Χ.Α.: Ένας παλαιός εμπειρικός κανόνας και η εφαρμογή του…

ΑΓΟΡΑ [απολαυστικός Μάνος Χατζηδάκης):

Από την άλλη πλευρά η αγορά μέσα στο Φεβρουάριο έδωσε τιμές εισόδου σε μακροχρόνιους παίκτες. Πολλοί κωδικοί επαναδραστηριοποιήθηκαν μετά από χρόνια απραξίας με μοναδικό κίνητρο την τιμή στο ταμπλό.
Πρόκειται για μια ιδιότυπη άγνοια κινδύνου με βάση την οποία ένα μέρος της επενδυτικής κοινότητας τοποθετείται: Στο ένα ευρώ η Εθνική Τράπεζα είναι φθηνή γιατί είναι… στο ένα ευρώ.
Το ίδιο ισχύει και για την Eurobank στα δέκα λεπτά και ούτω κάθε εξής. Οι παλαιοί της οδού Σοφοκλέους έλεγαν ότι ένα εμπειρικός κανόνας για να αξιολογήσουν το αν είναι ακριβή ή φθηνή μια μετοχή είχε να κάνει με το πόσο ακριβότερη ήταν από ένα πακέτο τσιγάρα.
Τα χρόνια πέρασαν , τα τσιγάρα ακρίβυναν (και λόγω της φορολογίας) και οι μετοχές φθήνυναν. Με ένα δίευρο αγοράζει κανείς από μια μετοχή από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Με λίγη προσοχή θα πάρει και ρέστα. Αν σας φαίνεται παράξενο υπάρχουν ακόμα επενδυτές που βλέπουν τις μετοχές με τέτοια κριτήρια. Και το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ο κανόνας τους τις περισσότερες φορές δεν είναι λάθος!

 

* ,