Χ.Α.: Ακόμη χαμηλότερα διολίσθησαν Γενικός Δείκτης και τζίρος

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

CAPITAL.GR

Διορθωτικά για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ούτε και σήμερα κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των αγοραστών που θα μπορούσαν να απορροφήσουν τις πωλήσεις των profit takers.

Χ.Α.: Ακόμη χαμηλότερα διολίσθησαν Γενικός Δείκτης και τζίρος

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,86% στις 567,49 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 567,18 μονάδων (-0,92%) και 574,22 μον. (+0,31%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 13,67 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 21,25εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων οι 258 χιλ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,89%, στις 1.507,51 μονάδες, ενώ στο +0,39% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 714,61 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,43% στις 631,21 μονάδες.

Η εικόνα που εμφάνισε και σήμερα το Χ.Α. αποτρέπει ακόμη και τους πιο αισιόδοξους και ενεργητικούς traders να λάβουν μεγαλύτερες θέσεις, υπό το φόβο της ηχηρής απουσίας κεφαλαίων. Ο τζίρος μετά βίας ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ στην κύρια συνεδρίαση, με τα τεμάχια που άλλαξαν χέρια να είναι όσα διακινούνταν σε μία μετοχή μόλις ένα μήνα νωρίτερα.

Άλλωστε, και η εγχώρια ειδησεογραφία δεν ευνοεί ούτε και τους εναπομείναντες traders, οι οποίοι επιδίδονται σε μικροδιορθώσεις χαρτοφυλακίων. Παράλληλα, συνεχίστηκε η παλινδρόμηση μεταξύ των 550-570 μονάδων για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας τη στάση αναμονής της αγοράς.

Κι ενώ η “κορδέλα” των πράξεων γύριζε και σήμερα με πολύ αργούς ρυθμούς, οι εναπομείναντες traders ακολούθησαν την προσφιλή τακτική τους, η οποία θέλει να γίνεται ένα άτυπο rotation των διαθεσίμων σε επιλεγμένους τίτλους κυρίως της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τα κίνητρα μιας τέτοιας τακτικής είναι καθαρά εξατομικευμένα, αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, καθώς αν και έχουμε, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, κάποιες εξελίξεις, αυτές δεν φαίνεται να συγκινούν την αγορά ιδιαίτερα. Πλην ορισμένων και ελαχίστων κινήσεων, η βασική πορεία του Χ.Α. δεν αποτυπώνει κάποιες προσδοκίες συγκεκριμένες, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Και γιατί αυτό; Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, το οποίο θα κρίνει εν πολλοίς την πορεία της οικονομίας το 2016. Όλοι αναμένουν το Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής. Ωστόσο, την ίδια ώρα, αν και η κυβέρνηση απορρίπτει τα σενάρια, η εκλογολογία καλά κρατεί.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οποιοσδήποτε επενδυτής δεν μπορεί να αισθανθεί βέβαιος ότι όλα θα κυλήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος προσαρμογής. Η αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική σταθερότητα, όσο και αν η τελευταία δείχνει εξασφαλισμένη, δεν επιτρέπει κινήσεις που να έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έτσι, οι κινήσεις στο ταμπλό περιορίζονται σε βραχυπρόθεσμες, ή ακόμη και ημερήσιες, κινήσεις.

Στο ταμπλό τώρα, μόνο τέσσερις μετοχές του FTSE 25 κατάφεραν να κλείσουν με θετικό πρόσημο, ενώ άλλες τέσσερις δεν υπέκυψαν σε κανένα πρόσημο. Η Eurobank έκλεισε με κέρδη 1,86%, οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και Jumbo ολοκλήρωσαν με κέρδη μικρότερα του 1%, ενώ αμετάβλητες έμειναν οι Aegean, ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΔΕΗ, Alpha Bank και Εθνική βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καταγράφοντας μάλιστα απώλειες που ξεπέρασαν το 2%. Μάλιστα, η πρώτη επέστρεψε στα 2,72 ευρώ, “σβήνοντας” την άνοδο των προηγούμενων τεσσάρων ημερών, ενώ η Alpha Bank σημείωσε την πέμπτη σερί πτωτική συνεδρίαση.

Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΟΠΑΠ, Τιτάν, Λάμδα, Motor Oil, Folli Follie και ΕΥΔΑΠ. Οι τίτλοι των Ελληνικών Πετρελαίων, Grivalia, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΜΕΤΚΑ, ΕΕΕ, Μυτιληναίος και Πειραιώς έκλεισαν με απώλειες μικρότερες του 1%.

* ,