Χρόνια και χαίνουσα πληγή για τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία το λαθρεμπόριο ποτών - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Χρόνια και χαίνουσα πληγή για τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία το λαθρεμπόριο ποτών

13.08.2015 03:41

Για τις εταιρείες και το κράτος – Η υψηλή φορολογία αιτία της αύξησής του

Μεγάλη επιχείρηση της ελληνικής αστυνομίας στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης αποκάλυψε παράνομη μονάδα παραγωγής και εμφιάλωσης αλκοολούχων ποτών.

Σχετική εικόνα
Κατά την αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν τρεις Έλληνες, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται οκτώ ακόμη άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία. Κατασχέθηκαν δύο τόνοι λαθραίων αλκοολούχων ποτών, παρασκευασμένων με καθαρό οινόπνευμα από τη Βουλγαρία, το οποίο σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα έφεραν λαθραία από τη Βουλγαρία οι συλληφθέντες το Μάιο.

Σχετική εικόνα
Το περιστατικό επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά ό,τι υποστηρίζουν καιρό τώρα κύκλοι της αγοράς: πως η χώρα είναι απροστάτευτη από τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων που εισάγουν, παράγουν και διακινούν μεγάλες ποσότητες παράνομου και επικίνδυνου αλκοόλ στην Ελλάδα, με ολέθριες συνέπειες για τα δημόσια οικονομικά, απειλώντας παράλληλα και τη δημόσια υγεία.

Με τους παράγοντες της αγοράς να αναδεικνύουν ως «αχίλλειο πτέρνα» τους πλημμελείς ελέγχους και την υπέρμετρη φορολόγηση στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα τη μάστιγα του λαθρεμπορίου, αφενός προστατεύοντας τους πολίτες και αφετέρου ενισχύοντας τα κρατικά ταμεία.

Σχετική εικόνα
Μετά την άνοδο του ΦΠΑ από το 19% στο 23%, προστέθηκε και η αύξηση του ΕΦΚΟΠ κατά 125 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες. Το ύψος των επιβληθέντων φόρων είναι τέτοιο που έχουν φτάσει να αντιπροσωπεύουν πια το 82% της λιανικής τιμής των αλκοολούχων ποτών.

Οι αυξήσεις αυτές έφεραν την Ελλάδα στη 1η θέση ως προς τον ΕΦΚΟΠ μεταξύ των βαλκάνιων γειτόνων και των τουριστικά ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών χωρών, στην 5η θέση στην ΕΕ-28 και στην 1η θέση αν συνυπολογιστεί το διαθέσιμο εισόδημα, οδηγώντας, κατά συνέπεια, στη ραγδαία αύξηση του διασυνοριακού παραεμπορίου και της νοθείας, δεδομένου του τεράστιου περιθωρίου κέρδους για τα λογής κυκλώματα.

Στα 300 εκατ. το 2014 οι απώλειες φορολογικών εσόδων από το λαθρεμπόριο ποτών και τσίπουρου

Τεράστια έκταση έχει πάρει στη χώρα μας η παράνομη διακίνηση αλκοολούχων ποτών που λόγω της αυξημένης κατανάλωσης τους καλοκαιρινούς μήνες διευρύνεται ακόμη περισσότερο. Κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ υπολογίζει συντηρητικά στις 8,2 εκατ. φιάλες το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών στη χώρα, ενώ ειδικότερα η παράνομη διακίνηση χύμα τσίπουρου καταστρατηγώντας το καθεστώς των διημέρων ανέρχεται σε περισσότερα από 10 εκατ. λίτρα (έως και 84% της συνολικής αγοράς).

Σχετική εικόνα
Μόνο για το 2014, το ΙΟΒΕ υπολογίζει την απώλεια φορολογικών εσόδων από την παράνομη παραγωγή, εισαγωγή και διακίνηση αλκοόλ στα 130 εκατ. ευρώ, ποσό που εκτοξεύεται στα 300 εκατ. ευρώ αν συμπεριληφθούν και τα διαφυγόντα έσοδα από την έκνομη διάθεση χύμα τσίπουρου διημέρων. Μόνο για το παράνομο αλκοόλ που κατασχέθηκε στη Νεοχωρούδα, οι αρχές μιλούν για ζημία έως και 250.000 ευρώ, οι 50.000 ευρώ εξ αυτών από διαφυγόντες δασμούς.

Σχετική εικόνα
Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, κυβερνητικοί κύκλοι, αλλά και εκπρόσωποι της εφοδιαστικής αλυσίδας τονίζουν τη σημασία της διενέργειας εντατικότερων και πιο αποτελεσματικών ελέγχων στα σύνορα με τη χρήση κατάλληλων μηχανημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε πρόσφατα η λειτουργία 12 νέων μεικτών ελεγκτικών μονάδων στις κύριες πύλες εισόδου της χώρας.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017