Χωρίς συμφωνία, νέα συνεδρίαση το μεσημέρι - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Χωρίς συμφωνία, νέα συνεδρίαση το μεσημέρι

12.07.2015 01:54

Δίχως συμφωνία, δίχως συνέντευξη τύπου και δίχως κοινή δήλωση, έληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα με το θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση, την σκληρή στάση των Φινλανδών και το γερμανικό σχέδιο για πενταετή έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη, να είναι τα θέματα που συζητήθηκαν περισσότερο.


Το Eurogroup του Σαββάτου διήρκησε πάνω από 9 ώρες, όπου η Ελλάδα δέχτηκε για ακόμη μία φορά τα πυρά των βορειοευρωπαίων, ενώ και οι «18» Υπουργοί έθεσαν ευθέως θέμα αξιοπιστίας της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο «εγγυήσεις» για την πιστή εφαρμογή των δεσμεύσεων. Διαφορετικά η συμφωνία δεν κλείνει. Εντός του Eurogroup υπήρξαν δύο τάσεις.

«Είχαμε εκ βαθέων συζήτηση για τις ελληνικές προτάσεις. Συζητήσαμε το θέμα της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης και φυσικά τα θέματα που αφορούν τη χρηματοοικονομική στήριξη. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά οι εργασίες είναι ακόμη σε εξέλιξη» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Αισιόδοξοι δήλωσαν κατά την αποχώρησή τους εμφανίστηκαν τόσο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, όσο και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Για πρόοδο στο ελληνικό ζήτημα έκανε λόγο και ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλ. Στουμπ, ο οποίος ωστόσο φέρεται να υιοθετεί την πιο σκληρή στάση σε σχέση με τους ομολόγους του, προβάλλοντας αντίσταση σε τρίτο πακέτο για την χώρα μας.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου στις 12.00 (ώρα Ελλάδας).


Από το «γκρουπ των επικριτών», αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν η Φινλανδία, η οποία αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Οικονομίας, λόγω των εσωκυβερνητικών της προβλημάτων.
Γι’ αυτό το λόγο υπήρξαν διαρροές ότι οι υπουργοί Οικονομικών συνέτασσαν δύο προσχέδια συμφωνίας, ένα με τη συμμετοχή της Φινλανδίας και ένα χωρίς, στα οποία θα ζητούν περαιτέρω βελτιώσεις στην ελληνική πρόταση.

Επιπλέον πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί περιθώριο λίγες ημέρες στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση των προαπαιτούμενων (prion actions), ώστε να κλείσει και η συμφωνία για το τρίτο πακέτο.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017