Φόβοι για κραχ στην οικονομία – «Παγώνουν» πληρωμές, κατανάλωση – Τεράστια η ζημιά στον ελληνικό τουρισμό

ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Φόβοι για κραχ στην οικονομία – «Παγώνουν» πληρωμές, κατανάλωση – Τεράστια η ζημιά στον ελληνικό τουρισμό

http://www.imerisia.gr/

Μια πρωτόγνωρη κατάσταση ζει από σήμερα η ελληνική οικονομία. Η λήψη περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές και το «λουκέτο» στο τραπεζικό σύστημα προκαλούν εκτός από τρόμο σε εκατομμύρια πολίτες και πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας για τις επόμενες ημέρες, με άγνωστες συνέπειες για τους επόμενους μήνες.

Κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να μετρήσει τη ζημιά που θα προκληθεί στον τουρισμό, τις λιανικές πωλήσεις αλλά και στα έσοδα του κράτους αφού θεωρείται δεδομένη η στάση πληρωμών. Όπως επίσης δεν μπορούν να μετρηθούν οι επιπτώσεις στον τομέα των επενδύσεων και της εμπιστοσύνης των επενδυτών, Ελλήνων και ξένων, εξαιτίας της ανοικτής πληγής που θα υπάρχει ως μια χώρα σ’ αυτή την κατάσταση.

Τα δεδομένα που δημιουργούνται, πάντως, είναι τα εξής:

  1. Ο τουρισμός δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα εν μέσω μιας από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων ετών. Πληροφορίες απ’ όλη την Ελλάδα αναφέρουν ότι κάποιοι τουρίστες φεύγουν αλλά το χειρότερο είναι ότι ακυρώνονται κρατήσεις καθώς η αρνητική εικόνα που επικρατεί για την Ελλάδα στο εξωτερικό έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες ώρες. Μπορεί οι τουρίστες να εξαιρούνται από το όριο αναλήψεων εφόσον έχουν κάρτες που εκδόθηκαν στο εξωτερικό, ωστόσο, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν θεωρείται ιδανική για να κάνουν ομαλά τις διακοπές τους στη χώρα μας. Βεβαίως, είναι δεδομένο ότι διαλύεται για φέτος ο εσωτερικός τουρισμός καθώς οι Ελληνες θα προτιμήσουν να αποφύγουν τα έξοδα αφού δεν γνωρίζουν πόσο θα διαρκέσει η κρίση.
  2. Θα παγώσει η καθημερινή οικονομική δραστηριότητα και κυρίως η αγορά καταναλωτικών αγαθών, πέραν των απαραίτητων. Είναι σίγουρο ότι οι όποιες αγορές εκτός αυτών που αφορούν σε καθημερινή κατανάλωση (ψωμί, είδη σουπερ μάρκετ κ.λπ.) σταματούν μέχρι νεωτέρας. Διότι όλοι θέλουν να κρατήσουν μετρητά σπίτι τους και σίγουρα οι αναλήψεις των προηγούμενων ημερών θα κατευθυνθούν στην κάλυψη βασικών αγαθών ή στην πληρωμή λογαριασμών και όχι στην απόκτηση π.χ. αυτοκινήτων, μοτοσικλετών ή άλλων προϊόντων. Αλλά και στα βασικά είδη αναμένεται μεγάλη πτώση της ζήτησης. Αυτό θα σημάνει βουτιά των λιανικών πωλήσεων και γενικότερα της κατανάλωσης, με συνέπειες σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  3. Αγωνία επικρατεί και με το πώς θα γίνεται η τροφοδοσία των καταστημάτων με προϊόντα, κυρίως λόγω έλλειψης ρευστού αλλά και επειδή η κατανάλωση θα υποχωρήσει και οι καταστηματάρχες δεν θα θελήσουν να «φορτώσουν» τα μαγαζιά τους με προμήθειες που δεν ξέρουν πότε θα δώσουν. Θα προτιμήσουν να κρατήσουν μετρητά παρά να έχουν στοκ.
  4. Δραματικές θα είναι οι συνέπειες για τον προϋπολογισμό της χώρας αφού ένα νέο κίνημα «δεν πληρώνω τίποτε» θα απλωθεί παντού. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος πρέπει να δοθεί μέχρι 30 Ιουλίου και θεωρείται σίγουρο ότι πολλοί δεν θα θελήσουν να πληρώσουν είτε λόγω της οργής για τα γεγονότα είτε επειδή δεν θα έχουν χρήματα. Αυτό θα σημάνει κατάρρευση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τις εισφορές στα Ταμεία. Αλλά και σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ παρατηρείται ήδη απροθυμία καταβολής του τιμήματος.

 

* ,