ΧΑ: Εσπασαν τα κοντέρ σε τράπεζες και Γενικό Δείκτη…

ΧΑ: Εσπασαν κοντέρ σε τράπεζες και Γενικό Δείκτη

 

Κέρδη πάνω από 20% για Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική έφεραν την τρίτη μεγαλύτερη άνοδο της χρονιάς για το Γενικό Δείκτη. Η ενδοσυνεδριακή εξαέρωση και το εντυπωσιακό φίνις. Πώς διαμορφώνεται τώρα η τεχνική εικόνα. Τι απαιτείται για να αλλάξει τάση.

Μπορεί από το σημερινό Eurogroup να μην “βγήκε λευκός καπνός”, όμως τόσο οι Διεθνείς Αγορές (για πρώτη φορά), όσο και η εγχώρια Αγορά μετοχών και ομολόγων “είδαν” θετικά βήματα και όλοι εύχονται οι προσδοκίες να μην διαψευστούν για πολλοστή φορά, όπως έχει γίνει ουκ ολίγες φορές το τελευταίο τετράμηνο.

Η μόνη διαφοροποίηση που ενισχύει το θετικό σενάριο, είναι ότι στην παρούσα φάση και οι διεθνείς Αγορές και κυρίως η Ευρώπη, δείχνουν να έχουν θετικό felling, όσον αφορά την επίλυση του Ελληνικού ζητήματος.

Ξεκινώντας με τα εντυπωσιακά στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό +9% του Γενικού Δείκτης είναι η τρίτη μεγαλύτερη άνοδος για το τρέχον έτος, με τις αμέσως μεγαλύτερες να έχουν σημειωθεί στις 24/2 (+9,81%) και 3/2 (+11,27%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Εννοείται ότι το +20,79% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας, ενώ ήταν και η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος των τελευταίων 25 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 8/5/2013 (+25,81%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση τα είχε όλα. Δηλαδή αξιοσημείωτο τζίρο, ενδοσυνεδριακή “εξαέρωση” στην είδηση ότι το σημερινό Eurogroup δεν έβγαλε απόφαση και παραπέμπει στους Θεσμούς,αλλά και κλείσιμο πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας, αφήνοντας θετικές παρακαταθήκες για την συνέχεια, τουλάχιστον για τα “πληρωμένα” χαρτοφυλάκια.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, “η πρόταση που έστειλαν οι Έλληνες είναι λάθος πρόταση. Αυτή την στιγμή είμαστε στο σκοτάδι”, δήλωσε Ευρωπαίος Αξιωματούχος σύμφωνα με τους Financial Times. Η Αθήνα κατάφερε τελικά να στείλει την σωστή αντιπρόταση προς τους θεσμούς, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε αύξηση του ορίου ELA για τις Ελληνικές Τράπεζες για τρίτη φορά μέσα σε έξι μέρες, όπως δήλωσε τραπεζική πηγή στο Reuters. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ELAαυξήθηκε γύρω στα 1,3 δισ. ευρώ.

Όμως, σε μία ακόμη έκτακτη χρηματοδότηση προς τις Ελληνικές Τράπεζες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο όπως υπογραμμίζουν τραπεζικές πηγές θα αποφασίσει τις επόμενες ώρες νέο “άνοιγμα” του ELA.

“Μόνο όταν οι Θεσμοί δώσουν σύσταση, θα μπορέσουν οι Υπουργοί Οικονομικών και οι Ηγέτες να λάβουν απόφαση για την Ελλάδα”, τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος προκειμένου να ληφθεί οριστική απόφαση για την Ελλάδα αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως αν δεν υπάρξει σήμερα συμφωνία,θα πρέπει να γίνει το παν ώστε να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με Ευρωπαϊκές Πηγές που επικαλείται το Reuters “η Ελληνική πρόταση συνιστά ένα ‘λογικό’ κείμενο το οποίο μπορεί να είναι βάση για συζητήσεις”. Οι ίδιοι ωστόσο επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο να υπάρξει τελική απόφαση σήμερα, αλλά μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

“Οι Θεσμοί θα δώσουν πρώτα τη γνώμη τους για τις προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup και αφού προηγουμένως μετείχε στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους Μάριο Ντράγκι, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ και Ντ. Τούσκ. “‘Ηλθαν αργά με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να αξιολογηθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα”, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

“Οι Θεσμοί θα εξετάσουν τις Ελληνικές προτάσεις και θα καταλήξουν σε εισήγηση προς το Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει ξανά αυτή την εβδομάδα”, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Dombrovskis αλλά και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αμέσως μετά την σύντομη συνεδρίαση του Eurogroup ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μέσω twitter έστειλε το μήνυμα ότι οι Ελληνικές προτάσεις είναι καλοδεχούμενο βήμα αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά με τους θεσμούς. O ίδιος πρόσθεσε ότι θα το Eurogroup θα συνεδριάσει ξανά για την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα. “Χρειαζόμαστε ένα deal την τρέχουσα εβδομάδα”, τόνισε.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερα αυξημένη κινητικότητα στην Αγορά Παραγώγων, όπου το συμβόλαιο του δείκτη κινήθηκε με αξιοπρόσεκτο premium, ενώ “επιχορηγήθηκε” και από σημαντικό “short covering”.

Εντυπωσιακό από την Παρασκευή (το είχε επισημάνει η στήλη) έως και σήμερα το premium για τα Σ.Μ.Ε. επί Τραπεζικών τίτλων, με την μεγαλύτερη υπερτίμηση να εμφανίζει ο τίτλος της Πειραιώς, καθώς είναι η μετοχή που έχει υποστεί και τις συντριπτικότερες απώλειες.

Επιστροφή των αγοραστών, με σχετικά αυξημένο τζίρο και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την “ευδιάκριτη” συρρίκνωση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα: 10ετες (10,46%), 5ετες (15,94%) και 3ετες (23,09%).

Από την άλλη, δεν θα έπρεπε να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι στην ενδοσυνεδριακή διόρθωση της Αγοράς, ο τίτλος του ΟΠΑΠ βρέθηκε να υποχωρεί έως και 2,78%, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ έως και 6,27%), σαφέστατη ένδειξη ότι συνεχίζεται η αποχώρηση ξένων χαρτοφυλακίων που φοβούνται την “επόμενη μέρα” από την επερχόμενη φοροκαταιγίδα.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ένα ακόμα πλήγμα στις Ελληνικές Επιχειρήσεις (εισηγμένες και μη) θα είναι η έκτακτη φορολογία που ετοιμάζει η Κυβέρνηση. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που δεν αποκλείουν νέο κύμα μεταφοράς εδρών Επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Οι υπόλοιπες, απλά θα συνεχίσουν να εμφανίζουν λογιστικές καταστάσεις με ζημίες στην “τελική γραμμή”.

——————

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, “Daily position short, stop 248”.

Το θέμα είναι πως η Αγορά θα καταφέρει να αναιρέσει την μεσοπρόθεσμη πτωτική της τάση, μιας και κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο με επιβεβαιωμένη κατοχύρωση των 858 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη. O ταλαντωτής μας είναι σε πολύ καλή περιοχή για αντιστροφή.

* ,