Τσακαλώτος: Τέλος τα ρουσφέτια και οι πελατειακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ!

«Δεν είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις. Δεν χρειάζεται να είναι σαν το ΤΑΙΠΕΔ και δεν είναι σαν το ΤΑΙΠΕΔ», είπε από το βήμα της βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στο Υπερ-Ταμείο, για να προσθέσει, ότι  αυτό είναι ένα ταμείο που επιδίωξε η ελληνική πλευρά στην διαπραγμάτευση, όπου «δεν υπάρχει επιτροπεία, δεν υπάρχει υποθήκευση όλης της περιουσίας, μοναδικός μέτοχος είναι το ελληνικό Δημόσιο, οι μετοχές δεν μεταβιβάζονται, οι μετοχές δεν μπορεί να κατασχεθούν».

Απαντώντας στην επίθεση που εξαπέλυσαν τις τελευταίες ημέρες οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο  υπουργός, κατήγγειλε εκστρατεία ψεύδους και υπογράμμισε  ότι δεν υπάρχει  υποχρέωση ιδιωτικοποιήσεων.  Αντί για αυτό, υπάρχει πρόβλεψη για τη στρατηγική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων που εντάσσονται σε αυτό και τη σύνδεσή τους με την αναπτυξιακή και κλαδική πολιτική της ελληνικής Οικονομίας.

Επιμένοντας στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε ότι όλες οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να περάσουν από το υπουργείο Οικονομικών, για να πάρουν έγκριση πριν προχωρήσουν και ο υπουργός Οικονομικών θα είναι αυτός που θα πάρει την απόφαση για το αν θα πρέπει να προχωρήσει ή όχι.

«Είναι προφανές σε εμένα ότι εάν έρθει μία πολύ νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, μία κυβέρνηση Θάτσερ- και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντα αυτό πρεσβεύει: τον νεοφιλελευθερισμό σε ακραία περίπτωση- τότε μπορούν προφανώς να γίνουν περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις. Θα μπορούσαν να γίνουν και χωρίς να είναι στο Ταμείο», είπε  χαρακτηριστικά.

Παρά την δυνατότητα αύξησης της αξίας των επιχειρήσεων που μπαίνουν στο Ταμείο, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι η υπαγωγή τους στο Ταμείο, ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού.  Αναφερόμενος στα όσα καταλόγισαν στελέχη της Ν.Δ., ότι πάλι υπάρχουν καθυστερήσεις του προγράμματος ή ότι «η οικονομία βυθίζεται», είπε πως είναι ψέματα.

Αντίθετα θύμισε τα νούμερα των εσόδων και την πρόβλεψη για «τρία συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γιατί δεν βλέπετε ότι ενώ θα ήμασταν -700 στα έσοδα, τελικά είμαστε στα +300;», αναρωτήθηκε ο  υπουργός. Στην συνέχεια, απάντησε και στο θέμα του δημοσιονομικού «κόφτη» επαναλαμβάνοντας την θέση που έχει εκφράσει πολλές φορές το οικονομικό επιτελείο, ότι δεν πρόκειται να  ενεργοποιηθεί.

Στη συνέχεια, πρότεινε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναρωτηθεί γιατί εκείνη δεν κατάφερνε να βελτιώσει την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ και να είναι πρώτη η Μύκονος, δεύτερη η Ρόδος και Τρίτη η Σαντορίνη, όπως συνέβη φέτος στα έσοδα από ΦΠΑ. Να υπενθυμίσουμε ότι πολλά νησιά, έδειξαν τεράστια βελτίωση στα στοιχεία είσπραξης του ΦΠΑ, με την πρωταθλήτρια να είναι η Μύκονος με αύξηση 170%.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ως θετικό από το σύστημα του Υπέρ-Ταμείου, ότι η κυβέρνηση φτιάχνει μία νέα σχέση με τις ΔΕΚΟ και τη δημόσια διοίκηση, που βάζει τέλος στο ρουσφέτι και το πελατειακό κράτος που υπήρχαν στο παρελθόν ενώ παράλληλα συντονίζεται με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας.