ΧΑ: Αγορά για γρήγορους και για σκέτα τσακάλια…

Το πάγωμα των διαδικασιών των αποφάσεων για την λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έφερε τα πάνω κάτω στην εγχώρια αγορά, η οποία για μια ακόμα φορά φέτος αύξησε την μεταβλητότητα της δείχνοντας πόσο εύθραυστη παραμένει η επενδυτική ψυχολογία.

Αντίστοιχα στην αγορά ομολόγων ότι χτίστηκε στα ελληνικά κρατικά ομόλογα τους τελευταίους δύο μήνες αναθεωρήθηκε γρήγορα προς τα κάτω (7,25% από 6,35%) προσγειώνοντας την αισιοδοξία και μεταθέτοντας τις ελπίδες για μια πιθανή αναβάθμιση του αξιόχρεου σε μεταγενέστερο χρόνο.

Αν και την Παρασκευή η εικόνα επέστρεψε σε θετικό έδαφος το αποτύπωμα της απότομης και έντονης μεταβλητότητας αποτελεί στοιχείο προβληματισμού ως φαινόμενο που φανερώνει την ταυτότητα γρήγορων επενδυτών ή κεφαλαίων που χάνουν γρήγορα την υπομονή τους.

Η παράμετρος αυτή παραμένει η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής αγοράς. Το 2015 είχε σαν σημείο αναφοράς των κινήσεων των επενδυτών την «εμπιστοσύνη». Η φετινή χρονιά έκανε μεν ένα βήμα ωριμότητας, πριμοδοτώντας όσες εταιρίες είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα και επιχειρηματική συνέπεια, έδειξε ωστόσο ότι η εμπιστοσύνη έχει ακόμα δρόμο ώστε να φθάσει σε ένα βαθμό αποκατάστασης που να αντιμετωπίζει ψυχραιμότερα καταστάσεις και γεγονότα που έχουν δρόμο μπροστά τους.

Φαίνεται ακόμα πως ο πολιτικός παράγοντας παραμένει κυρίαρχος στην διαμόρφωση της κατεύθυνσης της τάσης λειτουργώντας ενδεχομένως ανασταλτικά σε επενδυτικά κεφάλαια διαφορετικής λογικής ως προς την παρουσία τους στην ελληνική αγορά.

Κάπως έτσι τελειώνει το 2016 που για τους παρατηρητές των στατιστικών του ΧΑ θα δείχνει μεν μια οριακή διαφορά, -σχεδόν σταθεροποίησης- από το περυσινό κλείσιμο, κρύβει ωστόσο ισχυρές επιμέρους διακυμάνσεις που κάθε άλλο παρά ηρεμία και σταθερότητα υποδηλώνει (ΣΧΟΛΙΑ από τον Μάνο Χατζηδάκη και το εβδομαδιαίο του…).

…………………………………………….

Γράφαμε προχθές στον πρόλογο της αναφοράς για την συνεδρίαση της Τετάρτης (14/12 με τον γδ στο -3,21%)…

 • ” Βέβαια, να μην ξεχνάμε ότι…σήμερα ΕTΣI και “αύριο” μπορεί να έχουμε ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ… “…

Στο +4,22 % σήμερα και μάλιστα με… Γιουβέτσι εξαιρετικά επιτυχημένο με όλα τα καλούδια να το περιβάλλουν στο σερβίρισμά του…

Δεν χάρηκαν για πολύ οι μαυροφόρες… Τα τερματικά, απλά έχουν ζαλισθεί και δεν προλαβαίνουν να αποτυπώσουν τα συναισθήματα traders και παικτών…

ΑΝΟΔΟΣ 4,12% για τον ΓΔ στις 639,64 μονάδες, με τον τζίρο στα 73,8 εκατ. ευρώ (συν πακέτα 80,3 εκατ. εκ των οποίων  τα 76 εκατ. ευρώ ήσαν της ΙΟΝΑ) και με τον ΔΤΡ στο +9,27% στις 861,37 μονάδες… Στο +3,7% στις 1725,41 μον. ο FTSE25.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Συνεχής εδώ και μερικές εβδομάδες η στενή παρακολούθηση-κάλυψη τους από τον μ/μ για ευνοήτους λόγους… Επανήλθαν γερά στο ταμπλό σήμερα, κάτι το αναμενόμενο άλλωστε…

 • Η ΕΤΕ με την διάσπαση του 0,2410-0,2420 φεύγει για πάνω, η ΑΛΦΑ πρέπει να σπάσει τα 1,8800-1,9200 για τον δικό της αποχαιρετισμό και η ΕΥΡΩΒ έχει μπροστά της τα 0,6900 – ο,7100.
 • Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ έχει τα 0,2200 ευρώ…. ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ στην ΑΤΤΙΚΗΣ…
 • ΣΤΟ +12,21% η ΑΛΦΑ στα 1,9300 ευρώ με τζίρο 17, εκατ. ευρώ… Στο +9,44% στα 0,2550 η ΕΤΕ
 • Στο +7,5% η ΠΕΙΡ στα 0,2150 και +4,83% στα 0,6730 ευρώ για την ΕΥΡΩΒ…

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΑΝ με τις αποδόσεις τους και οι: ΜΕΤΚΑ, ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΟΛΠ… Αλλά και οι ΚΥΠΡ, ΦΡΛΚ, ΠΛΑΘ…

ΠΕΤΑΕΙ το «πουλέν» του μ/μ: Περί της μετοχής της Μotor Oil (+7,27% στα 13,4200 ευρώ με 2,5 εκατ. ευρώ) φυσικά ο λόγος που πιάνει σήμερα 13άρι βαδίζοντας στα βήματα της… ΜΠΕΛΑ. Αντιλαμβάνονται πλέον και οι επενδυτές των ΕΛΠΕ που παρεπονούντο για…μεροληπτική αντιμετώπιση ότι εμείς στον μ/μ τα γράφαμε όσα υποστηρίζαμε, γιατί απλά μπορούμε -κατά το δυνατόν- να ξεχωρίζουμε τις εκάστοτε πρωταγωνίστριες. (άλλωστε “αύριο”, μπορεί να είναι η σειρά των ΕΛΠΕ, όπως και είχε προυπάρξει…)

ΘΟΡΥΒΗΘΗΚΕ από τις έντονες διαμαρτυρίες των θεσμικών διαχειριστών και φοβούμενος τις συνέπειες αδειάσματος προσπαθεί να μετριάσει τις εντυπώσεις. ‘Αλλωστε στο ταμπλό είναι ο μετρ του είδους… Καλοδεχούμενα επομένως τα συν 11,41% για την ΜΕΤΚΑ, ενώ στον ΜΥΤΙΛ (+9,25% στα 6,38000) πίνουν νερό στο όνομά του… Και πολύ καλά κάνουν… Να κερδίζουν όλοι οι επενδυτές θέλουμε.

BEBAIA μιλάμε για… τρελλό στήσιμο, όχι αστεία… Τράβηγμα της ΜΕΤΚΑ με Premium για να βγουν αγοραστές στον ΜΥΤΙΛ και να σπάσουν την αντίσταση, για ευνοήτους λόγους…

ΜΕ ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ 6μήνου στα 0,1400 ευρώ η ΚΥΠΡ έδωσε σήμερα την αναμενόμενη αντίδραση γιατί πλησιάζουν και οι ημερομηνίες… Στο + 8,13% στα 0,1330 ευρώ με τζίρο 505,5 χιλ. τμχ, ενώ είχαν προηγηθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις συναλλαγές σχεδόν 53 εκατ. τμχ…

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Δεν έχει τελειώσει η ταλαιπωρία στον κλάδο, που θα συνεχισθεί. Μάλιστα, εάν πέσει και το πρόστιμο που εικάζεται, μέχρι που θα παραδώσουν (οι περισσότεροι) τα κλειδιά του “μαγαζιού” τους στον αρμόδιο υπουργό.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (1): Για να αντιληφθείτε την τραγικότητα της κατάστασης, απλά να σας αναφέρουμε ότι στελέχη μεγάλου ομίλου υπό τον φόβο φυλάκισης έφυγαν άρον άρον από την Σαουδική Αραβία. Κι αυτό γιατί -εκτός του ότι ήσαν απλήρωτοι οι άνθρωποι- δεν είχαν πληρωθεί τα ενοίκια των οικιών όπου διέμεναν και που για την Σ.Αραβία= φυλάκιση των ενοίκων…

ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ: Ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τον κινητό μέσο των 30 ημερών στην συνεδρίαση της Πέμπτης ξεκινώντας την ανάκαμψη του από την κομβική ζώνη των 600 μονάδων.

 • Η γρήγορη απόσταση που πήρε από τα τοπικά χαμηλά της Παρασκευής έχει προσδώσει χαρακτηριστικά διόρθωσης στην πτωτική κίνηση από τις 650 μονάδες το οποίο φάνηκε και στην φθίνουσα πορεία των συναλλακτικών τζίρων κατά την διάρκεια της εβδομάδας.
 • Μάλιστα στα ωριαία διαγράμματα τιμών όλη συνεδρίαση της Πέμπτης έχει χαρακτηριστικά πυθμένα (island reversal) με δύο ημερήσια διαγραμματικά κενά που δείχνουν την δυναμική της τάσης και την αντεπίθεση των αγοραστών στο ξεκίνημα των συναλλαγών της Παρασκευής.
 • Το ντέρμπι και η κρισιμότητα των επιπέδων φάνηκε και στην συμπεριφορά του MACD ο οποίος γύρισε πτωτικός την Πέμπτη για να επανέλθει την Παρασκευή αναιρώντας το πτωτικό σήμα.
 • Ο MACD έχει αποδείξει ότι αποτελεί πρόδρομο δείκτη για τους άλλους κλασσικούς κινητούς μέσους, ειδικά σε έναρξη πτωτικής κίνησης.
 • Επομένως με την αναίρεση του πτωτικού σήματος οι πιθανότητες για προσέγγιση των φετινών υψηλών παραμένουν ακέραιες έχοντας πλέον και την συνδρομή των ταλαντωτών οι οποίοι έχουν αποφορτιστεί βελτιώνοντας το ανοδικό περιθώριο.
 • Το αν θα προλάβει ο Γενικός Δείκτης στις εννέα συνεδριάσεις που απομένουν ως το τέλος του έτους να κάνει υψηλότερη τιμή πάνω από τις 656 μονάδες θα εξαρτηθεί και από τους συναλλακτικούς όγκους οι οποίοι είθισται την περίοδο των εορτών μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς να συρρικνώνονται στερώντας ενδεχομένως ένας μέρος της αναγκαίας δυναμικής που απαιτείται.
 • Όπως και να έχει οι επόμενες συνεδριάσεις θα έχουν και στοιχεία window dressing καθώς το κλείσιμο του 2016 σημαίνει και κλείδωμα των αποτιμήσεων σε ισολογισμούς και χαρτοφυλάκια με βάση τον τελευταίο μήνα της χρονιάς.
* ,