ΧΑ: Παράγωγα και… αγκάθια έριξαν τους δείκτες - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΧΑ: Παράγωγα και… αγκάθια έριξαν τους δείκτες

15.05.2015 18:20
Ρευστοποιήσεις σε τράπεζες (πτώση 5,9% για τον κλαδικό δείκτη) και blue chip μετά τη λήξη της σειράς παραγώγων και με την διαπραγμάτευση να κορυφώνεται. Αντιστάθηκε μόνο η Coca Cola. Τι έδειξε η μείωση του όγκου συναλλαγών. Οι αντιστάσεις στις τράπεζες.

Στο αμέσως προηγούμενο, μετασυνεδριακό, σχόλιο, η στήλη μεταξύ άλλων ανέφερε: “Παρά τις ‘φιλότιμες’ προσπάθειες των ενεργών παικτών να δείξουν ότι ‘κάτι κινείται’, όσον αφορά τις επικείμενες εξελίξεις και ότι αυτοί που αγοράζουν στην παρούσα φάση, κάτι παραπάνω γνωρίζουν, θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς, δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε σκέψεις τοποθετήσεων, αν δεν ‘ξεκαθαρίσει το τοπίο’.

Αντίθετα μάλιστα και σύμφωνα με τους περισσότερο απαισιόδοξους, η τρέχουσα ειδησεογραφία σε καμία περίπτωση δεν συνηγορεί για αύξηση της διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου. Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι αύριο είναι η λήξη των συμβολαίων Μαϊου, αμέσως μετά και κυρίως στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας (αν συνεχιστεί η ειδησεογραφική ‘ανομβρία’), δεν αποκλείεται η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να εγκαταλείψει την πλάγια τάση – συσσώρευση και να επιδοθεί σε κίνηση εκτόνωσης, προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση, σαν αποτέλεσμα της κόπωσης η οποία διακατέχει όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου”.

Η σημερινή, καθαρά πτωτική, συνεδρίαση ήλθε απλά να επιβεβαιώσει τους φόβους του γράφοντος, αλλά και των ξένων διαχειριστών που συνεχίζουν να παραμένουν με την πλευρά των πωλητών, γνωρίζοντας ότι η Κυβέρνηση για να προχωρήσει στην επίτευξη συμφωνίας, όχι μόνο πρέπει να απεμπολήσει, σχεδόν, το σύνολο των προεκλογικών της δεσμεύσεων, αλλά να προχωρήσει και σε σημαντικές υπαναχωρήσεις που θα εγείρουν εγχώριο πολιτικό ζήτημα.

Άλλωστε η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του Κυβερνώντος κόμματος, όχι μόνο δεν άφησε περιθώρια αμφιβολιών, αλλά επιβεβαίωσε όσους “διορατικούς” συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά με τους Δανειστές, αλλά ακόμα σκληρότερα με το “εσωτερικό” της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το σημερινό δημοσίευμα από το CNBC, που μεταξύ άλλων αναφέρει: “Η αντιμνημονιακή Κυβέρνηση της Ελλάδας μπορεί να νομίζει πως πιέζεται από τους διεθνείς Πιστωτές της, όμως αυτή η πίεση μπορεί να είναι τίποτα μπροστά στις πιέσεις που θα αντιμετωπίσει από τους ψηφοφόρους της Χώρας”.

Από κοντά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας που επέστρεψε δριμύτερος, κάνοντας λόγο πως “η προοπτική της ρήξης πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι, γιατί αυτά που μας ζητούν οι άλλοι είναι πράγματα πολύ δύσκολα”.

Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή σημαντική υποχώρηση, δεν ήταν αποτέλεσμα επιθετικών πωλήσεων, αλλά απόλυτης ανυπαρξίας αγοραστών και αυτό επιβεβαιώνεται και από τον εξαιρετικά χαμηλό τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

Έτσι για πολλοστή φορά και η σημερινή συνεδρίαση, όχι μόνο επιβεβαίωσε την κάκιστη “ποιότητα” και την βραχυθεσμοπάθεια όσων επιχείρησαν την τελευταία ανοδική κίνηση, αλλά και τα σενάρια των “υποψιασμένων” που υποστήριζαν ότι το τελευταίο ανοδικό κύμα είχε δύο μόνο λόγους. Την λήξη των συμβολαίων Μαϊου, που έγινε σήμερα και την προσπάθεια “ξεφορτώματος χαρτιών” για όσους θα πίστευαν ότι κάτι αλλάζει.

Άλλωστε μία προσεκτικότερη ματιά στο ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη, καθιστά περισσότερο από εμφανές το “άδειασμα” της Αγοράς, με την λήξη των συμβολαίων, σειράς Μαϊου. Απλά, η μερική δραστηριοποίηση των πωλητών, μετά τις 15.48, επιδείνωσε ακόμα περισσότερο το κλίμα, καθώς στην πλευρά όσων ρευστοποιούσαν προστέθηκαν και οι αγοραστές των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων.

Η σημερινή εικόνα του Γενικού Δείκτη

Εκτός και αν αυτοί που ρευστοποιούσαν σήμερα, έχουν υπ΄ όψιν τους κάποιο “μποναμά” που ετοιμάζει η Fitch. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, αργά το απόγευμα, είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από τον οίκο, με πρόσφατη την υποβάθμιση σε “CCC”.

Μάλλον “γκρίζες” και οι λίγες ειδήσεις, που “είδαν” σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Τις εκτιμήσεις του για την πορεία της διαπραγμάτευσης, με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις μεταξύ της Αθήνας και των Θεσμών, παρουσίασε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος Πολ Τόμσεν στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ παρουσία της γενικής διευθύντριας, Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, o Πολ Τόμσεν μίλησε για “βελτίωση και μια μικρή πρόοδο στα διαδικαστικά της διαπραγμάτευσης, αλλά η κατάσταση απέχει ακόμη από το να χαρακτηριστεί ιδεώδης”.

“Η Γερμανική Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αναμιχθεί σε ζητήματα που αφορούν στη σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν και πρόσθεσε ότι “η Ελλάδα δεσμεύεται από την συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών, οι διπλωματικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό καλούνται να επιστρέψουν αδιάθετες δαπάνες.

Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά στοιχεία, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, μία εβδομάδα που διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 3,21%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ολοκλήρωσε την εβδομάδα με απώλειες 8,61%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε σε απώλειες 1,72%, ενώ ο Τραπεζικός αύξησε τις απώλειες στο 34,18%. Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών, μειώθηκε κατά 17% και διαμορφώθηκε στα 77 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή εβδομάδα, μείωσε την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. κατά 1,65 δισ ευρώ.

Η πορεία του τραπεζικού δείκτη το 2015

Ευνόητο είναι πως η σημερινή συνεδρίαση ισχυροποίησε έτι περαιτέρω τις υπάρχουσες αντιστάσεις για τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους. Στην περίπτωση της Alpha Bank, αποφασιστικές αντιστάσεις θεωρούνται τα0,3550 και 0,3680 ευρώ, για την Εθνική τα 1,27 και 1,30 ευρώ, για την Eurobank τα 0,1570 και 0,1730 ευρώ και για την Πειραιώς η ζώνη 0,4880 – 0,50 ευρώ.

Μικρή αύξηση των αποδόσεων παρατηρήθηκε στην Αγορά ομολόγων, κυρίως στις κοντινές λήξεις: 10ετες (10,34%), 5ετες (14,55%) και 3ετες (20,28%).

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017