Τσαβούσογλου: Βίζα για όλους τους Τούρκους για να ισχύει η συμφωνία για το προσφυγικό

Μέσω συνέντευξης του στην Καθημερινή,  ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποστέλει σαφές μήνυμα τερματισμού της συμφωνίας για το προσφυγικό, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απελευθερώσει τη βίζα προς τους Τούρκους πολίτες.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να σταματάει μόνη της την παράτυπη μετανάστευση προς την ΕΕ, όσο αυτή δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες το αργότερο έως τον Οκτώβριο του 2016», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου.

Επισημαίνεται ότι χθες, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Γιόχανες Χαν δήλωσε ότι αναμένει ότι η Τουρκία θα τηρήσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών ακόμα και αν δεν χορηγηθεί βίζα στους Τούρκους πολίτες, εκτιμώντας ότι τα οφέλη για τη γείτονα είναι πολλά.

Στον απόηχο της ανεπίσημης συνάντησης που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, στην Κρήτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι το 2016 μπορεί να αποτελέσει έτος επίλυσης του Κυπριακού, ωστόσο εκφράζει την πάγια θέση της Άγκυρας υπέρ των Εγγυήσεων, με τις οποίες Αθήνα και Λευκωσία διαφωνούν.

Ο κ. Τσαβούσογλου διατηρεί χαμηλούς τόνους στο ζήτημα της έκδοσης των οκτώ αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, εκφράζοντας την ευχή ότι οι διαδικασίες, όπως προβλέπεται από τους ελληνικούς νόμους, θα ολοκληρωθούν εν ευθέτω χρόνω ώστε να δικαστούν στην Τουρκία.

Ο κ. Τσαβούσογλου επισημαίνει, τέλος, ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ παραμένει σταθερός στόχος της Άγκυρας και εκφράζει την ελπίδα ότι ανάλογη είναι και η βούληση της Ευρώπης επί του συγκεκριμένου ζητήματος.