Χ.Α.: Ισχυρότατο ράλι αντίδρασης, εκτόνωσης αλλά και… αυξημένων προσδοκιών

Ισχυρότατο ράλι αντίδρασης, εκτόνωσης αλλά και… αυξημένων προσδοκιών σημειώθηκε στο ΧΑ λόγω του προγράμματος αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου του 2015.  
Συνολικά η ΕΚΤ θα αγοράσει κρατικά ομόλογα και καλυμμένες ομολογίες 1,14 τρισ. ευρώ σε 19 μήνες ή 60 δισ. τον μήνα. Τα ελληνικά ομόλογα ύψους 30 δισ. θα ενταχθούν από τον Ιούλιο και εφόσον η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα. 
Στις αγορές επικρατεί ευφορία, στα ομόλογα της Ευρώπης σημειώνεται ράλι οδηγώντας σε ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις, ενώ στην Ελλάδα καταγράφεται βελτίωση, μεγάλη διολίσθηση και για το ευρώ που υποχωρεί κάτω και των 1,1200 δολάρια. 
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το ΧΑ σημείωσε “τρελό” ράλι εκτόνωσης, με τον τζίρο σε υπερδιπλάσια από τις προηγούμενες συνεδριάσεις επίπεδα καθώς είχαμε και πολλαπλά πακέτα στις τράπεζες…
Ενώ ο όγκος επίσης πολύ αυξημένος εκτοξεύτηκε στα 296,64 εκατ. τεμάχια, με τα 246,6 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες και τα 34,5 εκατ. warrants. 
Η αγορά εν μέσω μιας ιστορικής πολιτικής αναμέτρησης και όσων θα ακολουθήσουν καθοδηγείται πλέον από την νέα πραγματικότητα που επέβαλλε η ΕΚΤ με την απόφαση της να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων. 
Θα τολμήσουμε να γράψουμε το εξής… Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να πετύχει συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ τότε το ελληνικό χρηματιστήριο θα βρεθεί στις 1.200 μονάδες. 
Αν αποτύχει να βρει συμφωνία πάμε στις 500 μονάδες. Εμείς σε αυτή την φάση θα ποντάραμε στο θετικό σενάριο της συμφωνίας με την Τρόικα.
Χ.Α. – ΤΑΜΠΛΟ: Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη 6,56% στις 266,70 μονάδες, με το ανώτατο της ημέρας στις 268,30 μον. όπου ενισχυόταν κατά 7,20%.
Ο FTSE25 είδε την αξία των συναλλαγών του στα 240,5 εκατ. ευρώ και στο 93,9% του συνόλου. Με όλες τις μετοχές του να κλείνουν θετικές και τις 17 εξ αυτών με άνοδο 5,12% έως και 13,83%.
Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε στο εύρος των 88,01 μονάδων (+0,02%) και 97,73 μονάδων (+11,07%) για να ολοκληρώσει στο +9,10% στις 96 ακριβώς μονάδες. 
Ξεχώρισαν ιδιαίτερα οι Πειραιώς με άνοδο 13,83% στη τιμή του 0,9710 ευρώ, Jumbo στο +12,64% με κλείσιμο στα υψηλά της ημέρας και στα 9,8000 ευρώ, ΕΧΑΕ  στο +10,99% στα 5,2500 ευρώ, Μυτιληναίος +9,46% στα 5,4400 ευρώ…
Τέρνα Ενεργειακή στο +9,14%, ΔΕΗ στο +9,11% στα 5,6300 ευρώ (είχε βρεθεί και στα 5,7800 στο +12,02%), Εθνική στο +8,15% στα 1,4600 ευρώ (ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει και στο +14,81% στα 1,5500 ευρώ).
Στο μέτωπο των συναλλαγών, η Εθνική απορρόφησε συναλλαγές αξίας 95,3 εκατ. ευρώ (37,2% του συνολικού) και η Alpha Bank αξίας 54,34 εκατ. ευρώ (21,2% του συνόλου). Και οι δύο κάλυψαν το 58,45% της συνολικής αξίας των συναλλαγών.
Oι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απορρόφησαν το 12,65% με τα 32,4 εκατ. ευρώ των συναλλαγών τους, ενώ οι μετοχές των Πειραιώς, Folli Follie, Eurobank, ΕΧΑΕ, Jumbo και ΔΕΗ απορρόφησαν το 16,75% του τζίρου.
Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 123,39% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 156,06 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 100,24 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 
Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, οι παράγοντες κινδύνου σε μια χρηματιστηριακή αγορά συνοψίζονται σε δύο κατηγορίες:
Σε αυτούς που θα μπορούσαν να ποσοτικοποιηθούν και να αποτελέσουν ένα μετρήσιμο κομμάτι του ρίσκου και σε αυτούς που κάτω από τον γενικό τίτλο «αβεβαιότητες» έχουν αόριστο εύρος διακύμανσης.
Η συγκυρία που διανύουμε χαρακτηρίζεται από τέτοιου είδους αβεβαιότητες που συνδέονται σχεδόν αποκλειστικά με τις πολιτικές εξελίξεις που θα προκύψουν από τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου. 
Ο βαθμός των αβεβαιοτήτων δεν περιορίζεται μόνο στις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν την επόμενη ημέρα των εκλογών αλλά στην διαχείριση και διεκπεραίωση της αξιολόγησης με την Τρόικα, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την πιθανή συζήτηση για το χρέος.
Αν η αξιολόγηση τελειώσει τον Ιούνιο η ΕΚΤ θα βγει στα τερματικά της Η∆ΑΤ βάζοντας και την Ελλάδα στο κάδρο της ποσοτικής χαλάρωσης.
Σε συνθήκες που οι αγορές ομολόγων δεν θα είχαν προϋποθέσεις δημοσιονομικού προγράμματος η είδηση θα αποτελούσε λόγο για ένα ισχυρό ράλι με έμφαση στον τραπεζικό κλάδο
Και θα άνοιγε τον δρόμο για μια γρήγορη αποκλιμάκωση των επιτοκίων που πιθανώς με την σειρά της να επανεκκινούσε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων όπως έγινε το καλοκαίρι του 2014.
Από την ∆ευτέρα ο «άγνωστος άγνωστος» θα δώσει θα αρχίσει να ποσοτικοποιείται από την αγορά.
Η άνοδος της Παρασκευής αποδίδεται –εκτός από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ- στην απομάκρυνση του ενδεχόμενου ακυβερνησίας με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων.
Από εκεί και πέρα η προεξόφληση άλλων ενδεχομένων θα χρειαστεί πιο συγκεκριμένες πληροφορίες.
Σε δεύτερο επίπεδο αναμένουμε η εστίαση να γίνει πιο ειδική καθώς η αποσαφήνιση των προθέσεων της νέας κυβέρνησης σε διάφορους τομείς (φορολογία, αποκρατικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις) θα προκρίνει περισσότερο ή λιγότερο κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας.
Τεχνικά, ο Γενικός ∆είκτης επανήλθε πάνω από τις 800 μονάδες στην συνεδρίαση της Παρασκευής η οποία ξεχώρισε για την ανοδική δυναμική της (νέο υψηλό έτους, ισχυρότερη ημερήσια άνοδος από τις 17 Οκτωβρίου 2014) και την αύξηση των τζίρων.
Μετά από δέκα συνεδριάσεις με τζίρο κάτω από 100 εκατ. ευρώ η αγορά έδειξε να αυξημένο ενδιαφέρον καθώς η διάχυση της ανόδου ήταν καθολική και οι επιμέρους αποδόσεις ξεπέρασαν ακόμα και διψήφια ποσοστά ανόδου.
Η προσέγγιση των 840 μονάδων και η διατήρηση του σήματος αγοράς από τον MACD έστω και την ύστατη ώρα βελτίωσαν τις πιθανότητες αντιστροφής της βραχυπρόθεσμης τάσης…
Μίας τάσης η οποία θα γυρίσει σε ανοδική με κλείσιμο πάνω από τις 880 μονάδες, στο επίπεδο στο οποίο κινείται ο κινητός μέσος των 50 ημερών. 
Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι οι πωλητές έχασαν ευκαιρίες να σημειώσουν νεότερα χαμηλά και το κομβικό σημείο για το γύρισμα της τάσης δεν κόστισε μεγάλες απώλειες σε μονάδες.
Οι 750 μονάδες άντεξαν και το γύρισμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αν και έχει κάθετη ανέλιξη, μπορεί να ανατρέψει την πτωτική εικόνα που επικρατεί από το Σεπτέμβριο του 2014 και μετά. Ως εκ τούτου η ανοδική προσπάθεια διαφυγής θα κριθεί από την διόρθωση της.
Η ελληνική αγορά την Κυριακή οδεύει προς το τέλος μιας περιόδου αναμονής. Η επόμενη ημέρα των εκλογών θα δώσει απαντήσεις για τις δυνατότητες αναχρηματοδότησης του κρατικού χρέους καθώς και την διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων.
Σε αυτές τις απαντήσεις το ελληνικό χρηματιστήριο θα προσαρμόσει ανάλογα την πορεία του παραμένοντας μια αγορά με υψηλό ρίσκο αλλά και με πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις.

 

* ,