Τσακαλώτος – Μοσκοβισί: Να μη χαθεί χρόνος για τη β΄αξιολόγηση – Το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τον ρόλο του

Tη βούλησή τους να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το συντομότερο δυνατό και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μoσκοβισί, λίγο μετά τη συνάντησή τους. 

«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση τόσο για τη διαδικασία, όσο και την ουσία της δεύτερης αξιολόγησης», συμφώνησαν και οι δύο άνδρες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. «Βρισκόμαστε σε μια θετική συγκυρία, προς την σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε πως όλες οι πλευρές αναζητούν τη λύση και κανείς δεν δημιουργεί πρόβλημα.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε πως όλες οι πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στο να βρεθεί συνολική λύση. Σχολίασε, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο γιατί «οι παίκτες» είναι πολλοί, τα θέματα προς συζήτηση αρκετά και επίκεινται εκλογές σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ερωτηθείς αν η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτή εντός του Ιανουαρίου, ο Ευ. Τσακαλώτος απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, ή αργότερα, αλλά συμφωνήθηκε πώς όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο.

Από την πλευρά του, ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έχουν γίνει πολλά την τελευταία περίοδο για να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα. Όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα τα οποία συζήτησε με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να ολοκληρωθεί γρήγορα.

Όσον αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα, ενώ ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι κάποιες χώρες νιώθουν πιο άνετα με τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ξεκίνησε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσχοβισί, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση αναμένεται να κρατήσει μιάμιση ώρα. Ερωτηθείς εάν πρόκειται να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε αρνητικά.

H ελληνική κυβέρνηση αναζητά τη στήριξη των Ευρωπαίων, εν όψει της σημερινής κρίσης συνεδρίασης.

Εν τω μεταξύ, «λεπτομερή και ουσιαστική» χαρακτήρισαν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους την συνάντηση στο Παρίσι των Μισέλ Σαπέν και Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χιουλαράκη.

Σκοπός της συνάντησης,  «να ξεκλειδώσουν όλες οι πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης». Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του υπουργείου «υπήρξε και από τις δυο πλευρές σύμπτωση απόψεων ​στο ​ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να ​γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα».