Φόβοι Κραχ στις διεθνείς αγορές – Παγκόσμιο sell off προκαλεί η Κίνα – Στα 39 δολ. το πετρέλαιο

Κραχ στις διεθνείς αγορές – Παγκόσμιο sell off προκαλεί η Κίνα – Στα 39 δολ. το πετρέλαιο

Κραχ στις διεθνείς αγορές - Παγκόσμιο sell off προκαλεί η Κίνα - Στα 39 δολ. το πετρέλαιο

Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για την έναρξη της μεγάλης διόρθωσης στις διεθνείς αγορές, μετά από μια 6ετία ισχυρών κερδών
Μνήμες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κραχ του 2008 έχουν επανέλθει στις διεθνείς αγορές, καθώς ένα κύμα πρωτοφανών ρευστοποιήσεων χτυπά κατά σειρά τις αγορές όλου του κόσμου.
Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις των νομισματικών αρχών της χώρας για υποτίμηση του γουάν, προκαλούν σοβαρούς κλυδωνισμούς σε όλες τις αγορές.
Τα εμπορεύματα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη έχουν χάσει πάνω από 13% της αξίας τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι αναδυόμενες αγορές και τα νομίσματά τους βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται επικίνδυνα.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που κάνουν λόγο για την έναρξη της μεγάλης διόρθωσης στις διεθνείς αγορές, μετά από μια 6ετία που προσέφερε ισχυρά κέρδη.
Στο πλαίσιο αυτό, οι προθέσεις της Federal Reserve για την πρώτη αύξηση του επιτοκίου της μετά από το 2008 τον προσεχή Σεπτέμβριο, ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά», εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Sell off στις ευρωαγορές

Απώλειες που ξεπερνούν το 2% καταγράφουν οι ευρωαγορές, ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, και κυρίως εκείνης της Κίνας.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 2,22% στις 6.050 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 2,57% στις 9.864 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 2,33% στις 4.523 μονάδες.

Embedded image permalink

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων έχει τεθεί σήμερα, για ακόμη μία ημέρα, ο κλάδος των μεταλλευμάτων, καθώς είναι ο πρώτος που πλήττεται από τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Ο κλαδικός δείκτης υποχωρεί κατά 6,1%, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1999.

«Λουτρό αίματος» στις αγορές της Κίνας – Επιταχύνεται το ξεπούλημα μετοχών – Απώλειες άνω του 6,5% για τον δείκτη Shanghai

Νέο «χτύπημα» δέχθηκαν οι κινεζικές μετοχές στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με το ξεπούλημα να επιταχύνεται και να επιδεινώνεται το αίσθημα κινδύνου σε όλη την Ασία.
Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός, το ιαπωνικό νόμισμα και ομόλογα κινούνταν ανοδικά, ενώ νομίσματα σε κίνδυνο, όπως το αυστραλιανό δολάριο, κινούνταν σε νέα χαμηλά.
Το διευρυμένο ξεπούλημα επεκτάθηκε στις ευμετάβλητες αγορές της Ασίας, με τον… πόνο από την πτώση των κινεζικών μετοχών να επιδεινώνεται και από την κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια εν μέσω παγκόσμιας ταραχής οδηγούμενη από την Κίνα.
Οι κινεζικές μετοχές επιτάχυναν την πτώση τους και κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση από το 2007, προκαλούμενη κυρίως από την ισχυρή ένεση βραχυπρόθεσμης ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά που πολλοί είδαν ως υποκατάστατο βαθύτερης κρίσης στην πολιτική νομισματικής χαλάρωσης.
Παράλληλα, πολλοί επενδυτές εκτιμούν ότι η απογοήτευση σχετικά με την έλλειψη ρευστότητας στην κίνηση της κεντρικής τράπεζας κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου επιτάχυνε το νέο ξεπούλημα.
Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή αγορών της IG, Bernard Aw, «πρόκειται να δούμε σήμερα (σ.σ. Δευτέρα) μια φοβερή Ασία, καθώς αναμένεται μια εκτεταμένη δραστηριότητα πώλησης στις αγορές της περιοχής.
»Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Χερσόνησο της Κορέας αναμένεται να προσθέσουν στην αβεβαιότητα».
Αποτέλεσμα των διευρυμένων απωλειών είναι ασφαλή καταφύγια, όπως το ιαπωνικό γεν, να είναι το πλέον ωφελημένο, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να φθάνει μέχρι τα 120,73 γεν και να διαμορφώνεται εν συνεχεία προς τα 121 γεν.
Εν τω μεταξύ, ο χρυσός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα κάτω από τα 1.160 δολάρια, παρά την πτώση στις μετοχές παγκοσμίως.
Από τις ταραχές στις αγορές, τα νομίσματα που υπέφεραν περισσότερο είναι το αυστραλιανό δολάριο, το οποίο κατέγραψε νέα χαμηλά στο 0,7021, ενώ επλήγη και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας.
Στον χώρο των ασιατικών μετοχών, το χρηματιστήριο της Σανγκάης κατέγραφε πτώση σχεδόν 8,5% στα μέσα της συνεδρίασής του, ο βασικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 4,61%, σημειώνοντας απώλειες 895,15 μονάδων για να κλείσει στις 18,540.68 μονάδες.
Ο Nikkei έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 10% καταγράφοντας απώλειες 2.079 μονάδων στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.
Ο δείκτης Topix έκλεισε σήμερα επίσης με μεγάλη πτώση 5,86%, με απώλειες 92,14 μονάδων, στις 1.480,87 μονάδες.

Embedded image permalink

Πετρέλαιο κάτω από τα 40 δολ. και Κίνα επιδρούν αρνητικά στις αγορές – Η Κίνα θα χορηγήσει 106 δισ δολ στις τράπεζες

Η μεγάλη πτώση του πετρελαίου κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι και οι εξελίξεις στην Κίνα με τις αποφάσεις που έχει λάβει η Κεντρική Τράπεζα αυξάνοντας την ρευστότητα των τραπεζών επιδρούν στις αγορές.
Πτώση στην Άπω Ανατολή, πτώση στα χρηματιστήρια της Σαουδικής Αραβίας λόγω πετρελαίου που υποχώρησε κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η οικονομική επιβράδυνσης της Κίνας και η απότομη πτώση στην χρηματιστηριακή αγορά δεν αποτελεί κρίση, αλλά μια «αναγκαία» προσαρμογή για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου
Είναι εντελώς πρόωρο να μιλάμε για μια κρίση στην Κίνα αναφέρει το ΔΝΤ.
Πραγματική οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται, αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό ότι αυτό πρέπει να συμβεί …
Αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες είναι ένα σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές που είναι φυσικό
Εν τω μεταξύ η Λαϊκή Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ετοιμάζεται να αυξήσει την ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος  ώστε να ενισχυθεί ο δανεισμός καθώς μέρος των ξένων κεφαλαίων αποχώρησε από την Κίνα λόγω του γουάν.
Είναι πιθανό η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας να απελευθερώσει  678 δισεκατομμύρια γιουάν 106,2 δισεκ. δολάρια σε ρευστότητα για τις τράπεζες για να χορηγήσουν δάνεια.
Επίσης θα είναι η τρίτη μείωση των υποχρεωτικών αποθεματικών.
Μια άλλη επιλογή που εξετάζεται είναι να στηρίξουν τις μικρές και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αυτές που θεωρούνται κλειδί για την μελλοντική ανάπτυξη της Κίνας  αν και μια τέτοια στρατηγική δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στο παρελθόν.
Μία ανησυχία της κινεζικής κεντρικής τράπεζας είναι ότι μειωθεί ο συντελεστής αποθεματικών, αυτό θα έχει επίδραση στο γουάν.

Η πτώση του πετρελαίου κάτω από τα 40 δολ κατακρημνίζει τα Αραβικά χρηματιστήρια

Η ισχυρή πτώση κάτω από  40 δολάρια του πετρελαίου έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις οικονομίες των Αραβικών κρατών.
Ήδη τα χρηματιστήρια της περιοχής έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες ενώ η πτώση συνεχίστηκε και χθες Κυριακή 23 Αυγούστου – οι αγορές είναι ανοικτές –  με χαμηλά 12 μηνών τουλάχιστον.
Το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, η μεγαλύτερη αγορά της Μέσης Ανατολής, υποχώρησε 7% χαμηλότερα.
Το Dubai υποχώρησε περίπου κατά 7% ενώ το Abu Dhabi  και η Doxa οι αγορές έπεσαν περίπου 5%.
Το Dubai υποχώρησε 7%, φθάνοντας τελικά στους 3,451.48 μονάδες  ενώ τα  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο χρηματιστήριο του Αμπού Ντάμπι, σημειώθηκε πτώση -5% σε 4.286,49.
Το Qatar  έκλεισε με απώλειες -5,3% στις 10.750 μονάδες.
Οι χρηματιστηριακές αγορές του περσικού κόλπου είναι ανοικτές για διαπραγμάτευση από Κυριακή έως Πέμπτη.
Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το πετρέλαιο, που αντιπροσωπεύει το 90% των φορολογικών εσόδων, το 80% των εσόδων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και το 40% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

www.bankingnews.gr

* ,