της Αλεξάνδρας ΤόμπραΠλησίον των 550 μονάδων αναρριχάται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ξεκινώντας τον Ιούλιο με προοπτικές και με την υποστήριξη των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες υποδέχονται θετικά τις παρεμβάσεις της Bank of England προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Brexit.

Χ.Α: Ασταθή βήματα ανάκτησης των 550 μονάδωνΕιδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,78% στις 546,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 27 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 42 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,78% καταγράφει ο FTSE 25, στις 1.463,32 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,32% στις 692,60 μονάδες.

Ο Ιούνιος ήταν ένας μήνας που πραγματικά “τραυμάτισε” το ήδη αδύναμο Χ.Α., καθώς ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 16,2%, ο FTSE 25 έχασε 19,1% και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε το 37,1% της αξίας του. Το ίδιο διάστημα η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ μειώθηκε από τα 46 δισ. στα 39 δισ., με τη μεγαλύτερη απώλεια να καταγράφεται στη συνεδρίαση της 24ης Ιουνίου, δηλαδή την επομένη του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Μάλιστα, τον Ιούνιο, μόνο μία μετοχή του FTSE 25, η ΕΕΕ, διεσώθη, ενώ οι 24 από τις 25 μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, οι οποίες μάλιστα στην περίπτωση της Eurobank και της Πειραιώς ξεπέρασαν το 40%, ήτοι υπερδιπλάσιες από την “επίδοση” της αγοράς και του δείκτη.

Στο μεταξύ, σταδιακά απομακρύνεται ο κίνδυνος ενός καθοδικού σπιράλ σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων στο ζήτημα της Μαρινόπουλος, απομακρύνοντας τις αρχικές ανησυχίες της αγοράς. Όπως ενημέρωσαν οι εισηγμένες, οι συνολικές απαιτήσεις τους αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα συγκριτικά μικρό ποσό, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αυτές, σε σχέση με το συνολικό άνοιγμα της Μαρινόπουλος, το οποίο αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Ν. Καυκάς της Merit, οι διεθνείς αγορές δείχνουν να χωνεύουν το Brexit υιοθετώντας την στρατηγική του βλέποντας και κάνοντας. Άλλωστε, όπως έχουμε αναφέρει ξανά οι επιπτώσεις θα είναι μακροπρόθεσμες και αποτελούν την νέα πραγματικότητα. Ο γενικός δείκτης έχει καθηλωθεί στην περιοχή των 540 μονάδων και θα κινηθεί ανάλογα με τους ξένους δείκτες.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι χθες, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney άνοιξε την πόρτα για νέες παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζικών ιδρυμάτων μετά το σοκ του Brexit. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η “αβεβαιότητα θα παραμείνει αυξημένη για αρκετό χρόνο”, προσθέτοντας ότι “το οικονομικό outlook έχει επιδεινωθεί και κάποια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να χρειαστεί μέσα στο καλοκαίρι”.

Στο ταμπλό τώρα, μπορεί το κλίμα να είναι θετικό, δεν λείπει όμως η νευρικότητα, κυρίως από τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ήδη έχει “προλάβει” να καταγράψει ένα τόξο διακύμανσης από το -2,47% έως και το +6,17%. Νευρικότητα εμφανίζουν επίσης και οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Ελληνικών Πετρελαίων και Jumbo.

Στον αντίποδα, η ΕΧΑΕ,  και η Ελλάκτωρ σημειώνουν κέρδη άνω του 3%, οι Βιοχαλκο, Aegean και ΟΤΕ καταγράφουν άνοδο άνω του 2%, ενώ άνω του +1% κινούνται οι Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Eurobank, Τιτάν, Folli Follie, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.