Φονική επίθεση σε εκδήλωση για σκιτσογράφο στην Κοπεγχάγη – «Ηθελαν νέο Charlie Hebdo» | Mikrometoxos.gr

Φονική επίθεση σε εκδήλωση για σκιτσογράφο στην Κοπεγχάγη – «Ηθελαν νέο Charlie Hebdo»

14.02.2015 22:49
ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ, ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τα πυρά αγνώστου σε καφετέρια της Κοπεγχάγης όπου πραγματοποιείτο συζήτηση σχετικά με τη βλασφημία, στο οποίο μιλούσε ο Γάλλος πρέσβης και παρευρίσκετο ο Λαρς Βιλκς, ο σκιτσογράφος που το 2007 στοχοποιήθηκε από τους φανατικούς ισλαμιστές για σκίτσα που απεικόνιζαν τον Μωάμεθ.

Ο δράστης που φορούσε κουκούλα άδειασε το αυτόματό του στην βιτρίνα της γεμάτης από κόσμο καφετέριας, όπου γινόταν η εκδήλωση για τον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης. Συνολικά φέρεται να έριξε περίπου 40 σφαίρες, ενώ στη συνέχεια διέφυγε με αυτοκίνητο. Αρχικά οι πληροφορίες ήθελαν να υπάρχει και δεύτερος δράστης, αλλά στη συνέχεια οι διασταυρωμένες μαρτυρίες έδειξαν ότι υπήρξε μόνο ένας ένοπλος.

Το όχημά του, ένα VW Polo, ταυτοποιήθηκε αργότερα (η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τον αριθμό του) και τελικά βρέθηκε εγκαταλελειμένο κοντά στο σημείο της επίθεσης.

Αν και σύμφωνα με πληροφορίες μαρτύρων, πρόκειται για άτομο αφρικανικής καταγωγής που μιλούσε δανέζικα, η φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία δεν είναι σαφής ως προς την φυλετική του καταγωγή.

Η ταυτότητα του νεκρού. που είναι ένας 40χρονος άνδρας από τους παριστάμενους, δεν είναι προς το παρόν γνωστή, ενώ οι τραυματίες είναι οι αστυνομικοί που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλεια της εκδήλωσης.

Ενα από τα σκίτσα του Βιλκς στο οποίο ο Μωάμεθ αναπαριστάται ως αδέσποτος σκύλος

Ενα από τα σκίτσα του Βιλκς στο οποίο ο Μωάμεθ αναπαριστάται ως αδέσποτος σκύλος

Στο λογαριασμό του twitter που διατηρεί ο Γάλλος πρέσβης Φρανσουά Ζιμερέι, εμφανίστηκε λίγο αργότερα μήνυμα που αναφέρει ότι δεν υπέστη κανένα τραυματισμό.

Ο Σουηδός σκιτσογράφος Λαρς Βικς, που βρισκόταν επίσης στο χώρο μαζί με τους σωματοφύλακές του, είναι από τους πλέον στοχοποιημένους του κλάδου του, καθώς κυκλοφορεί φυλασσόμενος λόγω των απειλών που έχει δεχθεί για τη ζωή του. Αιτία είναι τα σκίτσα στα οποία σατίρισε στο παρελθόν τον Μωάμεθ, ειδικά μάλιστα ένα του 2007, στο οποίο τον απεικόνιζε ντυμένο σαν σκύλο.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Ιννα Σεβτσένκο των FEMEN της Ουκρανίας, που έχει στηρίξει και στο παρελθόν τον Βιλκς, ενώ έχει καταφερθεί εναντίον της αντιμετώπισης των γυναικών από το Ισλάμ.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Ιννα Σεβτσένκο των FEMEN της Ουκρανίας, που έχει στηρίξει και στο παρελθόν τον Βιλκς, ενώ έχει καταφερθεί εναντίον της αντιμετώπισης των γυναικών από το Ισλάμ.

Η περιοχή γύρω από το καφέ έχει αποκλειστεί από την αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές έχουν εστιάσει τις έρευνές τους σε παρακείμενο χώρο στάθμευσης.

«Ηθελαν νέο Charlie Hebdo»
«Μας πυροβόλησαν απ΄έξω. Είχαν τις ίδιες προθέσεις με το Charlie Hebdo, αλλά δεν κατόρθωσαν να μπουν», δήλωσε ο Ζιμερέ. «Ενστικτωδώς θα έλεγα ότι υπήρξαν τουλάχιστον 50 πυροβολισμοί, αλλά οι αστυνομικοί εδώ μάς λένε ότι ήταν 200», υποστήριξε ο γάλλος πρεσβευτής. «Οι σφαίρες διαπέρασαν τις πόρτες και όλοι έπεσαν στο έδαφος … Καταφέραμε να φύγουμε από την αίθουσα, αλλά παραμένουμε στο εσωτερικό, διότι η κατάσταση είναι κρίσιμη ακόμη. Οι δράστες διέφυγαν και μπορεί να βρίσκονται ακόμη στην περιοχή», όπως προσέθεσε.

Φονική επίθεση σε εκδήλωση για σκιτσογράφο στην Κοπεγχάγη - «Ηθελαν νέο Charlie Hebdo»

«Υπήρχαν δεκάδες άνθρωποι» στην αίθουσα, έγραψε στο Twitter η Ινα Σεβσένκο, μέλος της οργάνωσης Femen, που συμμετείχε στην εκδήλωση.

«Το φοβόμασταν» μετά το μακελειό στο Παρίσι
“Είναι κάτι που φοβόμασταν μετά το Charlie Hebdo”, δήλωσε από το Παρίσι ο Γενικός Γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα Κριστόφ Ντελουάρ.

“Είναι προφανές ότι ακραίες οργανώσεις διεξάγουν έναν πόλεμο κατά της ελευθερίας της έκφρασης, κατά της ελευθερίας της ασεβούς κριτικής των θρησκειών και κατά της ελευθερίας της συζήτησης για το θέμα”.

Φονική επίθεση σε εκδήλωση για σκιτσογράφο στην Κοπεγχάγη - «Ηθελαν νέο Charlie Hebdo»

“Ολο και περισσότεροι δημοσιογράφοι και σκιτσογράφοι βρίσκονται υπό προστασία…Αντιμετωπίζουν δύο κινδύνους: τον κίνδυνο της δολοφονίας και τον κίνδυνο της σταδιακής αυτολογοκρισίας…πρέπει να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τους δύο αυτούς κινδύνους”, πρόσθεσε.

«Ενέργεια κυνικής βίας»
Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ χαρακτήρισε “τρομοκρατική ενέργεια” τη σημερινή επίθεση στην Κοπεγχάγη κατά πολιτιστικού κέντρου που φιλοξενούσε εκδήλωση για το ισλάμ και την ελευθερία της έκφρασης.

Φονική επίθεση σε εκδήλωση για σκιτσογράφο στην Κοπεγχάγη - «Ηθελαν νέο Charlie Hebdo»

“Η Δανία επλήγη σήμερα από μία ενέργεια κυνικής βίας. Ολα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία πολιτική επίθεση και, κατά συνέπεια, για τρομοκρατική ενέργεια”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρωθυπουργός της Δανίας.

Διεθνείς αντιδράσεις
Την αλληλεγγύη της Γαλλίας εξέφρασε προς την πρωθυπουργό της Δανίας Τόρνινγκ-Σμιτ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά τη σημερινή φονική επίθεση στο καφέ της Κοπεγχάγης όπου πραγματοποιείτο συζήτηση για το Ισλάμ, παρουσία του σκιτσογράφου Λαρς Βιλκς που είχε απεικονίσει τον Μωάμεθ ως σκύλο το 2007.

Φονική επίθεση σε εκδήλωση για σκιτσογράφο στην Κοπεγχάγη - «Ηθελαν νέο Charlie Hebdo»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τη γαλλική προεδρία ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ αναμένεται να μεταβεί το συντομότερο στη Δανία, ενώ την κατηγορηματική του καταδίκη για το νέο αυτό χτύπημα εξέφρασε και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λωράν Φαμπιούς δηλώνοντας ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού της Δανίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017