Χ.Α.: Απολογισμός γ΄τριμήνων - τι να περιμένουμε στη συνέχεια - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Χ.Α.: Απολογισμός γ΄τριμήνων – τι να περιμένουμε στη συνέχεια

01.12.2014 14:35

Απολογιστικά το τρίτο τρίμηνο μπορεί να μην έφερε την μεγάλη έκπληξη στους αριθμούς έφερε ωστόσο συνέπεια στο μεγαλύτερο πλήθος των εταιριών που δημοσίευσαν αποτελέσματα. Η ελληνική αγορά μέσα στο 2014 έκλεισε πολλές εκκρεμότητες –ειδικά στον τραπεζικό κλάδο- σε θέματα αναδιαρθρώσεων.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σε μικρο επίπεδο η περίοδος που μεσολάβησε από την αρχή της χρονιάς ήταν προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση ειδικών συνθηκών στην οικονομία, εάν και εφόσον υπάρξει εμπλοκή στο πολιτικό σκηνικό.

Στο τέταρτο τρίμηνο υπάρχει χαμηλότερο κόστος ενέργειας και παραγώγων πετρελαίου, υψηλότερη ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών εταιριών λόγω δολαρίου ενώ και ο τουρισμός δείχνει ότι έχει «εισβάλλει» ως επίδραση περισσότερο στους φθινοπωρινούς μήνες.

Επίσης το κόστος κεφαλαίων για τις τράπεζες παραμένει χαμηλά διατηρώντας τα καλά περιθώρια στο λειτουργικό κομμάτι του ισολογισμού. Άρα οι καταλύτες για συνέχιση των βελτιώσεων υπάρχουν και υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε το τρίτο τρίμηνο να είναι ο «βατήρας» εκτίναξης της καθαρής κερδοφορίας των εταιριών.

Για ένα άλλο τμήμα της αγοράς το τέταρτο τρίμηνο είναι ουσιαστικά οι 15 ημέρες που ξεκινούν από το μέσον Δεκεμβρίου μέχρι το τέλος της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. Οι περισσότερες εμπορικές εταιρίες πραγματοποιούν το 30% – 40% του ετήσιου τζίρου τους με ότι αυτό συνεπάγεται για την ρευστότητα που διακινείται μεταξύ προμηθευτών και πελατών αλλά και εξυπηρέτησης οφειλών απέναντι σε τράπεζες και δημόσια ταμεία.

Μια αλλαγή στο πολιτικό προσκήνιο που θα προέλθει από αστοχίες στο θέμα με την Τρόικα ή μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σαφώς θα αποδυναμώσει την δυναμική αύξησης του ΑΕΠ, θα οδηγήσει σε συντηρητικότερη ζήτηση στην αγορά και θα επιτείνει το κλίμα επενδυτικής επιφυλακτικότητας.

Από την άλλη πλευρά αν όλα κυλήσουν ομαλά οι οργανικές βελτιώσεις θα βγουν στην τελική γραμμή και το 2015 θα ξεκινήσει με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές των τελευταίων έξι ετών.

Αφενός οι τράπεζες δείχνουν πιο πρόθυμες να ενισχύσουν την οικονομία με ρευστότητα αφετέρου μια περίοδος χωρίς εκλογικές αναταράξεις θα δώσει χρονικό περιθώριο νέων επενδύσεων, καλύτερων επιτοκίων και πιθανότατα καλύτερων τιμημάτων στα εγχειρήματα αποκρατικοποιήσεων.

Ζητούμενο για την οικονομία είναι η συμπίεση του χρόνου που θα χρειαστούν οι εγχώριες πολιτικές εκκρεμότητες στο μικρότερο δυνατό βαθμό ώστε να υπάρξει γρήγορα μια ξεκάθαρη εικόνα της επόμενης ημέρας.

Επενδυτικά η χρηματιστηριακή αγορά προσεγγίζεται πλέον μέρα με την ημέρα, τα δεδομένα αλλάζουν με τέτοιο τρόπο ώστε η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη γίνεται με βάση σενάρια. Σε αυτά τα σενάρια υπάρχει μια ομάδα εταιριών που μπορεί να θεωρηθεί παντός πολιτικού καιρού. Σε αυτές τις επιλογές θεωρούμε ότι έχει νόημα στα τρέχοντα επίπεδα η προσθήκη τους σε ένα μεσοπρόθεσμο χαρτοφυλάκιο.

Μετά την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων των εννεαμήνων έχουμε μεταβάλει μερικώς την προτίμηση μας σε μετοχές λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνονται μεσοπρόθεσμα στην Ελληνική αγορά.

Στην βασική πεντάδα επιλογών ο όμιλος Μυτιληναίου παίρνει την θέση της ΜΕΤΚΑ λόγω των πολύ ευνοϊκών συνθηκών που διαμορφώνονται διεθνώς στις τιμές του Αλουμινίου.

Η ΔΕΗ παραμένει ένα στόρι υψηλού ρίσκου αλλά μεγάλης δυνητικής απόδοσης (διαπραγματεύεται μόλις στο 25% της καθαρής της θέσης) ενώ θα δίναμε πλέον μεγαλύτερο προβάδισμα στα Ελληνικά Πετρέλαια ως περίπτωση αναδιάρθρωσης και γυρίσματος σε κερδοφορία έναντι της Ελλάκτωρ.

Στις τράπεζες τέλος η Alpha bank απέδειξε στα πρόσφατα τεστ κοπώσεως ότι έχει τα δεδομένα να αντέξει σε ένα περιβάλλον μεγαλύτερων απομειώσεων χωρίς την άντληση νέων κεφαλαίων και δικαίως αποτελεί σταθερή προτίμηση μας μετά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση.

Σε ότι αφορά πιο συντηρητικές επιλογές αλλά δοκιμασμένες σε συνθήκες κρίσης Jumbo, Σαράντης, Πλαίσιο, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ  έχουν ισχυρά αμυντικά χαρακτηριστικά στα αριθμητικά δεδομένα του ισολογισμού τους ωστόσο δεν παραγνωρίζεται το γεγονός της υψηλής έκθεσης στις συνθήκες της εγχώριας ζήτησης. Θέτουμε υπό παρακολούθηση την μετοχή της Aegean καθώς αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση έκθεσης στην δυναμική ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού

Παραμένουμε τέλος θετικοί για μικρότερες εταιρίες που έχουν αποδείξει ότι οι επιδόσεις τους δεν είναι συγκυριακές: Κρι- Κρι, Elton Χημικά, Κυριακίδης Μάρμαρα,  Ευρωπαική Πίστη, Grivalia Properties, Καρέλιας, Πλαστικά Κρήτης, Flexopack και Autohellas με τον αστερίσκο της εμπορευσιμότητας να αποτελεί απαραίτητη συνθήκη για την αποτελεσματικότερη αποτίμηση τους από την αγορά.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Τμήματος Ανάλυσης

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017