Φανατικοί ισλαμιστές σφαγίασαν επίλεκτη μονάδα κομάντο | Mikrometoxos.gr

Φανατικοί ισλαμιστές σφαγίασαν επίλεκτη μονάδα κομάντο

26.01.2015 11:42
ΤΟΥΚΑΝΑΛΙΠΑΟ, ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

Σε δεκάδες νεκρούς και έντεκα τραυματίες ανέρχονται οι απώλειες της επίλεκτης ομάδας της αστυνομίας των Φιλιππίνων που επιχείρησε να διεισδύσει σε αυτόνομη περιοχή που ελέγχεται από το Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο των Μόρο την Κυριακή.

Μέχρι το πρωί της Δευτέρας είχε γίνει εφικτό να ανακτηθούν 21 από τους νεκρούς αστυνομικούς, ενώ πολλοί ακόμη παραμένουν στο σημείο όπου έγινε η φονική σύγκρουση.

Οπως αναφέρει το Associated Press, οι κομάντο της αστυνομίας προσέγγισαν κρυφά την εκεί κοινότητα των ισλαμιστών ανταρτών, αλλά αυτοί τους αντελήφθησαν και τους έστησαν ενέδρα. Το Moro Islamic Liberation Front, που είναι το κυριότερο από τα αντάρτικα ισλαμικά κινήματα στις Φιλιππίνες, έχει υπογράψει συνθήκη ειρήνευσης με την κυβέρνηση μόλις τον περασμένο Μάρτιο.

Σε αυτή προβλέπεται ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις θα πρέπει να ενημερώνουν για τις επιχειρήσεις τους την τοπική κοινότητα, ώστε να αποφεύγονται «ατυχήματα» μεταξύ των δύο πλευρών. Οι 100 περίπου κομάντο έφτασαν απροειδοποίητα μεσα στη νύχτα στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να πιάσουν απροετοίμαστους τους αντάρτες, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μακελειό.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες η επιχείρηση δεν είχε καν στόχο τη συγκεκριμένη ομάδα, αλλά μέλη μίας άλλης, των Ισλαμιστών Πολεμιστών της Ελευθερίας του Μπανγκσαμόρο, που κατά πληροφορίες επίσης επιτέθηκαν στις αστυνομικές μονάδες.

Βασικός σκοπός της επιχείρησης ήταν η σύλληψη του μαλαισιανού Ζουλκίφλι μπιν Χιρ, υπόπτου για τρομοκρατία, καθώς και του φιλιππινέζου Αμπντούλ Μπασίτ Ουσμάν, θεωρούμενου ως ειδικού στην κατασκευή βομβών. Και οι δύο καταζητούνται από τις Φιλιππίνες αλλά και τις ΗΠΑ για σειρά φονικών βομβιστικών επιθέσεων στον νότο της χώρας. Ο πρώτος έχει επικηρυχθεί με 5 εκατ. δολάρια.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017