • Αντίστοιχα σημαντική αντίσταση είναι το 650-660 και μόνο κατοχύρωση μπορεί να δώσει άμεσα συνέχιση της κίνησης σε πρώτη φάση στις 700 μονάδες έχοντας παράλληλα ανοίξει τον δρόμο μεσοπρόθεσμα των 800 μονάδων.

Παρόλα αυτά, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση η οποία θα βάλει και τις βάσεις για την αλλαγή ρότας της Ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της στα επίπεδα του 2014. Έχουμε πει αρκετές φορές, ότι το τι θα συμβεί στην οικονομία και στα macro έχει μεγάλη χρονική απόσταση μέχρις ότου το βιώσει η ίδια η αγορά.

Το QE είναι απαραίτητη προϋπόθεση, μιας και χωρίς την βοήθεια της ΕΚΤ είναι αδύνατον να έχουμε πιθανότητες να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στο μέλλον στην κανονικότητα. Αυτό το ξέρει καλά η κυβέρνηση και παρόλη την καθυστέρηση πρέπει να κλείσει όσο πιο γρήγορα την αξιολόγηση.

Η αγορά βλέπει πως είναι μονόδρομος και πιθανότατα προεξοφλεί. Ο μοναδικός φόβος της δεν είναι οι εκλογές αλλά η καθυστέρηση και η πιθανή ρήξη με τους θεσμούς. Η ουσιαστική διαπραγμάτευση φαίνεται να γίνεται ανάμεσα σε ΔΝΤ και ΕΥΡΩΠΗ μιας και εκεί πρέπει να βρεθεί μία λύση έστω και πρόσκαιρα μέχρι να τελειώσουν οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2017.

Το 2017 είναι χρονιά ορόσημο για την Ελληνική οικονομία, αφού είναι η χρονιά που αν όλα πάνε κατ΄ευχήν θα έχουμε ανάπτυξη, από το μέγεθος της οποίας θα εξαρτηθεί και το αντίστοιχο της μείωσης της φορολογίας που τόσο ανάγκη έχει η αγορά.

Σίγουρα, από το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα εξαρτηθούν πολλά… Κι αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι από την μία θέλουν σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίσουν την ομαλή πληρωμή των τοκοχρεωλυσίων από το 2018 και μετά… Ενώ από την άλλη, αυτό μπορεί να λειτουργήσει ενάντια στην οικονομία αλλά και να ενεργοποιήσει κόφτη στις δημόσιες δαπάνες.

Greek Market WEEKLY Overview

zaxarakis

Στα στατιστικά μας ο ΓΔ πλέον βρίσκεται σε μικρά κέρδη της τάξεως του 1,31% από αρχές έτους, ο f25 με απώλειες 5,89% και ο τραπεζικός κλάδος να καταφέρνει να μειώσει σημαντικά τις απώλειες του στο -24,63%.

Η συγχώνευση του ΜΥΤΙΛ-ΜΕΤΚ-PROTERGIA (εις βάρος της δεύτερης…) ήταν το νέο της εβδομάδας, αλλάζοντας παρόλα αυτά τα δεδομένα στον όμιλο που ακολουθεί τα βήματα της ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Η ΜΠΕΛΑ ακολουθεί με νέα ιστορικά υψηλά και χωρίς εμφανείς αντιστάσεις , ενώ και η ΜΟΗ συνεχίζει την κίνηση της έχοντας πλέον αλλάξει για τα καλά ρότα μεσοπρόθεσμα.

Εν κατακλείδι, μένει να δούμε το πόσο γρήγορα μπορούμε να κλείσουμε την β’ αξιολόγηση γεγονός που θα μας οδηγήσει να αλλάξουμε τα δεδομένα και να κάνουμε μία νέα αρχή στην πολυετή κρίση που έχει η χώρα μας.

Μπορεί όλα να φαίνονται απαισιόδοξα παρόλα αυτά η αγορά είναι αυτή που θα δείξει τον δρόμο για το τι έρχεται στο μέλλον. Η επιμονή, η δουλειά και η αισιοδοξία είναι συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στο να αλλάξουν τα δεδομένα που θα μας βγάλουν από την κατήφεια των τελευταίων ετών.

Καλές γιορτές σε όλους.

* ,