Φορομπόνους σε όσους πληρώνουν μόνο με κάρτα | Mikrometoxos.gr

Φορομπόνους σε όσους πληρώνουν μόνο με κάρτα

14.03.2015 13:18

Πρόκειται για ένα σενάριο ελέγχου της φοροδιαφυγής και ελέγχου του ΦΠΑ που έχουμε ακούσει ξανά.  Το σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται ομάδα στελεχών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη βασίζεται στην παροχή κινήτρων στους φορολογουμένους προκειμένου να πληρώνουν κάθε συναλλαγή τους με πλαστικό χρήμα. Οχι μέσω πιστωτικών αλλά μέσω χρεωστικών καρτών συνδεδεμένων με τους λογαριασμούς μισθοδοσίας τους ή με έναν λογαριασμό καταθέσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα θα δοθούν κίνητρα για να πειστεί ο φορολογούμενος να χρησιμοποιεί κάρτες αντί για μετρητά.

Η φιλοσοφία θα είναι διαφορετική. Οχι ποινή και πρόστιμα αν δεν πληρώσεις με κάρτα, αλλά ισχυρά κίνητρα για να πληρώνεις μόνο με κάρτα.

Το σχέδιο προβλέπει κλιμακωτή επιστροφή κεφαλαίου για κάθε συναλλαγή. Στα σουπερμάρκετ, όπου οι αποδείξεις εκδίδονται ανελλιπώς, το κίνητρο για τη χρήση κάρτας θα είναι περιορισμένο. Στον υδραυλικό όμως, στον ηλεκτρολόγο, στον γιατρό και γενικότερα – για να μην αδικούμε κανέναν επαγγελματικό κλάδο – σε τομείς όπου είναι πιο εύκολο να γίνει συναλλαγή του τύπου «30 χωρίς απόδειξη, 50 με απόδειξη», η πληρωμή με κάρτα θα δίνει επιστροφή κεφαλαίου για παράδειγμα 10%. «Κόπηκε απευθείας το ενδεχόμενο να μπει ο φορολογούμενος στο παζάρι για την έκδοση απόδειξης ή μη» μας λέει ο συνομιλητής μας.

Η εύλογη ερώτηση σε αυτό το επίπεδο συζήτησης του σχεδίου είναι απλή: «Μα καλά, θα έρθει ο υδραυλικός στο σπίτι για να φτιάξει το πλυντήριο και θα έχει μηχανάκι POS για να τον πληρώσω με κάρτα;». Υποχρεωτικά όλοι όσοι παρέχουν υπηρεσίες ή πωλούν αγαθά θα πρέπει να έχουν μηχανάκια POS, είναι η απάντηση. Μάλιστα στην κυβέρνηση αναζητούν κοινοτικά κονδύλια και ισχυρίζονται ότι έχουν βρει πηγές χρηματοδότησης ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση για την απόκτηση POS από όλους. Μηχανάκια για κάρτες, λοιπόν, ακόμα και στα καφενεία του χωριού, παντού. Και κάρτες; Για όλους.

Η αρχή σχεδιάζεται να γίνει από τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Ούτως ή άλλως, όλοι πληρώνονται μέσω τραπεζών. Ολοι, αν δεν έχουν, θα αποκτήσουν χρεωστικές κάρτες με ελάχιστη χρέωση ανά συναλλαγή (της τάξης των 25 λεπτών). Στη συνέχεια όλοι οι φορολογούμενοι. Χωρίς ποινή αν δεν χρησιμοποιούν την κάρτα τους, αλλά με ισχυρό κίνητρο να το κάνουν. Με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα «εξαργυρώνουν» την επιστροφή κεφαλαίου που θα έχουν κερδίσει κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Με τα κίνητρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος, σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τη φιλοσοφία πληρωμών των Ελλήνων. Στη συνέχεια σχεδιάζεται το επόμενο βήμα, διότι το πρόβλημα με τον ΦΠΑ δεν είναι να γνωρίζεις ότι κάποιοι κλέβουν 6,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, αλλά πώς θα τα εισπράξεις. «Το θέμα είναι να μη φθάνει καθόλου στα χέρια του επαγγελματία ο ΦΠΑ. Από τον καταναλωτή να πηγαίνει απευθείας στο Δημόσιο» τονίζει υπουργός του οικονομικού επιτελείου.

Σε επόμενη φάση, λοιπόν, σχεδιάζεται η δημιουργία δύο τραπεζικών λογαριασμών για τον κάθε επαγγελματία. Στον πρώτο λογαριασμό μπαίνει το καθαρό ποσό της συναλλαγής, στον δεύτερο, έναν κλειστό λογαριασμό ΦΠΑ, μπαίνει μόνο ο ΦΠΑ. Ο επιχειρηματίας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει τα λεφτά του από τον πρώτο λογαριασμό, από τον δεύτερο όμως μπορεί να αποδώσει μόνο τον ΦΠΑ στο Δημόσιο ή να συμψηφίσει ΦΠΑ με άλλες συναλλαγές του.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017