«Φρένο» πωλήσεων στις κινεζικές μετοχές - Για μετόχους που κατέχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 5% - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

«Φρένο» πωλήσεων στις κινεζικές μετοχές – Για μετόχους που κατέχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 5%

10.07.2015 05:15

Με τους ειδικούς αναλυτές να θεωρούν πλέον το «κραχ» του κινεζικού χρηματιστηρίου, μεγαλύτερη «απειλή» για την παγκόσμια οικονομία και από ένα ενδεχόμενο Grexit και τις κινεζικές μετοχές να έχουν χάσει πάνω από το 25% της αξίας τους από τα μέσα Ιουνίου και μετά, η λήψη των πλέον αυστηρών μέτρων, έμοιαζε επιβεβλημένη για τις αρμόδιες αρχές της Κίνας.

 

Ως εκ τούτου, μόνο εντύπωση δεν προκάλεσε η χθεσινή απόφαση να απαγορεύσουν στους μετόχους που κατέχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 5% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρείας, να πουλήσουν τις μετοχές τους για τους επόμενους έξι μήνες. Ο περιορισμός αυτός έχει σκοπό να «διατηρήσει τη σταθερότητα των αγορών κεφαλαίου και να προστατεύσει τα νομικά δικαιώματα των επενδυτών», σύμφωνα με μία ανακοίνωση της κινεζικής Επιτροπής για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών (CSRC), η οποία και είδε τις κινεζικές μετοχές να «σκάνε» τον προηγούμενο μήνα, μετά από μία χρονιά, κατά την οποία είχαν διπλασιάσει τα κέρδη τους.

 
Για το λόγο αυτό μάλιστα, η κινεζική αστυνομία επισκέφθηκε χθες τα γραφεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ώστε να διερευνήσει ενδείξεις «κακόβουλης» κερδοσκοπικής πώλησης μετοχών χωρίς την ύπαρξη των τίτλων τους (short – selling), με τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μενγκ Κουιφένγκ, να είναι ο επικεφαλής του αστυνομικού κλιμακίου.

 

«Πιστεύουμε ότι το Πεκίνο θα κλιμακώσει τα μέτρα, έως ότου αυτά είναι αποτελεσματικά. Εάν οι συνθήκες δεν σταθεροποιηθούν, αναμένουμε μία δήλωση του τύπου «θα κάνουμε ότι χρειασθεί» από την κινεζική κυβέρνηση, δεδομένου ότι η διακυβεύεται η κοινωνική σταθερότητα και είναι φανεροί οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα», ανέφεραν σχετικά, οικονομολόγοι από την Credit Suisse.

 
Όσον αφορά πάντως, το πλέον δραστικό μέτρο έως τώρα για τη στήριξη της χρηματιστηριακής αγοράς, έδειξε τουλάχιστον, να φέρνει κάποια πρώτα θετικά αποτελέσματα, με τα χρηματιστήρια της Κίνας να ανακάμπτουν προσωρινά και τις τιμές των μετοχών να αυξάνονται περίπου 6%.

 

Πιο συγκεκριμένα, κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο δείκτης CSI300 των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στα χρηματιστήρια της Σανγκάης και της Σεντζέν αυξήθηκε κατά 6,4%, ενώ ο σύνθετος δείκτης στο χρηματιστήριο της Σανγκάης αυξήθηκε κατά 5,8%, άνοδος που είναι και η μεγαλύτερη ημερήσια της 6ετίας.

 

Ωστόσο, οι αγορές εξακολουθούν να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό «παγωμένες», καθώς οι μετοχές περίπου 1.500 εισηγμένων εταιρειών, με κεφαλαιοποίηση περίπου 2,8 τρισ. δολαρίων, βρίσκονται σε αναστολή διαπραγμάτευσης. «Η αγορά δείχνει θετικές ενδείξεις σήμερα, αλλά είμαστε μακριά από να κηρύξουμε τη νίκη των διασωστών, καθώς πάνω από τις μισές εισηγμένες εταιρείες δεν διαπραγματεύονται», σχολίασε χαρακτηριστικά στο Reuters, ένας αναλυτής χρηματιστηριακής εταιρείας στη Σαγκάη.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017