Χ.Α.: Επιστρέφει ξανά στην εσωστρέφεια

Η Αγορά, μετά το ανοδικό ξέσπασμα της Τρίτης, δείχνει να επιστρέφει εκ νέου στην εσωστρέφεια, παρακολουθώντας με ιδιαίτερη αγωνία τις ενδοκυβερνητικές τριβές, τόσο για την πρόσφατη συμφωνία της Κυβέρνησης με τους Δανειστές και πολύ περισσότερο αυτές που αφορούν τον “καυτό” τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Η Αγορά, μετά το ανοδικό ξέσπασμα της Τρίτης, δείχνει να επιστρέφει εκ νέου στην εσωστρέφεια, παρακολουθώντας με ιδιαίτερη αγωνία τις ενδοκυβερνητικές τριβές, τόσο για την πρόσφατη συμφωνία της Κυβέρνησης με τους Δανειστές και πολύ περισσότερο αυτές που αφορούν τον “καυτό” τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Αναδιαρθρώσεις δεικτών όπως του Stoxx 600 (23/3) αλλά και πιθανές του MSCI Greece (27/2) ή του FTSE (Μάρτιος) αναμένεται να επηρεάσουν την Αγορά, όμως αυτοί από πολλούς αναλυτές θεωρούνται ως “έκτακτοι” παράγοντες.

Από την άλλη, ίσως αξίζουν υποσημείωσης οι πληροφορίες που θέλουν κάποιες ΑΧΕ να πίεσαν για σημαντικό περιορισμό των ανοιχτών θέσεων, εν όψει τέλους μήνα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους καθημερινούς traders.

Σε κάθε περίπτωση, η “τοξική” εικόνα των έντονων ημερήσιων διακυμάνσεων δεν λέει να λάβει τέλος στον Τραπεζικό κλάδο και αυτό είναι και μία ένδειξη για την ταυτότητα των επενδυτών που “κινούν τα νήματα” της Ελληνικής Αγοράς, οι οποίοι σαφώς και έχουν πολύ βραχυπρόθεσμη αντίληψη τοποθετήσεων.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η νευρικότητα που παρατηρείται στο Τραπεζικό ταμπλό είναι απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς παραμένει χαμηλή η “ορατότητα” όσον αφορά την επιστροφή των καταθέσεων, ενώ παραμένουν οι “ασκήσεις επί χάρτου” όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων από Ιδιώτες και Επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το επίπεδο των καταθέσεων του Ιδιωτικού Τομέα στις Ελληνικές Τράπεζες μειώθηκε κατά 12,2 δισ. ευρώ, στα 155,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Πλέον οι καταθέσεις στις Ελληνικές Τράπεζες βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2012.

Σύμφωνα με τα Κυβερνητικά σχέδια και μία πρώτη μελέτη του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., η Κυβέρνηση θα νομοθετήσει για το πάγωμα των κατασχέσεων της πρώτης κατοικίας, για τους ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αν και τα κριτήρια θα επεκταθούν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος για την κάλυψη ακίνητα αξίας έως 300.000 ευρώ. Αυτό το πάγωμα θα καλύψει το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Η Κυβέρνηση θα θέσει επίσης νέα όρια για το εισόδημα και τις καταθέσεις για τους ιδιοκτήτες σπιτιού. Επί του παρόντος, περίπου 40.000 δανειολήπτες έχουν λάβει ειδοποιήσεις αποκλεισμού.

Το δεύτερο βήμα αφορά 100.000 δανειολήπτες, που ζουν σήμερα στα όρια, ή κάτω από τα επίπεδα της φτώχειας, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να φθάνουν στο ύψος των 3 δισ ευρώ.

Επίσης ο Υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης είπε ότι η Κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα “ενδιάμεσο φορέα” για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των Τραπεζών που θα αγοράσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις Τράπεζες στην τιμή των 50 pct της ονομαστικής τους αξίας, με τους δανειολήπτες να προχωρούν σε μερική εξόφληση του χρέος τους και το Κράτος να καλύπτει το ένα τρίτο της αξίας. Σύμφωνα με τον Υπουργό, η νομοθεσία αυτή θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα άνω των έξι μηνών για να τεθεί σε ισχύ.

Αναφορικά με τα επιχειρηματικά δάνεια, το σχέδιο προβλέπει δύο στάδια: το πρώτο θα καλύπτει τις μικρές και μεσαίες Επιχειρήσεις με βάση το μοντέλο των στεγαστικών δανείων και το δεύτερο θα καλύψει μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, σε μία κίνηση που οι Τράπεζες δεν θα πληγούν από την αναδιάρθρωση των Επιχειρήσεων και ταυτόχρονα θα επιτρέψει στις Επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Με αυτά τα δεδομένα και σύμφωνα με τους αναλυτές της Beta Sec., η “επόμενη μέρα” παραμένει γρίφος και αυτό θα διατηρήσει την υψηλή μεταβλητότητα για τον Τραπεζικό κλάδο, κάτι που θα συνεχίσει να αποτρέπει τις τοποθετήσεις επενδυτικών κεφαλαίων μακράς πνοής και αυτό ίσως συνεχίσει να προβληματίζει για το κατά πόσο η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έχει την δυνατότητα, ή την ελκυστικότητα, προσέλκυσης τέτοιων επενδυτών, καθώς το μεταβατικό διάστημα των επόμενων τεσσάρων μηνών ενδέχεται να διατηρήσει το μακροοικονομικό ρίσκο σε χαμηλότερα μεν, σημαντικά δε, επίπεδα (!)

Με τα παραπάνω δεδομένα, όλα δείχνουν ότι το τετράμηνο παράτασης της δανειακής σύμβασης θα είναι τετράμηνο αναμονής και δοκιμασίας για το Χ.Α., όπου θα είναι εμφανής η παρουσία κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Οι συντηρητικοί και σαφώς “σοβαρότεροι” επενδυτές θα περιμένουν τις εξελίξεις και πιθανότατα την νέα συμφωνία που υπάρξει για το χρέος και το επόμενο πρόγραμμα της Χώρας.

Σε περίπτωση επίτευξης νέας συμφωνίας και σύμφωνα με το συγκρατημένα αισιόδοξο σενάριο, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. δεν αποκλείεται να κινηθεί προς νέα υψηλά, υψηλότερα από την “κορυφή” του 2014, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Μέχρι τότε και για τους επόμενους, προσεχείς, μήνες, η κερδοσκοπία, το ημερήσιο trading, το “stock picking” και οι κινήσεις τακτικής θα είναι τα κυριότερα, καθημερινά, χαρακτηριστικά, με το δεύτερο χρηματιστηριακό εξάμηνο να έχει τις προϋποθέσεις για κάτι καλύτερο, αν η Κυβέρνηση ξεπεράσει τους “σκοπέλους” εντός και εκτός των τειχών.

Δυστυχώς όλες αυτές οι πιθανές εξελίξεις, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δείχνουν να επηρεάζουν μόνο το ταμπλό του FTSE25 και ελάχιστες μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Το υπόλοιπο και σημαντικά μεγαλύτερο κομμάτι του εγχώριου χρηματιστηριακού ταμπλώ, συνεχίζει να βιώνει την απόλυτη συναλλακτική απαξίωση, ενώ αρκούν ελαχιστότατες εντολές πώλησης, προκειμένου να βυθίσουν τις αποτιμήσεις σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Απόλυτα ενδεικτική της υπάρχουσας και συνεχιζόμενης απαξίωσης, όχι μόνο από τους ενεργούς επενδυτές, αλλά και από τους βασικούς μετόχους και η σημερινή τελική εικόνα του ταμπλό, που βρήκε 32 τίτλους να σημειώνουν απώλειες από 4,07% έως 20%, με όγκο συναλλαγών από 7 έως 10529 κομμάτια!

Μένοντας στα “χαμηλότερα στρώματα” του ταμπλό, ίσως αξίζει αναφοράς η σχετική κινητικότητα σε Αττικής και Τρ. Ελλάδος, ενώ ο Καρέλιας συμπλήρωσε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση κλείνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά!

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α., κατά την σημερινή συνεδρίαση, θα ήταν σημαντικά χειρότερη, αν δεν έβαζαν σχετική “πλάτη” οι ΕΕΕ (+1,03%) και ΟΤΕ (+0,78%, σχετική ικανοποίηση από τα αποτελέσματα 2014 και την επιστροφή σε διανομή μερίσματος), ενώ προς το τέλος μικρές βοήθειες έδωσε και η Motor Oil (+1,04%). Η μετοχή της τελευταίας έχει σαν πρώτη σημαντική αντίσταση τα 7,85 ευρώ, ενώ ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 8,70 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 7,46 ευρώ.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να υποχωρήσει μέχρι τις 880 – 860 μονάδες και ο FTSE25 μέχρι τις 263 – 260 μονάδες, χωρίς αυτή η κίνηση να “διαταράξει” την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, όμως από την άλλη ισχυροποιείται σε σημαντικό βαθμό η επόμενη ζώνη αντίστασης των 960 – 980 μονάδων.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η νέα κωλυσιεργία της Αγοράς, κάνει ακόμα πιο “δύσπεπτη” την ζώνη των 300 – 310 μονάδων.

Για τους πιο βιαστικούς που κινούνται με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, το 265 είναι και η κοντινή μας στήριξη αλλά και το “Stop” στο “Intraday long”. Καθοδική διάσπαση μπορεί να μας φέρει στην περιοχή του 258, minimum. Το 272-273 είναι στην παρούσα η βραχυπρόθεσμη αντίσταση, που κατοχύρωση και μόνο μπορεί να μας δώσει και πάλι μία προσπάθεια προς τις 281 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την σημερινή συνεδρίαση, τόσο ο Γενικός, όσο και ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ σημαντικές πιέσεις υπέστησαν και τα περισσότερα από τα Τραπεζικά warrants.

Ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 794,66 μονάδες (-5,58%), για να ανακάμψει σχετικά λόγω της μερικής αντίδρασης του τίτλου της Εθνικής, ενώ ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 895,46 μονάδες (-2,99%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Αίσθηση προκάλεσαν και οι αξιοπρόσεκτες πιέσεις σε ΟΠΑΠ (-5,05% και λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος που δεν αποκλείεται να επηρεάσει τους τζίρους στο “Πάμε Στοίχημα”), MIG (-5,78%), Μέτκα (-5,19%), Μυτιληναίο (-4,45%) και ΟΛΠ (-4,19%).

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, η σημαντική μείωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων), ενώ καμία διαφοροποίηση δεν παρουσιάστηκε στην Αγορά Παραγώγων, με τους εκεί ενεργούς παίκτες να ακολουθούν και σήμερα την κίνηση της spot Αγοράς.

Μερική επανεμφάνιση των πωλητών στην Αγορά ομολόγων, ώθησε σχετικά υψηλότερα τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, κοντινής λήξης: 3ετες (12,86%), 5ετες (11,53%) και 10ετες (8,30%).

 Θανάσης Σταυρόπουλος [euro2day.gr]

 

* ,