Υπάρχουν νέα για το «Αττικόν»; - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Υπάρχουν νέα για το «Αττικόν»;

02.01.2015 01:08

Σε λίγες εβδομάδες κλείνουν τρία χρόνια από την μεγάλη πυρκαγιά που στέρησε από την Αθήνα δύο στολίδια του πολιτισμού και από τις Νύχτες Πρεμιέρας ένα από τα παραδοσιακά φεστιβαλικά τους σπίτια.

Το θέμα της ανακατασκευής τους, όμως, έχει παγώσει – για την ακρίβεια, δεν ξεκίνησε ποτέ, τουλάχιστον με τρόπο ουσιαστικό.

Το υπέροχο κτίριο του Τσίλερ κείτεται φαγωμένο από τις φλόγες, ολοένα και πιο εκτεθειμένο στον καιρό, και, το κυριότερο, ολοένα και πιο ξεχασμένο, έρμαιο μιας μπερδεμένης γραφειοκρατικής υπόθεσης που καθυστερεί ανησυχητικά τις εξελίξεις.

Η ορμή των πρώτων εβδομάδων κόπασε, και τώρα πια όλο και λιγότεροι μοιάζουν να θυμούνται την σημασία των δύο κινηματογράφων στο κέντρο της πόλης, στους οποίους -μεταξύ άλλων- χτυπούσε η καρδιά των Νυχτών Πρεμιέρας για δύο εβδομάδες.

Την ανησυχία αυτή εξέφρασε με μοναδικό τρόπο και η συνάδελφος Μαρία Κατσουνάκη στην Καθημερινή της Κυριακής, με το παρακάτω εξαιρετικό της κείμενο:

Rethink «Αττικόν»

Την τελευταία φορά που πέρασα από τη Σταδίου προσπέρασα τον αριθμό 19 – 21 (γωνία Χρήστου Λαδά), χωρίς να ρίξω ούτε μια ματιά. Εφτασα στο Σύνταγμα και κοντοστάθηκα. Το «Αττικόν» και ο «Απόλλων» δεν είχαν μείνει απλώς πίσω, είχαν διαγραφεί από το οπτικό πεδίο μου. Κάηκαν, έκλεισαν, έσβησαν ― σβήνουν σιγά σιγά. Από εκείνον τον Φεβρουάριο του 2012 η Αθήνα δεν λέει να συνέλθει. Το αποδεικνύει και το γεγονός ότι, παρά τις τυμπανοκρουσίες, τη συναισθηματική έξαρση των πρώτων εβδομάδων, ο ιστορικός κινηματογράφος της πόλης, το «Αττικόν», που από τον 19ο αιώνα στο κτίριο του Τσίλλερ στέγαζε ένα μέρος του αστικού πολιτισμού της Αθήνας, αποτελώντας ζωτικό όργανο της πόλης, είναι σε βαθύ κώμα. Λένε ότι οι διαμάχες ανάμεσα στα Ιδρύματα Δεκόζη – Βούρου και του παράπλευρου και συγγενούς Μουσείου των Αθηνών είναι σε εξέλιξη… Λένε ότι δεν έχει πληρωθεί η αμοιβή των μηχανικών (τυπική) για να δοθεί η οικοδομική άδεια για την αποκατάσταση… Λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα γιατί το ίδρυμα δεν εισέπραξε ποτέ τα ασφάλιστρα… Λένε ότι ούτε η Περιφέρεια έδωσε ποτέ τα υπεσχημένα… Rethink Athens. Πώς; Χωρίς «Αττικόν» και «Απόλλωνα» μπορούμε να «ξανασκεφτούμε» την Αθήνα;

Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε σύντομα και επίσημα νέα από την διαδικασία των επισκευών, και ότι τα νέα αυτά θα είναι ευχάριστα…

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017