Χ.Α.: Κόντρα στη ροή του αγώνα | Mikrometoxos.gr

Χ.Α.: Κόντρα στη ροή του αγώνα

16.02.2015 04:09

Με τα δεδομένα να αλλάζουν από μέρα σε μέρα, το τέλος της εβδομάδας βρίσκει την Χρηματιστηριακή Αγορά σε νέο υψηλό έτους για το 2015, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Μετά από ένα κρεσέντο ακραίων διακυμάνσεων και προς τις δύο κατευθύνσεις της τάσης, η Αγορά βρήκε ανοδικό βηματισμό μετά την διαφαινόμενη προσέγγιση Ελλάδος και Ευρωπαϊκής Ένωσης στις δύο συνόδους που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες.

Μπορεί το αποτέλεσμα των συνομιλιών να μην έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, η κινητικότητα ωστόσο που παρατηρείται προϊδεάζει ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει διευθέτηση του θέματος, επαναφέροντας σταδιακά την Αγορά στα προ-Προεδρικής εκλογής επίπεδα.

Σε αυτή την ανοδική φάση η Αγορά δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες επιμέρους διαφοροποιήσεις, είχε σαν σημείο αναφοράς τον Τραπεζικό κλάδο οποίος κινήθηκε με ένταση όγκων και αύξηση της μεταβλητότητας. Η επόμενη φάση ωστόσο θα είναι πιο στοχευμένη και λιγότερο “αγελαία”.

Η φάση αυτή θα ξεκινήσει όταν τα διαφορικά επιτόκια στην ΗΔΑΤ επανέλθουν σε πιο συμβατά με την αξιολόγηση της Χώρας επίπεδα. Μέχρι τότε η τεκμαρτή μείωση του κόστους του μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να συνεχίσει να δίνει ανοδικά ερείσματα.

Η Ελληνική Αγορά έχει επίσης το σχετικό πλεονέκτημα της σοβαρής υποαπόδοσης σε σχέση με τις ξένες Αγορές, οι οποίες βρίσκονται σε ιστορικά, ή σε πολυετή υψηλά.

Μάλιστα η Ελληνική Αγορά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβή έχοντας τις Τράπεζες σε σημαντική έκπτωση (50%) σε σχέση με την εσωτερική τους αξία και πολλές Εμποροβιομηχανικές εταιρείες με μονοψήφια Ρ/Ε και αύξηση κερδών σε σχέση με το 2014.

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι η σχετικά σύντομη περίοδος αναταραχής που φαίνεται να τελειώνει για την Ελληνική Οικονομία, η οποία δεν θα εκτρέψει σημαντικά τα νούμερα από τις εκτιμήσεις του 2015, περιορίζοντας ίσως την δυναμική του α’ τριμήνου και αυτή μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Επομένως η ανοδική αντίδραση που παρατηρήθηκε μετά την διαφαινόμενη προσέγγιση είχε μεν στοιχεία υπερβολής, όμως από την άλλη πλευρά τα επιχειρήματα των αγοραστών ήταν επαρκή για να τροφοδοτήσουν την τάση.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης με τις συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής επανήλθε σε ανοδική τροχιά διασπώντας διαδοχικά τις χρονοσειρές των 50 και 30 ημερών.

Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι τα σήματα έχουν ακόμα αρκετό ανοδικό περιθώριο δεδομένου ότι οι ταλαντωτές βρίσκονται σε ύφεση, ενώ η επόμενη αντίσταση των 910 μονάδων είναι το μοναδικό “οχυρό” πριν το πρώτο τετραψήφιο νούμερο του Δείκτη.

Από την άλλη πλευρά οι 800 μονάδες άντεξαν δημιουργώντας μια πολύ ισχυρή βάση, οι τζίροι που έχουν συσσωρευτεί σε αυτά τα επίπεδα δείχνουν μεγάλη διάθεση συγκέντρωσης.

Συμπερασματικά αυτό το οποίο έγινε διαγραμματικά την εβδομάδα που πέρασε μπορεί να αποδοθεί ποδοσφαιρικά ως “κόντρα στην ροή του αγώνα”.

Η πτωτική τάση αντιστράφηκε, τα τεχνικά δεδομένα άλλαξαν δραματικά και οι πιθανότητες είναι πλέον με το μέρος των αγοραστών.

Αν μάλιστα υπερβούν σύντομα το σκαλοπάτι των 910 μονάδων, η προσέγγιση των 1000 μονάδων θα έρθει με την ίδια ταχύτητα που η Αγορά έπεσε μετά την ημερομηνία της Προεδρικής εκλογής.

Του Μάνου Χατζηδάκη

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017