Υπ. Παιδείας: Η αρχηγική ομάδα και τα πρώτα σχέδιά της

Καταργούν την Τράπεζα Θεμάτων

Αμεσα ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης σχεδιάζει να καταργήσει τις εξετάσεις στην Α’ και τη Β’ Λυκείου και την Τράπεζα Θεμάτων, όπως δήλωσε χθες το βράδυ. Επίσης είπε ότι κάποιες κατηγορίες «αιώνιων» φοιτητών θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι σχολικοί φύλακες που είναι σε διαθεσιμότητα θα επιστρέψουν, καθώς και οι καθηγητές των επαγγελματικών λυκείων θα επαναπροσληφθούν.

Στο υπουργείο Πολιτισμού, ο νέος αναπληρωτής υπουργός, Ν. Ξυδάκης, ονειρεύεται τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Τεχνών κατά το βρετανικό Arts’ Council. Πάντως επείγει η ολοκλήρωση των εκατοντάδων έργων ΕΣΠΑ, χάρη στα οποία προστατεύονται μνημεία και ανοίγουν μουσεία (το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ιδίως). Προτεραιότητα και η στελέχωση με φυλακτικό και άλλο προσωπικό των τελευταίων.

Υπουργός: Αριστείδης Μπαλτάς

Αριστείδης Μπαλτάς

Αριστείδης Μπαλτάς

Ο νέος υπουργός είναι ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ και ένα πρόσωπο ιδιαίτερα σεβαστό στην πολυτεχνική κοινότητα. Είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Γεννήθηκε το 1943 στην Κέρκυρα. Μετά τις βασικές σπουδές μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου στο ΕΜΠ (1962-’67), έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό στη Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων XI (1972). Το 1982 εκλέχθηκε λέκτορας στον Τομέα Φυσικής του ΕΜΠ, το 1984 επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας και Μεθοδολογίας της Φυσικής στο ίδιο τμήμα-τομέα, το 1992 αναπληρωτής καθηγητής και το 2002 καθηγητής Φιλοσοφίας των Επιστημών. Ο νέος υπουργός, όπως λένε συνάδελφοί του στο Πολυτεχνείο, είναι ήπιων τόνων, αλλά αγωνιστής και έντονα πολιτικοποιημένος από τα νεανικά του χρόνια.

Νίκος Ξυδάκης

Νίκος Ξυδάκης

Aναπληρωτής υπουργός: Νίκος Ξυδάκης
Αναλαμβάνει τα θέματα Πολιτισμού. Γεννήθηκε στον Πειραιά, είναι πτυχιούχος της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία Τέχνης. Από το 1987 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Τάσος Κουράκης

Τάσος Κουράκης

Aναπληρωτής υπουργός: Τάσος Κουράκης
Είναι Θεσσαλονικιός, πτυχιούχος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, έχει την ειδικότητα του παιδιάτρου και μακρόχρονη παρουσία σε συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες. Θα είναι υπεύθυνος για την Παιδεία. Εκλέγεται βουλευτής από το 2007.

Aναπληρωτής υπουργός: Κώστας Φωτάκης
Είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας και καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Του έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Ερευνας και Καινοτομίας.