Χρυσοχοΐδης ΑΧΕ: Κρατάει «μικρό καλάθι» για το καλοκαίρι

Πώς βλέπει και τι προτείνει στους επενδυτές για την περίοδο του καλοκαιριού, ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της φερώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας. Τεχνικά σήματα για τρεις δείκτες και 45 μετοχές. Αναλυτικός πίνακας.

Χρυσοχοΐδης ΑΧΕ: Κρατά «μικρό καλάθι» για το καλοκαίρι

«Μικρό καλάθι» για την πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς μέσα στο καλοκαίρι, κρατάει ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της φερώνυμης χρηματιστηριακής εταιρεία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr:

«Η χρηματιστηριακή αγορά βιώνει μια περίοδο σχετικής καθίζησης σε ότι αφορά ειδήσεις, εξελίξεις και προοπτικές. Πρώτα απ’ όλα, δεν βλέπω να υπάρχει κάποιος ισχυρός καταλύτης που θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την όλη κατάσταση μέσα στο καλοκαίρι.

Επιπλέον, οι εξελίξεις στη μακροοικονομική πορεία της χώρας εμφανίζονται επιδεινούμενες. Ενώ λοιπόν στην αρχή του έτους κάποιοι προσδοκούσαν για φέτος ένα θετικό -έστω και περιορισμένου μεγέθους- ρυθμό ανάπτυξης, με την πάροδο του χρόνου οι προσδοκίες αυτές ξεθωριάζουν και μετατρέπονται σε ύφεση που παίρνει μικρές ή και μεγαλύτερες διαστάσεις. Αν τώρα σε όλα αυτά, έρθουν και προστεθούν οι επιπτώσεις από υπάρχουσες διεθνείς αβεβαιότητες…».

Σε επισήμανσή μας ότι οι διεθνείς αγορές «κρατάνε καλά» απέναντι σε δυσμενείς εξελίξεις, ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε: «Πράγματι, στις διεθνείς αγορές συντηρείται ένα θετικό κλίμα, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα των παρεμβάσεων που κάνουν οι κεντρικές τράπεζες, με πρώτη την FED η οποία καθυστερεί να ανεβάσει τα επιτόκια.

Ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει. Κομβικά σημεία είναι οι αμερικανικές εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο, το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο BREXIT, αλλά και το πώς θα αντιδράσουν οι κεντρικές τράπεζες στις εξελίξεις που θα προκύψουν».

Άρα λοιπόν τι θα πρέπει να κάνει ο Έλληνας χρηματιστηριακός επενδυτής; Σύμφωνα με τον CEO της Χρυσοχοΐδης AXE, «ο επενδυτής που έχει καταγεγραμμένα κέρδη, εκτιμώ πως θα πρέπει να τα κλειδώσει και γενικότερα οι επενδυτές καλό θα ήταν να μειώσουν το ποσοστό των μετοχών τους (ελληνικών και ξένων) στο σύνολο του χαρτοφυλακίου τους. Εμείς ως Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή, επιμένουμε στις βασικές επενδυτικές μας επιλογές που δώσαμε από την αρχή του έτους και αφορούν τις μετοχές των εταιρειών Coca-Cola HBC, OTE, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Αεροπορία Αιγαίου και ΕΧΑΕ, με το ποσοστό των μετοχών να υπολείπεται του 50%».

Πώς όμως ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης βλέπει την τρέχουσα κατάσταση για τις χρηματιστηριακές εταιρείες και την υποσχόμενη αγορά των εταιρικών ομολόγων; «Για τις χρηματιστηριακές εταιρείες το 2016 θα είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά. Στο μέτωπο των εταιρικών ομολόγων πιστεύω ότι υπάρχει ζήτηση για τις καλές ελληνικές εταιρείες. Καλύτερη εικόνα βέβαια θα έχουμε σε δύο περίπου εβδομάδες από την ομολογιακή έκδοση του Ομίλου Fourlis.

Γενικότερα, τα εταιρικά ομόλογα θα μπορούσαν να τονώσουν σημαντικά την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ιδιαίτερα αν καταφέρουμε να προσελκύσουμε και τις εκδόσεις μεγάλων εταιρειών, επιπέδου ΟΤΕ και Motor Oil.
Επίσης, τονωτικά στη εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να λειτουργήσει και μια ενδεχόμενη χαλάρωση των capital controls, πράγμα που θα έδινε δυνατότητα σε Έλληνες επενδυτές να τοποθετούνται σε αγορές του εξωτερικού».

Τεχνικά σήματα για 42 εισηγμένες

Σε ό,τι αφορά τώρα τα τεχνικά σήματα (με βάση τα κλεισίματα της Πέμπτης 14ης/7/2016, βλέπε επισυναπτόμενο αρχείο), σύμφωνα με την Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΧΕ, η μεσοπρόθεσμη τάση είναι πτωτική για τον Γενικό Δείκτη και το δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά ανοδική για τον FTSE/ASE-25.

Ως προς τους 42 τίτλους του ΧΑ που η Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΧΕ παρακολουθεί, αντίστοιχα (μεσοπρόθεσμα) ανοδικά σήματα παρατηρούνται για τις μετοχές των Coca-Cola HBC, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Grivalia, ΜΕΤΚΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, FF Group, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, MLS, Νηρέας, Πλαστικά Θράκης και Fourlis.

Αντίθετα, πτωτικά δείχνουν τα μεσοπρόθεσμα τεχνικά σήματα για τις μετοχές των Alpha Bank, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ. Εθνική Τράπεζα, Eurobank, ΕΧΑΕ, Intralot, MIG, Motor Oil, JUMBO, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ, Frigoglass, Τράπεζα Αττικής, Ελληνικά Καλώδια, ΕΥΑΘ, ΧΑΛΚΟΡ, Ικτίνος, Intracom, ΟΛΘ, Πλαίσιο, Sarantis, Ευρωπαϊκή Πίστη, Σωληνουργεία Κορίνθου και Υγεία.

Στον ίδιο πίνακα, παρατίθενται τεχνικές ενδείξεις για τη βραχυπρόθεσμη κίνηση και τη δυναμική όγκου όλων των προαναφερόμενων δεικτών και μετοχών.

 

Πηγή: www.Euro2day.gr
* ,