Χ.Α.: Ανέβαιναν οι στροφές όσο πλησίαζε η λήξη… | Mikrometoxos.gr

Χ.Α.: Ανέβαιναν οι στροφές όσο πλησίαζε η λήξη…

05.12.2014 17:32

Μπορεί οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα να μην είχαν κατάληξη την εβδομάδα που πέρασε ωστόσο παρατηρήθηκε σημαντική σύγκλιση στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για την αξιολόγηση του προγράμματος και την έγκριση της δόσης. Την ίδια στιγμή η αύξηση της κινητικότητας που παρατηρείται στο θέμα της προεδρικής εκλογής δημιούργησε προσδοκίες στην χρηματιστηριακή αγορά οι οποίες την Παρασκευή αποτυπώθηκαν και στην αγορά ομολόγων.

 

Φαίνεται ότι η κινητήριος δύναμη της ανόδου τις δύο τελευταίες ημέρες βρίσκεται κατά κύριο λόγο στον εγχώριο πολιτικό παράγοντα. Καθώς τα χρονικά περιθώρια πριν την έναρξη της διαδικασίας για προεδρική εκλογή έχουν περιοριστεί αν συνεκτιμηθεί η εορταστική διακοπή της Βουλής τότε μάλλον τα νέα βρίσκονται προ των πυλών της αγοράς. Αν μη τι άλλο η αύξηση της θετικής μεταβλητότητας σε μια εβδομάδα που κλείνει στο υψηλό του εύρους διακύμανσης αφήνει υποσχέσεις για άμεσες εξελίξεις.

 

Τεχνικά η επιστροφή πάνω από τις 1000 μονάδες έγινε με υποδειγματικό τρόπο καθώς η δομή της ανόδου έχει ενδιάμεσες διορθώσεις που αποφορτίζουν τις υπεραγορασμένες ζώνες και δίνουν μεγαλύτερες ανάσας για την συνέχεια. Οι τζίροι μπορεί ακόμα να μην θεωρούνται ικανοποιητικοί για την επέκταση της κίνησης σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, η αγορά ωστόσο έχει δείξει φέτος ότι σε κομβικά σημεία –είτε της ανόδου είτε της πτώσης- έχει αυξήσει απότομα την συναλλακτική δραστηριότητα.

 

Οι διαγραμματικές εξελίξεις αυτής της εβδομάδας έφεραν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 960 μονάδες, επίπεδο κλειδί για την ανοδική τάση λόγω της διάσπασης του κινητού μέσου των 50 ημερών και εν συνεχεία πάνω από τις 1000 μονάδες, επίπεδο κλειδί για την επενδυτική ψυχολογία.

 

Το ζιγκ-ζαγκ του Γενικού Δείκτη διατηρεί του ταλαντωτές σε ήπια σχετικά επίπεδα διατηρώντας ανέπαφα τα αγοραστικά σήματα των κινητών μέσων και του MACD ενώ τα χαμηλά των τοπικών διορθώσεων δεν επιτρέπουν εύκολα την επαναγορά σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών μετοχών που ρευστοποιήθηκαν από βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια. Το ότι δεν δίδεται η ευκαιρία για την ανάκτηση θέσεων σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα τιμών είναι συνήθως ένδειξη δυνατών ανοδικών τάσεων.

 

Το επίπεδο των 1040 μονάδων είναι η επόμενη αντίσταση της αγοράς όπου εκεί θα κριθεί και το αν τελικά ο Γενικός Δείκτης θα προλάβει να περιορίσει αισθητά τις απώλειες που έχει από την αρχή του έτους ή θα περιοριστεί σε ένα περισσότερο ψυχολογικό κλείσιμο χρονιάς απλά πάνω από τις 1000 μονάδες.

 

Στις 15 συνεδριάσεις που απομένουν για την χρηματιστηριακή λήξη της φετινής χρονιάς το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στην κάλυψη του χαμένου εδάφους για όσες εταιρίες βρίσκονται κοντά στα κλεισίματα της περυσινής χρονιάς. Η αποτίμηση του Δεκεμβρίου στους ισολογισμούς δεν γίνεται στην τιμή της τελευταίας εργάσιμης ημέρας του έτους (31/12, η οποία είναι και ημιαργία) αλλά στην μέση τιμή του μήνα.

 

Πέρα από το window dressing το οικονομικό ημερολόγιο παραμένει αραιογραμμένο. Κεντρικό γεγονός αποτελεί το Eurogroup της Δευτέρας με ισχυρό ελληνικό ενδιαφέρον. Την προσεχή Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει διπλή δημοπρασία εντόκων (13 και 26 εβδομάδες) συνολικού αρχικού ενδιαφέροντος 2,25 δις ευρώ ενώ την ίδια ημέρα λήγει η προθεσμία της τρίτης επετείου εξάσκησης των warrants της Alpha bank.

 

Την Πέμπτη 11/12 θα πραγματοποιηθεί η 2η δημοπρασία μακροχρόνιας ρευστότητας από την EKT για τις Ευρωπαϊκές τράπεζες ενώ την επόμενη θα ανακοινωθεί η μάλλον τυπική έγκριση της ΕΚΤ για τα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης των Ευρωπαϊκών τραπεζών όπως αυτά έχουν υποβληθεί από τις διοικήσεις των τραπεζών κατά την διαδικασία των τεστ αντοχής στα τέλη Οκτωβρίου.

Μανος Χατζηδάκης  – Υπ. Τμήματος Ανάλυσης

Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ – Λεωφ. Αλεξάνδρας 29

Τ.Κ. 114 73, Αθήνα

Τηλ: 210 64.78.755 /754

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017