Χ.Α.: Εβδομαδιαία ανασκόπηση και τεχνική προσέγγιση... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Χ.Α.: Εβδομαδιαία ανασκόπηση και τεχνική προσέγγιση…

23.02.2015 11:46

Η εβδομάδα και μετά το κλείσιμο της Παρασκευής μας έδωσε συμφωνία ανάσα μιας και το τραπεζικό σύστημα είχε φτάσει στα όρια του και η λύση ήταν μονόδρομος κάτι που εξ’ αρχής ήταν το πιθανότερο.

 

Η κυβέρνηση κινήθηκε προς την σωστή κατεύθυνση μιας και τυχόν ρήξη με τους εταίρους θα μπορούσε να μας φέρει στο χάος. Από την άλλη δεν μπορούμε ακόμα να αξιολογήσουμε αν τελικά πήραμε περισσότερα κέρδη από ζημιές μιας και σε πρώτη φάση τα μακροοικονομικά νούμερα αλλά και οι επίσημες ανακοινώσεις θα μας δείξουν σε πρώτη φάση τι χάσαμε, ενώ η πολιτική της κυβέρνησης θα είναι αυτή που θα μας δείξει πως θα καταφέρει να κερδίσει το χαμένο έδαφος από πλευράς αποτελεσμάτων.

 

fast f sec

 

Ουσιαστικά η κυβέρνηση και παράλληλα και η χώρα πήρε μία παράταση για το επόμενο τετράμηνο έχοντας πλέον να καλύψει μαραθώνιο αλλά με ταχύτητες από κατοστάρι το επόμενο διάστημα και να αποδείξει ότι με την πολιτική της μπορεί να συντηρήσει τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του προηγούμενου προγράμματος με τα μέτρα-μεταρρυθμίσεις που θα φέρει μέχρι την Δευτέρα. Θυμίζουμε πως για να ισχύσει η συμφωνία της Παρασκευής θα πρέπει οι Τρόικα να δεχτεί τις όποιες προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης μιας και θα αξιολογήσει αν έχουν απτά αποτελέσματα το επόμενο διάστημα.
Ουσιαστικά το πιο σημαντικό είναι ότι η χώρα αν όλα πάνε καλά αρχή της εβδομάδας θα καταφέρει να σταματήσει τις μεγάλες εκροές του προηγούμενου διαστήματος που αδυνατίζουν σημαντικά το σύστημα αλλά και παράλληλα κοστίζουν σημαντικά στον κλάδο. Από την άλλη η ΕΚΤ θα επαναφέρει άμεσα την δυνατότητα στον κλάδο να δανείζεται με τα χαμηλής διαβάθμισης ομόλογα ενέχυρο με μηδενικό ουσιαστικά κόστος. Η χώρα ουσιαστικά για το επόμενο τετράμηνο θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να καλύψει τις όποιες ανάγκες της ειδικά από λήξεις ομολόγων προφανώς μέσω νέων εκδόσεων ΕΓΕΔ γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τις τράπεζες να καλύψουν μέρος των απωλειών τους από το κόστος του ELA.

 

Το κέρδος της κυβέρνησης προφανώς όμως μετά το τετράμηνο θα είναι η αναπροσαρμογή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα. Σε αυτό το τετράμηνο δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε μείωση συντάξεων ή αύξηση ΦΠΑ όπως ζήταγε η Τρόικα στην παρούσα φάση ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να μπορεί να συζητάει σε πιο χαλαρούς ρυθμούς για τις μέτρα εκείνα που μπορούν να αποδώσουν στο ταμείο του κράτους. Τα 11 δις ξεκαθαρίστηκε ότι αφορούν μόνο τον τραπεζικό κλάδο και τις όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν το επόμενο διάστημα για την σταθερότητα του.

Από την μία τώρα η κυβέρνηση πρέπει να περιορίσει στο μεγαλύτερο ποσοστό τις προεκλογικές της δεσμεύσεις ενώ κάθε απόφαση της θα πρέπει να περνάει από την έγκριση των “θεσμών”. Και από την άλλη η κυβέρνηση ουσιαστικά δεσμεύεται  για την αποπληρωμή του χρέους ενώ η συζήτηση για την ελάφρυνση και ουσιαστικά βιωσιμότητα του θα έρθει σε δεύτερη φάση πιθανότατα τον Μάιο ή και αργότερα.  Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι θα συνεχίσει να έχει πολιτική πρωτογενών πλεονασμάτων κάτι που ουσιαστικά κάνει πολύ δύσκολη την πολιτική ελάφρυνσης φόρων τουλάχιστον στην παρούσα φάση  μιας και λόγω των εκλογών ήδη το 2015 έχει βρεθεί πίσω σημαντικά στα έσοδα.
Τώρα στα τεχνικά της αγοράς τα Long σήματα που έχουμε αρκετές συνεδριάσεις κράτησαν και την εβδομάδα που πέρασε με τα stop μας να έχουν ανέβει πλέον πολύ κοντά. Παρόλα αυτά το δύσκολο είναι για αυτούς που είναι εκτός αγοράς μιας και πολλοί περίμεναν τις εξελίξεις για να αποφασίσουν να τοποθετηθούν ειδικά αν η αγορά ανοίξει με σημαντικό χάσμα.

 

Ο ΓΔ αν καταφέρει να κατοχυρώσει το 885 επίπεδο μπορεί να μας οδηγήσει αν μη τι άλλο στο πολύ σημαντικό επίπεδο των 960-980 μονάδων που είναι και η σημαντική μας μεσοπρόθεσμη αντίσταση και στόχος από τα αγοραστικά σήματα που έχουμε πάρει το προηγούμενο διάστημα. Το 880 σε αυτή την περίπτωση θα είναι νέα στήριξη ενώ κύριο επίπεδο παραμένει το 830 με το stop μας να έχει ανέβει στις 819 μονάδες του ΓΔ και 243 μονάδες του f25.

 

Ο τραπεζικός κλάδος αντίστοιχα μπορεί να δοκιμάσει το 950 επίπεδο που είναι και κοντινή αντίσταση που θέλει προσοχή ενώ σε δεύτερη φάση το πολύ σημαντικό επίπεδο αντίστασης του είναι το 1030-1050 επίπεδο. Ο κλάδος ουσιαστικά είναι και ο πιο “ωφελημένος” στην παρούσα μιας και ο κίνδυνος κατάρρευσης του απομακρύνεται , το κόστος χρηματοδότησης του μειώνεται ενώ θυμίζουμε σε κάθε περίπτωση ότι τα 11 δις είναι το σημαντικό του μαξιλάρι για όποιες κεφαλαιακές ανάγκες στο μέλλον με την κυβέρνηση να είναι σε θέση να αυξήσει το ποσοστό της σε αισθητά χαμηλότερες τιμές αν χρειαστεί.
Στο προσεχές διάστημα μπορούμε να δούμε  τους αμυντικούς τίτλους που είχαν αποδόσεις το τελευταίο διάστημα να κατεβάζουν ταχύτητα με τον τραπεζικό τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα να κερδίζει την μερίδα του λέοντος από αποδόσεις. Ο ΟΤΕ και το ΜΕΤΚ έχει το κοντινότερο stop από πλευράς ρίσκου στην παρούσα φάση ενώ πλέον μένει να δούμε την συμπεριφορά της αγοράς από τα μέσα της εβδομάδας και μετά που θα έχουμε πιο ξεκάθαρα δεδομένα.

 

Για άλλη μία φορά σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε πως χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική ανάλογα με το επενδυτικό προφίλ του καθένα κάποιος δεν μπορεί να κερδίσει την αγορά, ειδικά με ένα τόσο μεγάλο volatility και σε μία αγορά που ουσιαστικά κινείται από τα νέα και το συναίσθημα.
Εν κατακλείδι η χώρα απέφυγε τα χειρότερα στην παρούσα φάση, με την κυβέρνηση ουσιαστικά απλά να αποδεικνύει ότι σκέφτεται λογικά με γνώμονα να παραμείνει η χώρα μέσα στην ΕΕ και ταυτόχρονα να κερδίζει λίγο χρόνο για να αποδείξει ότι με την πολιτική της μπορεί να τα καταφέρει να ανατρέψει την πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει στην παρούσα φάση η οικονομία. Η κυβέρνηση έχει δύσκολο έργο αφού σε πρώτη φάση έχει να διαχειριστεί όχι μόνο τα οικονομικά του κράτους σε ένα πολύ στενό χρονικό ορίζοντα αλλά πρωτίστως να αντιμετωπίσει τόσο την εσωτερική αντιπολίτευση της αλλά και τον ίδιο τον κόσμο που ουσιαστικά περίμενε άμεσα κάποιες σημαντικές οικονομικές ελαφρύνσεις.

 

Το πολύ θετικό για αυτή είναι ότι ουσιαστικά έχει μία “αδύναμη” αντιπολίτευση μιας και ουσιαστικά το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κριτικάρει τις αποφάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τα προεκλογικά “θα” ενώ από την άλλη είναι υποχρεωμένη να στηρίξει τις όποιες αποφάσεις της που συνάδουν με την σταθερότητα της χώρας. Ουσιαστικά είναι στα χέρια της κυβέρνησης να καταφέρει το πολύ δύσκολο έργο του επόμενου διαστήματος μιας και έχει να καλύψει μαραθώνιο με sprint αλλά συγχρόνως και με εμπόδια.
Η αγορά μας σε ημερήσιο γράφημα είναι Long παρόλα αυτά μπροστά της έχει το πολύ σημαντικό επίπεδο πέριξ του 1000 που δύσκολα μπορεί να κατοχυρώσει τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο μιας και θυμίζουμε πως μεσοπρόθεσμα δεν είναι ανοδική. Το χρηματιστήριο θυμίζουμε προεξοφλεί τις εξελίξεις και στα θετικά και στα αρνητικά και λογικά μετά τις εξελίξεις και τα σημαντικά πιθανά κέρδη του προηγούμενου διαστήματος να περιμένει να δει το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και τις πιθανότητες που έχει να μπορέσει να περάσει τον σκόπελο του καλοκαιριού.

Καλή εβδομάδα

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017