Χωρίς προβλήματα η διαμονή των μεταναστών στον Ελαιώνα - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Χωρίς προβλήματα η διαμονή των μεταναστών στον Ελαιώνα

17.08.2015 19:44
ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Χωρίς προβλήματα η διαμονή των μεταναστών στον Ελαιώνα ενώ τα νησιά «βουλιάζουν»

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ελαιώνα και σε σαφώς πιο βιώσιμες συνθήκες σε σχέση με εκείνες στο Πεδίο του Άρεως, διαμένουν πλέον οι περίπου 200 μετανάστες που μεταφέρθηκαν χθες από το κέντρο της Αθήνας. Την ίδια στιγμή, δραματική παραμένει η κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με τους μετανάστες να συρρέουν ανά κύματα.

Χωρίς προβλήματα η διαμονή των μεταναστών στον Ελαιώνα ενώ τα νησιά «βουλιάζουν»

Στο Βοτανικό βρίσκονται από χθές 207 πρόσφυγες, όλοι προερχόμενοι από το Πεδίο του Άρεως όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Κατασκευών και Κτιριακών Έργων του δήμου Αθηναίων, Βασίλης Αγγελόπουλος. Το ανοικτό Κέντρο Φιλοξενίας που αποτελείται από 100 κοντέινερς, μπορεί να φιλοξενήσει έως 600 άτομα, ενώ στο κάθε κοντέινερ μπορούν να ζήσουν από πέντε έως επτά άτομα. Όλα τα οικήματα διαθέτουν κουζίνα, μπάνιο, τουαλέτα, κουκέτες και στρώματα, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκατασταθεί ίντερνετ για τις ανάγκες των διοικητικών υπηρεσιών.

Ο χώρος φυλάσεται από την Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα από 8 αστυνομικούς, ενώ στο έργο της φύλαξης αναμένεται να συμβάλουν και δυνάμεις της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Αθηναίων. Η είσοδος και η έξοδος των προσφύγων είναι μεν ελεύθερη, ωστόσο υπάρχουν ειδικοί κατάλογοι με τα πλήρη στοιχεία τους.

Η σίτιση γίνεται τρεις φορές την ημέρα και συγκεκριμένα στις 09:00, στις 14:00 και στις 19:30, με τα γεύματα να είναι διαμορφωμένα με βάση τις συνθήκες διαβίωσής τους, τα ήθη και τη θρησκεία τους. Στη σίτιση, πέρα από το ελληνικό κράτος συμβάλουν ο Ερυθρός Σταυρός και η Ύπατη Αρμοστία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Χωρίς προβλήματα η διαμονή των μεταναστών στον Ελαιώνα ενώ τα νησιά «βουλιάζουν»

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Κατασκευών και Κτιριακών Έργων του δήμου Αθηναίων, Βασίλης Αγγελόπουλος υπογράμμισε οτι ο δήμος της Αθήνας παραχώρησε το χώρο «προκειμένου καταρχήν να αποφύγουμε την υγειονομική βόμβα στο Πεδίο του Άρεως και κατά δεύτερον για να δείξουμε οτι δεν είμαστε πόλη με απάνθρωπο πρόσωπο. Η παραχώρηση έγινε γι αυτούς τους δυο λόγους και με την υπόσχεση της κεντρικής κυβέρνησης, ότι κάποια στιγμή θα δημιουργηθεί μια βασική δομή φιλοξενίας γι αυτούς τους ανθρώπους κάπου αλλού, πιο οργανωμένα και με καλύτερες εγκαταστάσεις».
Παράλληλα εξήρε το έργο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του υπουργείου Επικρατείας υπογραμμίζοντας οτι «έχουν κάνει μια τιτάνια προσπάθεια» και τάχθηκε στο πλευρό του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη σημειώνοντας ότι «πρέπει να βοηθήσουν και οι άλλοι δήμοι και οι άλλες πόλεις. Πρέπει να αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους».

 

Χωρίς προβλήματα η διαμονή των μεταναστών στον Ελαιώνα ενώ τα νησιά «βουλιάζουν»

Σε ό,τι αφορά το Πεδίο του Άρεως, ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε ότι «είχαν μείνει λίγα άτομα, τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τους πρόσφυγες και σήμερα, με τη βοήθεια των συνεργείων καθαριότητας του δήμου, ο χώρος καθαρίστηκε».

Συνεχίζεται το δράμα στο Αιγαίο
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δραματική παραμένει η κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Περισσότεροι από 4.000 μετανάστες παραμένουν στο νησί της Μυτιλήνης που μαζί με την Κω καταγράφουν ρεκόρ αφίξεων.

Χωρίς προβλήματα η διαμονή των μεταναστών στον Ελαιώνα ενώ τα νησιά «βουλιάζουν»

Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 1.728 μετανάστες περισυνελέγησαν μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες από το Λιμενικό Σώμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μικρή ανάσα πήρε η Λέσβος, καθώς προχθές το βράδυ αναχώρησε από τη Μυτιλήνη το Blue Star, μεταφέροντας 1.800 μετανάστες και πρόσφυγες, στο σύνολό τους από τη Συρία, με προορισμό τον Πειραιά.

Ωστόσο ακόμη 4.000 άτομα παραμένουν στο νησί, οι 2.500 στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ -χωρητικότητας 800 ατόμων- αναμένοντας να καταγραφούν και να αναχωρήσουν.

Χωρίς προβλήματα η διαμονή των μεταναστών στον Ελαιώνα ενώ τα νησιά «βουλιάζουν»

«Η κατάσταση είναι πλέον δραματική. Χρειάζεται καθημερινά να μπαίνουν έκτακτα δρομολόγια πλοίων μόνο για να μεταφέρουν τους παράτυπους μετανάστες, καθώς στα πλοία της γραμμής δεν υπάρχουν ελεύθερες θέσεις. Δυστυχώς για άλλη μια φορά ενεργούμε καθυστερημένα και τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις», είπε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 1.166 πρόσφυγες από τη Συρία έχουν επιβιβαστεί και φιλοξενούνται στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι της Κω.

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης προανήγγειλε σύσκεψη η οποία θα εξετάσει το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες στη Μυτιλήνη.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017