Χωρίς οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα παραμείνει μια σχετικά φτωχή χώρα

Χωρίς οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα παραμείνει μια σχετικά φτωχή χώρα, αλλά δεν είναι δουλειά των Ευρωπαίων να επιβάλλουν μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζει Ιταλός οικονομολόγος σε άρθρο του στους Financial Times.

Πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα δεν έχουν φέρει κανέναν αποτέλεσμα, αναφέρει σε άρθρο του στους Financial Times o Ιταλός οικονομολόγος Francesco Giavazzi, υποστηρίζοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως η ελληνική κοινωνία δεν έχει καμία διάθεση να εκσυγχρονιστεί.

«Ανησυχούν πολύ λίγο για μια οικονομία που έχει καταστραφεί από το πελατειακό κράτος» γράφει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Bocconi.

Αν οι Έλληνες δεν θέλουν να εκσυγχρονιστούν πρέπει να το αποδεχτούμε, σημειώνει. Όπως επισημαίνει, μια μεγάλη πλειοψηφία ψήφισε μια κυβέρνηση που έξι μήνες μετά την εκλογή της παραμένει αρκετά δημοφιλής. Η δημοτικότητα της αντανακλά μια επιθυμία των Ελλήνων να παραμείνουν ένα έθνος με το μισό κατά κεφαλήν εισόδημα της Ιρλανδίας, χαμηλότερο και από αυτό της Σλοβενίας και σε λίγα χρόνια και από αυτό της Χιλής.

Ελπίζω μόνο να μην ονειρεύεται κανείς στην Αθήνα ότι η συγχώρεση χρέους και το Grexit θα προσφέρουν έναν εναλλακτικό δρόμο προς την ανάπτυξη, υποστηρίζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Giavazzi, χωρίς οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα παραμείνει μια σχετικά φτωχή χώρα, αλλά δεν είναι δουλειά των Ευρωπαίων να επιβάλλουν μεταρρυθμίσεις. Απλά πρέπει να κάνουν ξεκάθαρο στην ελληνική κυβέρνηση ότι χωρίς σοβαρές μεταρρυθμίσεις, δεν θα λάβει νέα δάνεια.

Επιπλέον, καλό θα είναι οι Ευρωπαίοι να ξεχάσουν ότι θα πάρουν τα χρήματα τους πίσω. Από τότε που η Ελλάδα εισήλθε στην νομισματική ένωση της έχουν δανείσει 400 δισ. ευρώ, περίπου 1,7 φορές το ΑΕΠ της χώρας το 2013. Είναι ώρα να αντικρίσουν την αλήθεια: Δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ τα λεφτά τους πίσω, σημειώνει ο κ. Giavazzi.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε αν είναι πραγματικά τόσο σημαντικά να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός της Ε.Ε.. Το κριτήριο δεν πρέπει να είναι η προστασία των πιστώσεων μας, γιατί αυτές έχουν χαθεί, είτε μας αρέσει είτε όχι» γράφει ο ίδιος.

Όπως επισημαίνει. το ευρώ δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο για περαιτέρω πολιτική ενοποίηση. «Χωρίς την ενοποίηση αυτή το ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει και σήμερα η Ελλάδα στέκεται εμπόδια σε αυτήν» σημειώνει.