Αγορά Χ.Α., ΧΠΑ, Αγορά Ομολόγων, Σχόλια, Αναλύσεις, Εκθέσεις κι άλλα πολλά… | Mikrometoxos.gr

Αγορά Χ.Α., ΧΠΑ, Αγορά Ομολόγων, Σχόλια, Αναλύσεις, Εκθέσεις κι άλλα πολλά…

26.02.2015 07:01
KΑΡΕΛΙΑΣ: Στο +312,72% στη δεκαετία 2005-2015 κι αν προσθέσουμε και τα διανεμηθέντα μερίσματα ξεπερνάμε το 400%. Σε μία περίοδο που όλα έχουν υποστεί τρομακτικές απώλειες ή σχεδόν όλα…
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ σε ιστορικά υψηλά στη τιμή των 257,95 ευρώ(!) που τον αποτιμά σε 712 εκατ. ευρώ.
ΔΡΟΜΕΑΣ: Κάθε φορά που κλείνει ένα συμβόλαιο με τον γερμανικό στρατό ”παίρνει” τα πάνω της η μετοχή του, που ύστερα όμως από λίγο υποχωρεί σε νέα χαμηλά(!!). Για να δούμε κι αυτή την φορά…
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Μα δεν ντρέπονται καθόλου;; Τέτοια ”ψυχοπάθεια”;
 
ΤΙΤΚ: Στα 20,10 ευρώ, από 17,80 πριν αύξησε την τιμή-στόχο για την μετοχή τoυ Tιτάνα η ΑΛΦΑ ΦΑΙΝΑΝΣ που διατήρησε την σύσταση της Ουδετερότητας…Στα 23,56 ευρώ τώρα στο ταμπλό…
ΟΤΕ: Στα 12,00 ευρώ, από 13,20 πριν μείωσε την τιμή-στόχο για την μετοχή του η Piraeus Sec. που διατήρησε την σύσταση της Υπεραπόδοσης. Στα 9,0300 σήμερα στα τερματικά…
DAX: Σταθερά πάνω από τις 11.000 μονάδες και σε νέα ιστορικά υψηλά ο DAX…Εχουν σπάσει τα κοντέρ οι δείκτες στην Wall… Κι εδώ, αλλά από την ανάποδη…
(33) μετοχές γνώρισαν απώλειες μεταξύ 5% και 20%, με τις (20) εξ αυτών από το -9% και πάνω…
Τραγική η εικόνα της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ στο -11,38% και στην αποτίμηση των 29,2 εκατ. ευρώ σε μία ακατανόητα προσβλητική για τους επενδυτές μετόχους της υποτιμητική διαδικασία όμοια της οποίας δύσκολα μπορεί κανείς να συναντήσει.
=======
Η ΕΙΔΗΣΗ: Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης επισήμανε πως η υφιστάμενη διαδικασία για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια δεν πρόκειται να συνεχιστεί.
Αντ’ αυτού, εξήγησε, θα πραγματοποιηθεί νέος διαγωνισμός, με σωρεία αλλαγών στους όρους προκήρυξης.
Μάλιστα, αποκάλυψε πως η κυβέρνηση εξετάζει τη συμμετοχή του δημοσίου στον επενδυτικό φορέα, ο οποίος θα πλειοδοτήσει στη διαγωνιστική διαδικασία.
Παράλληλα, κατέστησε πιθανή τη μείωση της χρονικής έκτασης της παραχώρησης.Ως προς το σύνολο των αποκρατικοποιήσεων, δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση δεν θα αναιρέσει τις ήδη συντελεσθείσες ιδιωτικοποιήσεις.
Ωστόσο, προανήγγειλε την επανεξέταση των εν εξελίξει και των μελλοντικών διαγωνισμών.Τέλος, σχετικά με το Ελληνικό, ο Γ. Σταθάκης επισήμανε πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αναθεώρησης των όρων παραχώρησης.
======
ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ σχολιάζουν:
Η Αγορά, μετά το ανοδικό ξέσπασμα της Τρίτης, προσπαθεί να αποτιμήσει τη συμφωνία της Παρασκευής, καθώς όπως και το ίδιο το Υπουργείο οικονομικών παραδέχεται είμαστε σε “αχαρτογράφητα ύδατα” αναφέρει ο Νίκος Σακαρέλης.
Βήμα – βήμα πλέον το Χ.Α. θα παρακολουθεί την ποσοτικοποίηση αλλά και την υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων και των δεσμεύσεων. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τυχόν εσωκομματικές διαφωνίες αλλά και το πώς θα τις αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση.
Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων η Κυβέρνηση θα εκπέμψει θετικό σήμα με την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων σε εξέλιξη.
Στις τραπεζικές μετοχές αναμένεται με ενδιαφέρον το πότε η ΕΚΤ θα δέχεται και πάλι τα τραπεζικά ομόλογα ως ενέχυρο, προκειμένου τα Πιστωτικά Ιδρύματα να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ και όχι από τον ΕLA. (0,1% επιτόκιο versus 1,55%).
Ταυτόχρονα η Αγορά ελπίζει να μην υπάρχουν άλλες διαρροές καταθέσεων, ενώ τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων από το οικονομικό επιτελείο.
Την τρέχουσα εβδομάδα οι επενδυτές θα εστιάσουν και στα αποτελέσματα των ΟΤΕ και Ελληνικών Πετρελαίων. Τα αποτελέσματα θα είναι επηρεασμένα από την πολιτική αβεβαιότητα που υπήρξε στο δ΄τρίμηνο αλλά ενδιαφέρον θα έχουν και οι εκτιμήσεις των διοικήσεων για το 2015.
Αναδιαρθρώσεις δεικτών όπως του Stoxx 600 (23/3) αλλά και πιθανές του MSCI Greece (27/2) ή του FTSE (Μάρτιος) αναμένεται να επηρεάσουν την Αγορά.
Τεχνικά και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Wealth Financial Services, ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει στήριξη στις 910 και στις 880 μονάδες ενώ οι αντιστάσεις τοποθετούνται στις 950 μονάδες και 975 μονάδες, επίπεδα που για να διασπαστούν θα απαιτήσουν αύξηση του όγκου συναλλαγών.
======
ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ: Νέα βελτίωση καταγραφόταν και χθες σε όλη την καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων λόγω της  συμφωνίας Ελλάδος με ΕΕ… παρά το ράλι που σημειώθηκε προχθές 24 Φεβρουαρίου.
Το ρίσκο χώρας μειώνεται άρα εύλογα εκδηλώνονται αγορές που ωστόσο δεν έχουν μαζικότητα ή μεγάλους τζίρους. Γεγονός πάντως είναι ότι έχει σημειωθεί μεγάλη βελτίωση.
Είναι ενδεικτικό ότι το 3ετές ελληνικό ομόλογο έχει απόδοση 12,43% από 17,4% την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου.
Η ελληνική 10ετία λήξης 2025 βρίσκεται μεταξύ 65,85 με 67,25 μονάδων βάσης με απόδοση αγοράς 8,71% και απόδοση πώλησης 8,44%.
Η ελληνική 10ετία σημείωσε υψηλά με απόδοση 11,8% στις  2 Φεβρουαρίου του 2015. Το χαμηλό ετών είναι στο 5,47% τον Ιούνιο και τέλη Αυγούστου του 2014.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφωνόταν στις 823 από 844 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark διαμορφώνεται στις 1693 μ.β. σημείωσε νέα άνοδο από 1592 μ.β.  και δουλεύει ως εξής:-
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 16,93% ή 1,69 εκατ δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
======
TROMAKTIKO: Αντιμέτωποι με ένα τρομακτικό και τεράστιο έλλειμμα-βόμβα στο συνταξιοδοτικό τους σύστημα, βρίσκονται οι Αμερικανοί πολίτες, σύμφωνα με μελέτη του Employee Benefit Research Institute (EBRI).
Βάσει της μελέτης, στο σύνολό τους, τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ, των οποίων ο «αρχηγός» είναι μεταξύ 25 και 64 ετών, αντιμετωπίζουν συνταξιοδοτικό έλλειμμα της τάξης των 4,13 τρισ. δολαρίων. Δηλαδή τα χρήματα που αποταμιεύουν με οποιοδήποτε τρόπο υπολείπονται των συνταξιοδοτικών αναγκών κατά 4 τρισ.
======
ΛΑΜΔΑ: Η αμκ είχε γίνει με τιμή ανά μτχ στα 4,2500 ευρώ ενώ τα ξένα κεφάλαια τοποθετήθηκαν στη τιμή των 4,8500 πριν 8 μήνες ακριβώς και για ποσοστά συνολικά 13,6% λίγο πριν την αμκ…
Eνόψει της διαφαινομένης επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ και της εμπλοκής που φοβόταν η αγορά στο ζήτημα της ανάπλασης του Ελληνικού ξεκίνησαν οι πωλήσεις που έφεραν την τιμή της μετοχής της κάτω και από τα 2,70 και 2,50 ευρώ!!!. Και αντί να αγοράζει κανείς ή αν μη τι άλλο να διατηρεί τις θέσεις τους… ξεπούλαγε…
Χωρίς να κοιτάζει τα θεμελιώδη της, έστω και χωρίς το Ελληνικό… Βγήκε όμως η απόφαση του ΣτΕ και… πέταξε για τα καλά το πουλάκι…
Στα 4,3500 τώρα, ενώ χθες δοκίμαζε την διάσπαση και των 4,6000 ευρώ. Τα οποία θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν…
======
Χ.Α. – ΑΓΟΡΑ – Η είδηση: Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, ο βετεράνος των αγορών και κορυφαίος της Τempleton, o γνωστός Μαρκ Μόμπιους, με δηλώσεις του σε συνέδριο που έγινε στο Βερολίνοπροχθές, ουσιαστικά παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, αναφέροντας ότι θα κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της.
Σε συνέδριο στο Βερολίνο, λοιπόν, ο Μαρκ Μόμπιους ανέφερε ότι είναι πολύ αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας και πιστεύει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, θα προχωρήσει στις απαραίτητες για την κοινωνία και την οικονομία μεταρρυθμίσεις και συγχρόνως ότι θα κυνηγήσει όλο το μαύρο και αδήλωτο χρήμα, που βρίσκεται εκτός χώρας.
Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον γκουρού των διεθνών αγορών, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα και να ασκήσει δικαιότερη κοινωνική πολιτική που έχει ανάγκη η χώρα.
Τέλος, ο Μόμπιους αναφέρθηκε και στην πτώση του ευρώ, δηλώνοντας ότι η υποχώρησή του έναντι του δολαρίου, θα βοηθήσει και την Ευρώπη και την Ελλάδα [από τον ειδικό συνεργάτη της στήλης].
======
ΦΡΛΚ: Δημοσίευσε και είναι προς τιμή του από τους πρώτους τον ετήσιο ισολογισμό του και τώρα ο καθένας γνωρίζει αυτά που θα ήθελε έγκαιρα και χωρίς να περιμένει στις 31 Μαρτίου 2015 για να ψάχνει να τον βρίσκει,
ΦΡΛΚ(Ι): Μόνο από αυτή την κίνηση κερδίζει πολλούς πόντους αξιοπιστίας… Διαβάστε και τις σχετικές αναφορές στις επόμενες σελίδες μας σε ειδικό πλαίσιο.
======
JP Morgan: Στην αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η JP Morgan, μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων για την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.Όπως επισημαίνει σε νέα 12σέλιδη έκθεσή της, ημερομηνίας 25/2 και υπό τον τίτλο “Closer to the End Game”, αναβαθμίζει ως εξής τη σύσταση των ελληνικών τραπεζών:
– Σε Overweight την Εθνική – Σε Neutral την Alpha Bank – Σε Neutral την Πειραιώς. Όπως υποστηρίζει η JP Morgan, το φινάλε της πολιτικής αναταραχής στην Ελλάδα πλησιάζει, γεγονός που δύναται να παράσχει θετικό momentum στα ελληνικά assets.
======
ΧΠΑ:Έντονα πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης, κατά την οποία ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 9,45% και ο FTSE 25 κατά 2,97%.
Σύμφωνα με τη SOLIDUS ΑΕΠΕΥ τα premium των ΣΜΕ του FTSE 25 Μαρτίου βρέθηκαν στα επίπεδα του 0,73% και καθορίζονταν στη διαδρομή μεταξύ των 272 και των 282,75 μονάδων.
Oι συναλλαγές μειώθηκαν στα 7756 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25 ενώ οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν στα επίπεδα των 39802 συμβολαίων.
Στα μετοχικά ΣΜΕ οι συνολικές συναλλαγές μειώθηκαν στα 87671 συμβόλαια, ενώ ξεχώρισε η ΔΕΗ με κέρδη της τάξεως του 9,01%.
Στα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί μετοχών διακινήθηκαν 83.649 συμβόλαια, ενώ το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο Συμβόλαιο Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) επί των μετοχών της Πειραιώς διακινώντας 26.140 συμβόλαια.
Στα ΣΜΕ επί της Alpha Bank διακινήθηκαν 10.183 συμβόλαια, στην Εθνική 19.404 , στην Eurobank 18.474, στην Marfin Investment Group 1.895, στον ΟΤΕ έγιναν 2.893 συμβόλαια, στη ΔΕΗ έγιναν 2004, στον ΟΠΑΠ έγιναν 991, στην Coca Cola HBC 20

Στην ΕΧΑΕ έγιναν 278 συμβόλαια, στην Τιτάν έγιναν 110 συμβόλαια, στη Viohalco 31, στην Μυτιληναίος 200, στα ΕΛΠΕ 212, στην MΟΗ 169, στην ΕΥΔΑΠ 11, στη Μέτκα 43 συμβόλαια, στη ΓΕΚ 256, στην Ελλάκτωρ 80,

Στην Ιntralot 57, στη Folli Follie 85, στη Jumbo 55, στη Frigoglass 2, στον ΟΛΠ 8, στη Σωληνουργεία Κορίνθου 16, στη Grivalia Properties 17, στην Τέρνα Ενεργειακή 15, ενώ δεν έγιναν συμβόλαια στη Σιδενόρ.

======
ΧΑ-ΣΧΟΛΙΟ: Η δεύτερη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, ξεκίνησε με μικτή εικόνα και εναλλαγές προσήμων, για τον Γενικό Δείκτη και εξελίχθηκε σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση, που ξέφυγε αρκετά από τα όρια της αναμενόμενης και κατά πολλούς λογικής διόρθωσης.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει λογική στις κινήσεις που ακολουθούν οι Αγορές, δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία ότι οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα αποτελέσουν “σηματωρό” για την βραχυπρόθεσμη τάση
Με τεχνικά ζητούμενο την παραμονή του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 880 μονάδων και του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 263 – 260 μονάδων.
Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής από τα παραπάνω επίπεδα, η κίνηση της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς ξεφεύγει από το απλό “profit taking” και επιστρέφουν σενάρια για αναζήτηση στηρίξεων σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.
======
TRAPEZES- XARAKES: Στις περιπτώσεις των Πειραιώς και Eurobank, η τεχνική εικόνα δείχνει σχετικά επιβαρυμένη και πάρα πολλά θα κριθούν από τις αμέσως επόμενες στηρίξεις που εντοπίζονται, για την Πειραιώς στα 0,60 ευρώ και για την Eurobank στα 0,15 ευρώ.
ΕΤΕ: Στην περίπτωση της Εθνικής και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, Αν θέλει να πείσει για την τάση της θα πρέπει να κρατήσει τα 1,47 ευρώ, για να θεωρηθεί επιβεβαίωση. Τα 1,60 κοντινή και τα 1,70 ευρώ κύρια αντίσταση, που ουσιαστικά μόνο κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να δώσει συνέχιση. Καθοδική διάσπαση των 1,47 ευρώ, μπορεί να μας φέρει στα 1,36 ευρώ.
======
ΔΕΗ: Διαβάσαμε πολύ πρόσφατα… Στα 6,20 ευρώ από 13,20 πριν μειώνει την τιμή-στόχο για την μετοχή της η IBG σε σχετική έκθεση στην οποία υποβαθμίζει την σύσταση σε Hold, από Buy.
Oπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η χαμηλή «ορατότητα» λόγω της μακροοικονομικής αβεβαιότητας αλλά και η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης βαραίνουν στην αποτίμηση της Επιχείρησης.
ΔΕΗ(Ι): Συνεχίζουμε… Στα 6,10 ευρώ από 6,90 πριν μειώνει την τιμή-στόχο για την μετοχή της η Citigroup σε έκθεση στην οποία υποβαθμίζει τη σύσταση σε Neutral από Buy.
O διεθνής οίκος αποδίδει την πτώση της τιμής της μετοχής στους κινδύνους που συνδέονται με την ελληνική οικονομία παρά με την ίδια την εταιρία.
ΔΕΗ(ΙΙ): Κι αυτά δεν τα αναφέρουμε για να… καταλογίσουμε ευθύνες στους αναλυτές των δύο οίκων, που έχουν την δική τους άποψη-εκτίμηση. Με την μετοχή της στο +3,22% την Πέμπτη, στο +13,72% προχθές και στο +9% χθες στα… 7,5000 ευρώ.
Αλλά για να δείξουμε ότι στο χρηματιστήριο ο δρόμος είναι μοναχικός… Εναπόκειται στο κάθε επενδυτή το πως θα πορευτεί σε αυτό… Μελέτη, όσφρηση και ψυχολογία… Τάχεις προχωράς, δεν τάχεις, τότε… κοίταξε μη χάσεις τα λεφτάκια σου…
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017