Υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων με την Κίνα οι ΗΠΑ | Mikrometoxos.gr

Υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων με την Κίνα οι ΗΠΑ

11.11.2014 02:03

Να φιλελευθεροποιήσει τις αγορές της και την μετατρεψιμότητα του νομίσματός της, κάλεσε την Κίνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, διαβεβαιώνοντας ότι η ευημερία της ασιατικής χώρας είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ διάκεινται ευνοϊκά προς την ανάπτυξη μίας ευημερούσας, ειρηνικής και σταθερής Κίνας», δήλωσε ο Ομπάμα κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), ζητώντας την ενίσχυση των σχέσεων Ουάσιγκτον-Πεκίνου.

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε μια συμφωνία για την παράταση των αδειών παραμονής για τους Κινέζους που μεταβαίνουν για σπουδές στις ΗΠΑ. Επίσης, ο Ομπάμα κάλεσε την Κίνα να θεσπίσει εγγυήσεις για περισσότερο ισότιμη μεταχείριση των ξένων επιχειρήσεων στο έδαφός της, ενώ απηύθυνε έκκληση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία του Τύπου στη χώρα.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Ομπάμα είχε μια σύντομη συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθούν σε κάποιο ζήτημα, σύμφωνα με έναν ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο.

Νωρίτερα, ο κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, είχε συνάντηση με τον ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε. «Πολλές χώρες ήλπιζαν σε αυτή τη συνάντηση κορυφής μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας, και όχι μόνο οι ασιατικές χώρες. Νομίζω ότι κάναμε ένα πρώτο βήμα προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων», δήλωσε ο Άμπε. Ο ίδιος πρότεινε την καθιέρωση ενός μηχανισμού θαλάσσιας επικοινωνίας για να αποφευχθούν εντάσεις σε σχέση με τα ακατοίκητα νησιά στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, που η Ιαπωνία διεκδικεί με το όνομα Σενκάκου και η Κίνα με το όνομα Ντιαογιού. Στο μεταξύ, στο περιθώριο της APEC, η Κίνα κατέληξε σε μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τη Νότια Κορέα.

Την ίδια ώρα, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι εμποδίζει την έρευνα για την κατάρριψη του αεροπλάνου της Malaysia Airlines. Ο Πούτιν υπογράμμισε ακόμη ότι το ρωσικό ρούβλι θα σταματήσει να αποδυναμώνεται μόλις οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την σταθεροποίηση του νομίσματος, ενώ τόνισε ότι η διολίσθηση του ρωσικού νομίσματος δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά θεμελιώδη της χώρας.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017