Τ. Αλεξιάδης: Η αύξηση της φορολογίας δεν είναι μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Τ. Αλεξιάδης: Η αύξηση της φορολογίας δεν είναι μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης

12.08.2016 19:00

Σε συνέντευξή του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης υποστήριξε ότι η αύξηση της φορολογίας έχει ως επακόλουθο την αύξηση της φοροδιαφυγής συμπληρώνοντας παράλληλα ότι η “αύξηση της φορολογίας δεν είναι μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης”.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, “Θα πρέπει κάποιος να έχει προβλήματα λειτουργίας του μυαλού του για να πει ότι η αύξηση της φορολογίας είναι θετική στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής. Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δυσκολεύει αυτόν τον αγώνα και πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε μια αποτίμηση, αν για παράδειγμα είναι πιο σημαντικό να στρέφεις τη λειτουργία του υπουργείου Οικονομικών στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, π.χ. στον ΦΠΑ, ή αν πρέπει να κάνεις ενέργειες για να αυξήσεις την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Εμείς αυτή τη στιγμή αναγκαστικά κάνουμε και τα δύο. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να δούμε ποιο είναι το πιο σημαντικό”.

Ακόμη υποστήριξε ότι “η αύξηση της φορολογίας δεν είναι μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Ειδικά αυτή η αύξηση της έμμεσης φορολογίας ή η αύξηση ορισμένων άμεσων φόρων. Ήταν μια πολιτική αναγκαιότητα που προέκυψε μέσα από τη συμφωνία, την οποία, να θυμίσω για μια ακόμη φορά γιατί κάποιοι το ξεχνούν, ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής. Αυτή την συμφωνία την ψήφισαν 221 βουλευτές πριν από έναν χρόνο και προέβλεπε αυτές τις αυξήσεις. Τώρα ερχόμαστε και υλοποιούμε αυτό που ψηφίστηκε τότε. Αν κάποιοι βουλευτές ή κάποιες πολιτικές δυνάμεις νομίζουν ότι αυτό είναι λάθος, ας βγουν και ας πουν τι διαφορετικό πρότειναν”.

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ υποστήριξε εκ νέου ότι το συντριπτικό ποσοστό των φορολογούμενων θα δει ΕΝΦΙΑ στο ίδιο επίπεδο, ή λιγότερο από πέρυσι” ωστόσο δεν έδωσε κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό.

“Δεν θα έχουμε ΕΝΦΙΑ μόνιμα – δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη πότε θα αντικατασταθεί”

Σχετικά με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, που αποτελούσε μία από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε τα εξής:

“Είχαμε σαν πολιτική θέση την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάσταση του με έναν φόρο στην περιουσία. Εξακολουθούμε να έχουμε την ίδια πολιτική θέση. Απλά, στην διαπραγμάτευση που κάναμε τον Αύγουστο του 2015, δεν καταφέραμε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Δεσμευθήκαμε όχι στην διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, και αυτό ευτυχώς το ρωτάτε για να το ξεκαθαρίσω. Δεσμευθήκαμε σε έναν φόρο στην ακίνητη περιουσία που θα έχει στόχο εισπραξιμότητας όσο και ο ΕΝΦΙΑ 2,65 δισ. Άρα αυτό που κάναμε τον Αύγουστο του 2015 ήταν συγκεκριμένο. Μετά τον Αύγουστο του 2015 δεν κρυφτήκαμε στο Μαξίμου και στη Βουλή. Πήγαμε στον λαό. Έγιναν εκλογές και ο λαός με την ψήφο του αποφάσισε ποιος θα είναι κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά όμως στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, κάναμε διαπραγμάτευση μετά τις τελευταίες εκλογές, γιατί ορισμένοι ξεχνούν ότι έγιναν εκλογές πριν από 10 μήνες και πάνε κατ’ ευθείαν στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Το καταλαβαίνω το γιατί. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ο λαός με την ψήφο του πήρε συγκεκριμένη θέση και ακολούθησε μετά η διαπραγμάτευση, μέσα στην οποία δεχθήκαμε να έχουμε ξανά ΕΝΦΙΑ για φέτος. Δεν θα έχουμε ΕΝΦΙΑ μόνιμα. Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί κάποια στιγμή από έναν άλλο φόρο στην ακίνητη περιουσία που, κατά τη γνώμη μας, θα είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός”.

Ωστόσο ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε να κάνει πρόβλεψει για το πότε θα αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ καθώς όπω είπε “είναι θέμα και της πορείας των οικονομικών και είναι θέμα και της διαπραγμάτευσης”.

“Μπορεί προεκλογικά να είπαμε και πράγματα που ήταν υπερβολικά”

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Αλεξιάδης παραδέχθηκε ότι “Βεβαίως και είχαμε αυταπάτες, κάναμε την αυτοκριτική μας για αυτό, αλλά ας μη μας κρίνει ο κόσμος μονίμως από το τι λέγαμε προεκλογικά, διότι ναι, μπορεί να είπαμε και πράγματα τα οποία ήταν υπερβολικά ή δεν είχαν πλήρη συναίσθηση του ποια ήταν η πραγματικότητα που αντιμετωπίσαμε. Βρήκαμε πράγματα που και εμείς δεν τα περιμέναμε να είναι ακριβώς έτσι. Ας κρίνει ο κόσμος με το τι κάναμε. Κυρίως αν υπήρχε δυνατότητα για να γίνει κάτι διαφορετικό”. ΄Παράλληλα ανέλαβε μέρος της ευθύνης για τις προεκλογικές υποσχέσεις που δεν εκπληρώθηκαν. “Να σας θυμίσω ότι ήμουν στο τμήμα οικονομικής πολιτικής και είχα την ευθύνη στον συντονισμό της ομάδας φορολογικής πολιτικής, έχω συνυπευθυνότητα για αυτά που λέγαμε”.

Ωστόσο υποστήριξε ότι “Δεν κοροϊδέψαμε τον κόσμο. Δεν είπαμε ψέματα, είχαμε κάποιες εκτιμήσεις που σε ορισμένους τομείς αποδείχθηκαν ότι δεν ήταν σωστές. Άλλες εκτιμήσεις αποδείχθηκαν σωστές”.

“Δεν βλέπω τον λόγο να έχουμε εκλογές”

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Αλεξιάδης απάντησε:

“Θα μπορούσα να αντιστρέψω το ερώτημα και να πω: Γιατί να κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση εκλογές; Πέρασε τα πολύ δύσκολα, πέρασε δύσκολες στιγμές στο Κοινοβούλιο, έχουν αρχίσει και έρχονται αποτελέσματα. Έχουμε απέναντι μας μια αντιπολίτευση που ζητάει εκλογές, ζητάει να έρθει στην κυβέρνηση, χωρίς να λέει τι θα κάνει, θέλει να επαναλάβει αυτά για τα οποία ο κόσμος την έδιωξε από την κυβέρνηση. Δεν βλέπω τον λόγο να έχουμε εκλογές. Βέβαια καλοκαίρι είναι και κάποιοι μπορεί να έχουν όνειρα θερινής νυκτός. Εμείς δεν έχουμε, εμείς είμαστε εδώ και δουλεύουμε.”

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017