ΤτΕ: Yποχώρησε κατά 1,3 δισ. ευρώ η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA | Mikrometoxos.gr

ΤτΕ: Yποχώρησε κατά 1,3 δισ. ευρώ η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA

13.10.2016 18:32

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδας, η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης των ελληνικών τραπεζών υποχώρησε κατά 1,3 δισ. ευρώ, η σε ποσοστό 2,6% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, οι τράπεζες βασίζονταν στον ELA (emergency liquidity assistance) που αντλούσαν από την ΤτΕ από τον Φεβρουάριο του 2015, αφού αποκλείστηκαν από το παράθυρο ρευστότητας της ΕΚΤ εξαιτίας του αδιεξόδου που είχαν φτάσει η διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών της. Η εξάρτηση τους από τον ELAμειώνεται σταθερά από τον Ιούνιο, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέφερε την πρόσβαση των τραπεζών σε λειτουργίες φθηνής χρηματοδότησης.

Η έκτακτη χρηματοδότηση, που είναι πιο δαπανηρή σε σχέση με το δανεισμό από την ΕΚΤ, μειώθηκε στα 47,6 δισ. ευρώ στο τέλος του Σεπτεμβρίου από τα 48,9 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ μείωσε το ανώτατο όριο ρευστότητας του ELA που αντλούν οι ελληνικές τράπεζες από την ΤτΕ, κατά 100 εκατ. ευρώ, στα 51,8 δισ. ευρώ.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017