Χ.Α.: Επιστρέφουν δριμύτερες οι καλές μικρές εταιρίες της λεωφόρου Αθηνών | Mikrometoxos.gr

Χ.Α.: Επιστρέφουν δριμύτερες οι καλές μικρές εταιρίες της λεωφόρου Αθηνών

02.12.2014 15:43
  • Και οι επτά ήταν υπέροχες
Επιστρέφουν δριμύτερες οι καλές μικρές εταιρίες της λεωφόρου Αθηνών. Οι αναδιαρθρώσεις πιάνουν τόπο, τα περιθώρια ανεβαίνουν και η ρευστότητα βελτιώνεται.
Οι αναδιαρθρώσεις κόστους που προηγήθηκαν στα έτη 2013 και 2014 φαίνεται να πιάνουν τόπο. Όσες εταιρίες έκαναν τις απαραίτητες βελτιώσεις στο λειτουργικό τους κομμάτι είχαν καλύτερη ανταπόκριση στην αυξημένη ζήτηση του τρίτου τριμήνου. Βέβαια για να μην είμαστε άδικοι το αντικείμενο που συνδέεται με τον τουρισμό ή τις εξαγωγές ευνοήθηκε λόγω των θετικών συνθηκών που επικράτησαν στην οικονομία.
Μετά από τις εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις που έχουν παρατηρηθεί στο σύνολο των μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων αρχίζουν να ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις των μικρών εταιριών που είχαν την διορατικότητα να κινηθούν γρηγορότερα από την φθορά.
Η κυριότερη διαπίστωση είναι πως για αυτές τις εταιρίες το μέλλον αναμένεται πολύ πιο ευοίωνο αφού έχουν χτίσει πάνω στην δική τους ρευστότητα και άρα έχουν την δυνατότητα να επεκταθούν αποκτώντας πιο γρήγορα μερίδια. Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ξεχωρίσαμε επτά περιπτώσεις που δίνουν καλά δείγματα γραφής στην επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη.
Αναλυτικότερα:
MLS: Αν είναι κάτι που είναι άξιο συγχαρητηρίων στην MLS είναι η ταχεία προσαρμογή στις συνθήκες της αγοράς. Η εταιρία υιοθετεί το κατάλληλο προιοντικό μίγμα ώστε να είναι παρούσα στις συνθήκες αιχμής της ζήτησης. Έτσι φεύγοντας γρήγορα από τους πλοηγούς και όσο οι διαδραστικοί πίνακες βρίσκονται σε στασιμότητα από τους διαγωνισμούς του δημοσίου το λανσάρισμα κινητών τηλεφώνων και ταμπλετών όχι μόνο έσωσε τα μεγέθη της εταιρίας αλλά έφερε αύξηση πωλήσεων η οποία ξεπέρασε το 30% σε τρίμηνο και εννεάμηνο και κάλυψε όλο το 2013 σε επίπεδο κερδοφορίας. Οι ταμπλέτες αντιστοιχούν στο 50% του κύκλου εργασιών και παρά την μείωση των περιθωρίων κέρδους λόγω του ανταγωνισμού σε σχέση με πέρυσι εξακολουθούν να αφήνουν ένα σημαντικό μικτό αποτέλεσμα της τάξεως των 1,8 εκατ. ευρώ. Η MLS έχει αυξήσει το προσωπικό της στα 83 άτομα έναντι 60 στο τέλος της αντίστοιχης περυσινής χρήσης.
Γενική Εμπορίου: Για την Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας αυτό ήταν το 6ο συνεχόμενο τρίμηνο κερδών και μάλιστα με θετικές οργανικές ροές οι οποίες έφθασαν τα 1,8 εκατ. ευρώ. Ο τομέας του κύκλου εργασιών που αφορά την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος  είναι ζημιογόνος οριακά (16 χιλ. ευρώ) ωστόσο ο τομέας Επαγγελματικού Υδραυλικού εξοπλισμού έχει αποδώσει 652 χιλ. ευρώ στην τελική γραμμή. Η στόχευση των πωλήσεων γίνεται κατά 84,6% στην Ελλάδα ενώ οι βασικότεροι εξαγωγικοί προορισμοί είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση (6%) και τα Βαλκάνια (6,6%). Η καλή χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρίας της επιτρέπει να δανείζεται με επιτόκια χαμηλότερα από πέρυσι με μέσο σταθμικό επιτόκιο 4,09% έναντι 4,52%. Είναι ενδεικτικό ότι ο όμιλος έχει μειώσει τον τραπεζικό δανεισμό από 6,025 εκατ. ευρώ σε 3,78 εκατ. ευρώ μέσα σε εννέα μήνες.

Mermeren Combinat: Αν υπήρχε αποτελεσματική αγορά αυτή η εταιρία θα έπρεπε να αποτιμάται τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ σχεδόν τα διπλάσια από όσο κάνει στο ταμπλό. Με καλύτερη επίδοση όλων των εποχών τα 9 εκατ. ευρώ της χρήσης του 2010 το φετινό εννεάμηνο έχει ήδη καλύψει το 66% αυτής της επίδοσης χωρίς ουσιαστικό καθαρό τραπεζικό δανεισμό αφού η εταιρία έχει ταμειακή θέση (5,5 εκατ. ευρώ) σχεδόν ισόποση με τα δάνεια της (6,4 εκατ. ευρώ). Η εντυπωσιακή επίδοση των λειτουργικών κερδών (8,5 εκατ. ευρώ) συνοδεύεται από μια σχεδόν εξωπραγματική επίδοση ελεύθερων ταμειακών ροών ύψους 6,5 εκατ. ευρώ.
Πετρόπουλος: Η εταιρία ήδη έχει καταγράψει διπλάσια κέρδη σε σχέση με το σύνολο της περυσινής χρήσης. Τα φετινά έσοδα έχουν ενισχυθεί και από την πολύ θετική πορεία του τομέα των λιπαντικών (12,1 εκατ. τζίρο με 453 χιλ. ευρώ προ φόρων κέρδη) αλλά και το γύρισμα σε κερδοφορία του τομέα επαγγελματικών οχημάτων (247,5 χιλ. ευρώ έναντι 92 χιλ. ευρώ ζημιών πέρυσι). Ο τομέας αυτοκινήτων έχει βελτιώσει την επίδοση του περιορίζοντας στο 1/5 τις ζημιές διπλασιάζοντας σχεδόν την συνεισφορά του στο τζίρο της εταιρίας βοηθούμενος σαφώς από την βελτίωση της ζήτησης της εγχώριας αγοράς επιβατικών οχημάτων.
Παπουτσάνης: Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 41% του κύκλου εργασιών της.. Αντιστοίχως, τα αποτελέσματα μετά φόρων βελτιώθηκαν κατά 99% και ανήλθαν σε 315 χιλιάδες ευρώ. Οι πωλήσεις ξενοδοχειακών προϊόντων αναπτύχθηκαν κατά 11%, ως αποτέλεσμα της καλής τουριστικής χρονιάς για την Ελλάδα αλλά και της συνεργασίας με την μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, μέσω της οποίας τα προϊόντα της εταιρείας τοποθετούνται σε παγκόσμιες ξενοδοχειακές αλυσίδες. Οι πωλήσεις της κατηγορίας αυτής αντιπροσωπεύουν το 23% του κύκλου εργασιών. Οι πωλήσεις των επώνυμων προϊόντων – οι οποίες αναπτύχθηκαν κατά 11% – αντιπροσωπεύουν το 22% ενώ οι παραγωγές για τρίτους το 55% του κύκλου εργασιών. Τα αποτελέσματα προ φόρων σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν σε κέρδη 421 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 217 χιλ. ευρώ το εννεάμηνο του 2013. Σε ατομικό επίπεδο τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε κέρδη  413 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 213 χιλ ευρώ το εννεάμηνο του 2013.
PAPERPACK: Τα λειτουργικά κέρδη παρουσίασαν αύξηση κατά 13% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και διαμορφώθηκαν σε 1.850 χιλ. ευρώ, έναντι των 1.637 χιλ. ευρώ  της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Το περιθώριο EBITDA ανήλθε σε 17,68% στην τρέχουσα περίοδο, έναντι 15,60% την αντίστοιχη περυσινή  περίοδο ενώ το περιθώριο μεικτού κέρδους ανήλθε σε 30,20% έναντι 26,94%  την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ο τραπεζικός δανεισμός της Εταιρείας μειώθηκε κατά 777 χιλ. ευρώ  στα 3.376 χιλ ευρώ.
Κυριακίδης: Τα τρίμηνο δυνατό μέχρι την γραμμή των καθαρών αποτελεσμάτων όπου η επίδραση της εύλογης αξίας του εμπορικού χαρτοφυλακίου της εισηγμένης ήταν αρνητική κατά 1 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχουν και χρηματοοικονομικά έξοδα ύψους 660 χιλ. ευρώ τα οποία συνδέονται με την εξαγορά λατομείου που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο. Η εταιρία φαίνεται ότι την πιστεύει την αγορά και έχει πάρει ισχυρές θέσεις στην ελληνική αγορά οι οποίες της στοίχησαν το Σεπτέμβριο αφού ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω από το σημείο εκκίνησης της χρονιάς. Κατά τα άλλα ο ισολογισμός παρέμεινε δυνατός με ταμειακές ροές 9,7 εκατ. ευρώ οι οποίες σε επίπεδο ελεύθερων ταμειακών ροών παρέμειναν θετικές ακόμα και μετά την εξαγορά των Λατομείων του Βόλακα Καβάλας (4,9 εκατ. ευρώ).  Το 76% των πωλήσεων της εταιρίας αφορά εξαγωγές.

Toυ Μάνου Χατζηδάκη

Από την εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ

 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017