Χ.Α - ΑΓΟΡΑ: Παρατηρήσεις,εκτιμήσεις και επισημάνσεις - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Χ.Α – ΑΓΟΡΑ: Παρατηρήσεις,εκτιμήσεις και επισημάνσεις

06.03.2015 09:32

ΧΑ – ΑΓΟΡΑ: Ορισμένες παρατηρήσεις… 

 
Η χθεσινή, “καθυστερημένη” ανοδική κίνηση έγινε με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 30 συνεδριάσεων (ο αμέσως χαμηλότερος στις 21/1/2015, 60,197 εκατ.)

 
Της ανοδικής κίνησης ηγήθηκε ο “αδύναμος κρίκος” της Αγοράς που είναι οι Τραπεζικές μετοχές…
 
Η μικρής έκτασης ευφορία που παρουσιάστηκε, κατά το τελευταίο ημίωρο, στο ταμπλό του Χ.Α., δεν συνοδεύτηκε με ανάλογη κίνηση στην Αγορά ομολόγων
 
Με τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων να παραμένουν στα προχθεσινά επίπεδα: 10ετες (9,25%), 5ετες (12,11%) και 3ετες (13,5%).

Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Η Αγορά πρέπει να εξετάζεται ”μέρα με την μέρα” εκτιμούν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου Και αυτό το οποίο έγινε χθες δεν αποκλείεται να ήταν απλά μία προσπάθεια δημιουργίας “ανοδικού μαξιλαριού”, με τους αγοραστές να εκμεταλλεύονται την “ανακωχή” πωλήσεων. 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ(Ι): Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η νευρικότητα που παρατηρείται στο Τραπεζικό ταμπλό είναι απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς παραμένει χαμηλή η “ορατότητα” όσον αφορά την επιστροφή των καταθέσεων

Ενώ ταυτόχρονα παραμένουν οι “ασκήσεις επί χάρτου” όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων από Ιδιώτες και Επιχειρήσεις

Αλλά και η δημιουργία “bad bank” και η εξάρτηση των εγχώριων συστημικών Τραπεζών από τον “ακριβότερο” ELA.

 

Η ΑΠΟΨΗ: Πολλά από τα θεωρούμενα συντηρητικά, ξένα και όχι μόνο, χαρτοφυλάκια, θα συνεχίσουν να προχωρούν σε σταθερή μείωση θέσεων

Και αυτό μαζί με την ανυπαρξία αγοραστικού ενδιαφέροντος θα δημιουργεί υψηλές πιέσεις ακόμα και με χαμηλούς τζίρους…

Ενώ η όλη ρευστή εικόνα για τον κλάδο θα συνεχίσει να αποτρέπει τις τοποθετήσεις επενδυτικών κεφαλαίων μακράς πνοής στο μεταβατικό διάστημα. 

Οι συντηρητικοί και σαφώς “σοβαρότεροι” επενδυτές θα περιμένουν τις εξελίξεις και πιθανότατα την νέα συμφωνία που θα υπάρξει για το χρέος και το επόμενο πρόγραμμα της Χώρας.

 

ΧΑΡΑΚΙΕΣ: Αναφορικά με την τεχνική εικόνα και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το πέρασμα του FTSE25 υψηλότερα των 253 μονάδων, αφήνει ένα πολύ μικρό “παράθυρο” βραχυπρόθεσμης αισιοδοξίας

Κάτι που δεν μπόρεσε να επιτύχει ο Γενικός Δείκτης που είχε τεχνικά, πρώτο, ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 878 μονάδων.

 

ΤΑΜΠΛΟ: Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με αυξανόμενες απώλειες, για την ΕΥΔΑΠ και σημαντικό “ξεφούσκωμα” της Viohalco από τα πρόσφατα υψηλά των 4,08 ευρώ (κλείσιμο 24/2).

 

Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Mεγάλο κίνδυνο για την πορεία των μετοχών αποτελεί η διαρκής ισχυροποίηση του αμερικανικού δολαρίου. 

Όπως προειδοποιούν οι αναλυτές της Phoenix Capital, η ισχυροποίηση του δολαρίου είναι εκείνη που θα οδηγήσει σε βίαιη πτώση τις αγορές. 


H άνοδος του δολαρίου είναι ικανή να διαγράψει τα εταιρικά κέρδη, γεγονός που θα οδηγήσει σε πτώση τις μετοχές. Το ισχυρό δολάριο πλήττει τις μετοχές και αυτό είναι πραγματικότητα. 
 
Το εμπόριο σε δολάρια διεθνώς ξεπερνά τα 9 τρισ. δολάρια. H επόμενη κρίση έρχεται και η Fed, η κεντρική αμερικανική τράπεζα, δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να την σταματήσει… 

(AΠ)ελπίδα: Η ελληνική πλευρά κρατούσε μεγάλο καλάθι, για μια ακόμη γενναιόδωρη στάση του Μάριο Ντράγκι, με μια πιθανή λήψη ευνοϊκότερων όρων για τις ελληνικές τράπεζες. 

Ωστόσο, ο Ντράγκι έμεινε αμετακίνητος στα όσα είχε ήδη ανακοινώσει. Οι αγορές θα αφορούν τίτλους σε επενδυτική βαθμίδα, (δηλαδή η αξιολόγηση τους είναι τουλάχιστον “ΒΒΒ-“),όπερ σημαίνει ότι η Ελλάδα εξαιρείται.

Όπως ανέφερε ο κ. Ντράγκι, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει τις αγορές τιτλοποιημένων δανείων ABS και καλυμμένων ομολόγων. Τόνισε ωστόσο πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί μέχρι να διαπιστωθούν θετικές επιπτώσεις στην οικονομία. 

 

ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Έντονο είναι το διπλωματικό παρασκήνιο αυτές τις ώρες και αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. 

Με το χάσμα μεταξύ των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων να παραμένει μεγάλο, πρωτοβουλίες για τη γεφύρωσή του αναλαμβάνουν η Γαλλία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το τηλεφώνημα της Κριστίν Λαγκάρντ στον Μάριο Ντράγκι, καθώς και η μυστική επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Επικρατείας στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως οι επαφές συνεχίζονται σε έντονους ρυθμούς τις τελευταίες ώρες, με τον γάλλο πρέσβη στην Ελλάδα να κινείται διαρκώς και πως το Σαββατοκύριακο θα πυκνώσουν οι επαφές. 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017