«Φουντώνουν» τα σενάρια για πρόωρες εκλογές | Mikrometoxos.gr

«Φουντώνουν» τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

15.08.2015 21:46
ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Τσίπρας: «Φουντώνουν» τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

«Θερμό» φθινόπωρο με ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις πυροδοτεί η ψήφιση του νέου Μνημονίου με μεγάλες απώλειες όμως για το ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, πρόκειται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το κλείσιμο της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστο. Γεγονός που φέρνει όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Απαντώντας σε σχετικές αναφορές του προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Μειμαράκη, ο πρωθυπουργός άφησε  ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τονίζοντας: «μην θέτετε τέτοια αιτήματα από το βήμα της Βουλής γιατί ενίοτε γίνονται δεκτά».

Σε κάθε περίπτωση, ο κύβος ερρίφθη μετά τη μη υπερψήφιση της συμφωνίας από 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ., με την κυβερνητική πλειοψηφία να υποχωρεί κάτω από τους 120 βουλευτές.

Δύο σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι τα εξής:  Είτε να σχηματίσει κυβέρνηση ευρύτερου συνασπισμού με προσωπικότητες εντός και εκτός Βουλής και την κοινοβουλευτική στήριξη από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, είτε να καταθέσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ανοίξει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές, πιθανόν μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η δεύτερη λύση, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, θα μπορούσε  να ξεδιαλύνει το τοπίο, καθώς υπάρχει εκτίμηση ότι η υπάρχει η πιθανότητα κυβερνητικής πλειοψηφίας από το ΣΥΡΙΖΑ μετά την προσφυγή στις κάλπες.
Τι ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής

Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

http://www.imerisia.gr/

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017